Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Μαρ 2012

Ισπανία, όπως Ελλάδα

Στα βήματα της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται η Ισπανία, όπου χθες σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που κατέκλυσαν τις μεγάλες πόλεις της χώρας στα πλαίσια γενικής απεργίας. Η κυβέρνηση Ραχόι δέχεται ισχυρές πιέσεις, τη στιγμή που η χώρα επισήμως έχει εισέλθει σε πορεία ύφεσης, με την ανεργία να σημειώνει αλλεπάλληλα πανευρωπαϊκά ρεκόρ, αγγίζοντας το 24%.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν την Πέμπτη στις κινητοποιήσεις και στη γενική 24ωρη απεργία σε όλη την Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα έλαβαν μέρος 800.000 άνθρωποι.

Πλαστικές σφαίρες

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βαρκελώνη, ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία με την τελευταία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά, η αστυνομία προέβη σε 176 συλλήψεις, ενώ 104 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στη Μαδρίτη χιλιάδες διαδηλωτές με ποδήλατα συμμετείχαν σε μια μεγάλη διαμαρτυρία στην κεντρική λεωφόρο και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν κυκλώσει το Κοινοβούλιο όπου οι βουλευτές θα συζητούσαν μέτρα για να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Πορείες έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα συνδικάτα το 77% των εργαζόμενων απέργησαν. Αντίθετα το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν «μέτρια» με λιγότερο από το 17% των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης να λαμβάνουν μέρος στην κινητοποίηση. Πάντως τα περισσότερα εργοστάσια παρέλυσαν, κι ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδόν δεν λειτούργησαν καθόλου. Μεγάλη συμμετοχή κατεγράφη στους τομείς των βιομηχανιών μετάλλου, χημικών, υφασμάτων και τροφίμων, στις κατασκευές, στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στα ταχυδρομεία και στα λιμάνια. Τα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία εκτέλεσαν περίπου το 30% των δρομολογίων τους, ενώ πάνω από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν.


"Πολύ δύσκολη κατάσταση"

Σε "πολύ δύσκολη κατάσταση", έκρινε ότι βρίσκεται η Ισπανία, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων, σκληρών μέτρων λιτότητας από την ισπανική κυβέρνηση.

"Η Ισπανία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, η Ισπανία έχει πολλά πλεονεκτήματα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της", δήλωσε ο Ολι Ρεν προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε την Ισπανία "να συνεχίσει με συνέπεια" στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Αύριο η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012, δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι έχει εισέλθει και επίσημα σε ύφεση

Πηγή: Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου