Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Μαρ 2012

PSI: Δεν αποφύγαμε το "πιστωτικό γεγονός"

Τελικά δεν απεφεύχθη το "πιστωτικό γεγονός", λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) που αποφασίστηκε χθες το μεσημέρι από το Eurogroup, που οδήγησε στην αναγκαστική συμμετοχή και των υπολοίπων ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI. Σύμφωνα λοιπόν με τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), πιστωτικό γεγονός σημειώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές.

Την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), που θα επεκτείνουν το «κούρεμα» σε όλα τα επιλέξιμα ομόλογα ελληνικού δικαίου ενέκρινε το Eurogroup που συνεδρίασε την Παρασκευή το μεσημέρι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση του PSI  η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων και όπως είπε το μέρος της συνεισφοράς της Ευρωζώνης για τη διαδικασία του PSI, που ανέρχεται σε περίπου 30 δις ευρώ, «μπορεί να εξοφληθεί όπως έχει σχεδιαστεί» (...) «To Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο».

Η ενεργοποίηση των CACs, οδήγησε στην -εν πολλοίς αναμενόμενη- απόφαση της ISDA τα ξημερώματα του Σαββάτου, να τη χαρακτηρίσει "πιστωτικό γεγονός". Πράγμα που σημαίνει και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου CDS.

Προηγουμένως, στη βουλή, ο Υπ.Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, είχε ξεκαθαρίσει ότι «σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαίκή οικονομία»

Η απόφαση της ISDA δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους.

Η αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οργανισμού αποφάσισε τη διενέργεια δημοπρασίας για τα CDS στις 19 Μαρτίου.

Αισιοδοξία από ΟΟΣΑ

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, για την ολοκλήρωση του PSI, διαβεβαιώνοντας την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που θα έχει στην προσπάθειά της από τον ΟΟΣΑ:
«Το PSI εξαλείφει μια πηγή ανησυχίας και επιτρέπει στην Ελλάδα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομία της»(...)«Η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης», γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη»
@galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου