Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Μαρ 2012

Πολλαπλά πορίσματα για το έλλειμμα του 2009

Στο ίδιο έργο θεατές, με τα κόμματα να βγάζουν τα δικά τους πορίσματα, σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή. Ο λόγος στην “fast track” επιτροπή για τη διόγκωση του χρέους, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς σε ισάρριθμα πορίσματα κατέληξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία απείχε από την εξεταστική επιτροπή, έχοντας δηλώσει ότι θα παραπέμψει το ζήτημα μαζί με όλα όσα αφορούν την οικονομία από το 2009 σε εξεταστική επιτροπή μετά της εκλογές. Επίσης Σύριζα και ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία.


Πιο συγκεκριμένα, στο πόρισμα που υπογράφουν οι βουλετές του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ευθύνη για το έλλειμμα του 2009 εντοπίζεται απόκλειστικά στον, υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος «δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος και αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων και εκτιμήθηκε ότι οι διαμάχες που υπήρξαν στο ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήταν προσωπικής φύσεως και δεν επηρέασαν την ποιότητα της εργασίας της, η οποία επικυρώθηκε και από την Eurostat.

Τέλος, απάλλαξε από κάθε ευθύνη τον υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ότι «εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009, στα πλαίσια όμως των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010, σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας».

Η απάντηση Παπαθανασίου

Σε οξείς τόνους η απάντηση του Γιάννη Παπαθανασίου, παρατηρεί ότι το πόρισμα «υποτιμά τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας».
«Το 2009, η ΝΔ, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαθανασίου και καταλήγει:
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα».

Εξίσου έντονη και η αντίδραση της ΝΔ, καθώς ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ «οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες» και την εξεταστική επιτροπή «επιτροπή Προστασίας των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου». Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος έκανε αναφορά στα στοιχεία που «αγνόησαν» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα «τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τις αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ. Ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά, εκφράζει την λύπη της που «το τόσο σοβαρό θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων και του κύρους της χώρας, η Νέα Δημοκρατία θέλει να το μετατρέψει σε πεδίο μικροκομματικής διαμάχης». Ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «αμφισβητεί μια μείζονα διαδικασία της Βουλής, την οποία επιδεικτικά αγνόησε και από την οποία απείχε».

Το πόρισμα του ΛΑΟΣ

Το δεύτερο πόρισμα, που υπογράφεται από τον βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Αθ. Πλεύρη, παίρνει αποστάσεις, παραπέμποντας το ζήτημα σε μελλοντική εξεταστική επιτροπή όπου θα συγκεντρωθεί ολόκληρο το αποδεικτικό υλικό. Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες εξίσου στη διακυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.  Ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζει την απροθυμία της επιτροπής να εξετάσει, ή έστω να ζητήσει τη γνώμη των πρώην πρωθυπουργών, των οποίων οι κυβερνήσεις τους εμπλέκονται με τη διαμόρφωση του χρέους και του ελλείμματος το 2009.

Για φιάσκο έκανε λόγο ο βουλευτής του Σύριζα, Δημήτρης Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για όλα τη ΝΔ, η απούσα ΝΔ λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και ότι θα εξετάσει το θέμα στο μέλλον. Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι οι σημερινοί συνεταίροι είναι συνυπεύθυνοι και για το έλλειμμα του 2009 και για το μαγείρεμα των στοιχείων. Για τους πρώτους 9 μήνες η ΝΔ και για τους 3 τελευταίους το ΠΑΣΟΚ»

@Galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου