Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

6 Απρ 2012

Φωτορεπόρτερ θύμα αστυνομικής βίας

Λώλος-Κυπραίος, δύο από τα θύματα αστυνομικής βίας
στο δημοσιογραφικό κλάδο (φωτο Χρ.Ζουλιάτης)
Σάλο έχει προκαλέσει η απρόκλητη επίθεση ανδρών των ΜΑΤ στον φωτορεπόρτερ και πρόεδρο της ΕΦΕ (Ένωση Φωτογράφων Ελλάδας), Μάριο Λώλο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, μία μόλις ημέρα μετά την αυτοκτονία του φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα. Ήταν το δεύτερο χτύπημα που δέχτηκε ο Μ.Λώλος από άνδρες των ΜΑΤ τους τελευταίους μήνες, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο καθώς διαγνώστηκε κρανιακή κάκωση και οδηγήθηκε σήμερα στο χειρουργείο.

Επισημαίνεται ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, σημειώθηκε “σύγκρουση” μεταξύ της ΕΦΕ και της ΕΛ.ΑΣ, λόγω των φωτογραφιών με πρόσωπα που η τελευταία δημοσιοποίησε μετά τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου. Επίσης, η σύντροφός του, Ντίνα Δασκαλοπούλου, δηλωσε στο RealFM σήμερα, ότι ο Μάριος Λώλος δεχόταν απειλές. Σε δημοσίευσή της στο Facebook επισήμανε ότι «αυτό το χτύπημα δεν ήταν στον Μάριο, ήταν στο κεφάλι, στα μάτια και τα αυτιά όλων μας».


Ανακοίνωση της ΕΦΕ
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ ενάντια σε συναδέλφους που κάλυπταν τόσο τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όσο και τη σημερινή με θύμα αυτή τη φορά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ένωσής μας Μάριο Λώλο, που εισήχθηκε ήδη σε Νοσοκομείο «με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ, (κάταγμα-εμπίεσμα κρανίου), το οποίο χρήζει χειρουργικής παρέμβασης»! Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της ΕΦΕ στοχοποιείται και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, όταν στις 15-12-10 χτυπήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι από άνδρα των ΜΑΤ, ενώ ασκούσε το λειτούργημά του, ενώ την επομένη η Ένωσή μας με  ανακοίνωσή της είχε επιστήσει την προσοχή στους αρμόδιους Υπουργούς «να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, γιατί φοβόμαστε ότι στο τέλος θα θρηνήσουμε θύματα»!

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά στοχοποιείται η ενημέρωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του (τ.) αρμόδιου Υπουργού Προστασίας(;) του Πολίτη προς τους εκπροσώπους της ΕΦΕ στη συνάντησή μας τον περασμένο Ιούλιο, επ ευκαιρία αντίστοιχων γεγονότων, πως «η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένη στη προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών με την ευαισθησία που του αρμόζει και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτό να ασκείται ελεύθερα και απρόσκοπτα», και σε πλήρη αντίθεση με αυτές.

Οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, που καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν,  ακόμα και ο πλέον καλόπιστος θα μπορούσε να συμπεράνει πως ασκούνται  συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, και σε μια επίσης συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι λειτουργοί της.

Επί πλέον διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως αυτή του συναδέλφου μας δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος υπέστη μόνιμη αναπηρία, αλλά επίσης και ότι μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων και Ενώσεων για την προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των οργάνων της… τάξης (όπως αυτή σε βάρος της συναδέλφου Τατιανας Μπόλαρη) με τη συνήθη διαδικασία αρχειοθέτησης της οποιασδήποτε ΕΔΕ.

Μετά και από τα γεγονότα αυτά η Ένωσή μας θα συνταχθεί και με τις λοιπές Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του χώρου μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ελευθερία της ενημέρωσης και θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και επιχειρούν να μας επιστρέψουν σε καταστάσεις και καθεστώτα, που έχει βαριά πληρώσει ο λαός μας και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας.
Επιτυχές το χειρουργείο

Πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Μ. Λώλος, ο οποίος και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν: «Ο ασθενής κ. Λώλος εισήχθη σήμερα 6/4/2012 στο νοσοκομείο Υγεία με εμπιεστικό κάταγμα κρανίου, θλάσεις εγκεφάλου και τραυματική υπαρχανοειδή αιμορραγία. Ο κ. Λώλος είχε πλήρη επικοινωνία κατά την άφιξή του, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου. Ο ασθενής ανένηψε ομαλώς και παρακολουθείται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας».

Δηλώσεις νυν και πρώην υπουργών

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βεβαίωσε σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή του, ότι η επίθεση στον Μ. Λώλο έχει πάρει τη δικαστική οδό με παρουσία εισαγγελέα. Ο υπουργός έκανε γενική έκκληση για ψυχραιμία, καταδικάζοντας παράλληλα «κάθε περιστατικό αυθαίρετης βίας, από όπου και αν προέρχεται». Ο πρώην υπουργός Προ.Πο, Χρήστος Παπουτσής, πήρε αποστάσεις από τον συνάδελφό του, δηλώνοντας με νόημα ότι στη δική του θητεία υπήρξαν μόνο μεμονωμένα περιστατικά βίας εναντίον πολιτών, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επιδείκνυαν αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα τόνισε την υποχρέωση του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ «να δώσει κατάλληλες εξηγήσεις».

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι τέσσερις ακόμη ρεπόρτερ που δέχτηκαν χθες χτυπήματα από άνδρες των ΜΑΤ και συγκεκριμένα οι Μιχάλης Λαγάνης, Παναγιώτης Μπούσιος, Γιώργος Σιδέρης και Μάκης Συνοδινός, κλήθηκαν σήμερα το μεσημέρι να καταθέσουν για την υπόθεση στη ΓΑΔΑ.

Αύριο στις 15.00, στο radiobubble η εκπομπή του radiobubble news θα φιλοξενήσει το Μάκη Συνοδινό (Ναυτεμπορική), ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων των δημοσιογράφων που χτυπήθηκαν χθες από άνδρες της αστυνομίας.


@galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου