Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Απρ 2012

Μια «άλλη» οικονομία: Τα «δίκτυα ανταλλαγής» παραμερίζουν
το ευρώ

Την Πέμπτη 1-2, φιλοξενήσαμε εκτάκτως στο booth του radiobubble την Ειρήνη Σωτηροπούλου, διδακτορική φοιτήτρια  στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλήσαμε για το αν οι συναλλαγές χωρίς ευρώ στον καιρό της κρίσης αποτελούν μια αναγκαιότητα, αν και κατά πόσο έχουν σχέση με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία καθώς και γιατί οι συμμετέχοντες επιλέγουν αυτήν την περίοδο ορισμένες, συγκεκριμένες λύσεις και όχι άλλες.

Συζητήσαμε για τις στερεοτυπικές, αστικές αντιλήψεις που κυριάρχησαν έναντι των δομών των αγροτικών κοινοτήτων και της συναλλακτικής νοοτροπίας και κουλτούρας τους. Ευρήματα της σχετικής διατριβής, για παράδειγμα, θέτουν σε αμφισβήτηση την εικόνα ότι η μη χρήση (του επίσημου) νομίσματος είναι συνήθως αγροτικό γνώρισμα, αφού και οι αστικοί ιστοί εμφανίζουν ανταλλακτική δραστηριότητα.

«Η αντίληψη για το τι είναι μετρήσιμο αλλάζει στα δίκτυα ανταλλαγής», σχολιάζει η Ειρήνη, και επισημαίνει ότι το ζητούμενο είναι η ποιότητα ζωής ενώ οι μηχανισμοί συναλλαγής που κάθε φορά επιλέγονται, αποτελούν το μέσο προς επίτευξη του σκοπού. «Δεν υπάρχει στίγμα», συμπληρώνει η Ειρήνη, εξηγώντας ότι δεν έχει σημασία αν οι συμμετέχοντες είναι φτωχοί ή πλούσιοι - κανείς δεν έρχεται σε δύσκολη θέση λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή λόγω χρονικής πίεσης για προσφορά ή αποπληρωμή.


«Τελικά δεν μελετάω αυτούς τους ανθρώπους, μάλλον εκπαιδεύομαι από αυτούς», καταλήγει. «Ακόμη και η κλασική βιβλιογραφία δεν μοιάζει επαρκής να εξηγήσει αυτές τις δραστηριότητες, ό,τι έχω μάθει, προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις μαζί τους. Ο κόσμος των δικτύων προσπαθεί να σκεφθεί με ανεξαρτησία απέναντι στις κυρίαρχες οικονομικές θεωρίες, την μαρξιστική, ακόμη και όποιες εναλλακτικές. Τα ζητήματα που προκύπτουν στα δίκτυα δεν απαντώνται στα βιβλία».  

To blog της Ειρήνης Σωτηροπούλου εδώ. Καλή ακρόαση.



@csyllas

1 σχόλιο:

  1. η πολλυπλοκότητα στο σύστημα συναλλαγών και ανταλλαγής αγαθών δε θα πρέπει να θεωρείται οπισθοδρομική αλλά μια καινούρια αρχή για την απελευθέρωσή μας από το ένα και καπιταλιστικό (φυσικά) σύστημα στο οποίο έχει προσκυνήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή