Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

9 Μαρ 2012

Ευ. Βενιζέλος - Ασφαλιστικά Ταμεία: Σε πορεία σύγκρουσης

Σε πορεία σύγκρουσης βρίσκονται τα "απείθαρχα" Ασφαλιστικά Ταμεία με τον Υπ. Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες αλλά και απειλές για αλλαγή των διοικήσεων, λόγω της άρνησής τους να ενταχθούν εθελοντικά στο PSI.

Πιο συγκεκριμένα «Παράθυρο» για αλλαγές στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα των ομολόγων τους άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο» ανέφερε ο υπ. Οικονομικών. Την αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του υπ. Οικονομικών στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα.


Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια», ενώ ανάφερε για ακόμη μια φορά ότι τα ταμεία που την τελευταία δεκαετία έχουν λάβει σημαντικές επιχορηγήσεις ύψους 152 δις «αρνήθηκαν να εντάξουν στο PSI 3 δισ. ευρώ για λόγους πολιτικούς, μικροκομματικούς και μικροσυνδικαλιστικούς».

Αντίδραση της ΓΣΕΕ

Την αντίδραση του γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα των ομολόγων τους.

Σε δήλωσή του νωρίτερα, ο κ. Κιουτσούκης επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος αντί να προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων που δεν στήριξαν την καταστροφή των ταμείων με τη μείωση κατά 53,5% των αποθεματικών τους, οφείλει να εξηγήσει πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία». «Οφείλει», πρόσθεσε, «να αναλύσει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που εδώ και δεκαετίες διαχειρίστηκαν με ανευθυνότητα και παραβατικότητα τα αποθεματικά τους».

Ο γ.γ. τη ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τη λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν αποδοθεί ποτέ».

«Ας σταματήσει λοιπόν να μας κουνά το δάχτυλο και να μας υποδεικνύει ποιο είναι το συμφέρον μας και ας προχωρήσει, αν μπορεί, σε αυτοκριτική και καταλογισμό ευθυνών για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας», συμπλήρωσε και καταλήγοντας παρατήρησε: «Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την υπευθυνότητα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».


Απάντηση της ΠΟΕΣΥ

Στην επίθεση του Βενιζέλου εναντίον των διοικήσεων των ασφαλιστικών Ταμείων, απάντησε η ΠΟΕΣΥ.
Από «θέσεως μνημονιακής ισχύος», ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών επιτέθηκαν με ανοίκειες εκφράσεις εναντίον των διοικήσεων των ασφαλιστικών Ταμείων, που υπερασπίστηκαν τα αποθεματικά τους, αρνούμενοι να δεχθούν το «κούρεμα».
Λησμονούν ότι στερούνται μιας νωπής, ξεκάθαρης, λαϊκής εντολής για την οικονομική διαχείριση της χώρας και λοιδορούν όσους δεν υποκύπτουν, όπως αυτοί, στα αντιλαϊκά σφαγιαστικά μέτρα που τους επιβάλλει η Τρόικα, σε βάρος της υγείας, της περίθαλψης και της σύνταξης των εργαζομένων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) χαιρετίζει και πάλι τις διοικήσεις των Ταμείων που δεν συναίνεσαν στον αυτοσφαγιασμό τους, με το «κούρεμα» των αποθεματικών. Παράλληλα, αποδοκιμάζει τους ελάχιστους –κυριολεκτικά και μεταφορικά- δημοσιογράφους, κάποιοι από τους οποίους είναι εκδότες και οφείλουν παρακρατημένες εισφορές στα Ταμεία, που έστησαν πανηγύρι, στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για την επιτυχία του PSI, εξαπολύοντας δηλητηριώδη σχόλια κατά συνδικαλιστών και διοικήσεων των Ταμείων μας. Πρόκειται για πρόσωπα που βλέπουμε συχνά στις οθόνες, αλλά ουδέποτε στις κινητοποιήσεις του κλάδου για υπεράσπιση των Ταμείων μας και στις γενικές συνελεύσεις, για να θέσουν υπό την κρίση των μελών τις «σωτήριες απόψεις» τους.
Αν οι ελεύθερες και δυναμικές διοικήσεις των Ταμείων μας αποδεχτούμε προς στιγμής ότι είναι «ανεύθυνες και μυωπικές», πρέπει τότε να παραδεχθούμε ότι είχαν «την τύφλα τους» όσοι κυβερνητικοί και διάφοροι καθημερινοί ή ευκαιριακοί «σχολιαστές» προέβλεπαν ή απειλούσαν ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα μας βγάλουν οι εταίροι από το ευρώ και την κοινότητα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, με συνεχή ετοιμότητα, είναι στο πλευρό των ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου. Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. αφήνει στην κρίση αυτής της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τον υπονομευτικό σχολιασμό των ελάχιστων υποστηρικτών την Τρόικας.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ., μαζί με τις διοικήσεις των Ταμείων, των Ενώσεων του κλάδου και τους άλλους εργαζόμενους, οργανώνονται από σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στα αποθεματικά μας από την εφαρμογή του PSI και να σχεδιάσουν τις νομικές ενέργειες για υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Με τις νέες δηλώσεις του Αντιπροέδρου καταλαβαίνει κανείς ποιος είναι ο «βλαπτικός και επικίνδυνος» για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ποιος παίρνει βλαπτικές αποφάσεις, ακόμα και για το PSI, χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. Όσο για τις νέες απειλές του, αποδεικνύουν την ανεύθυνη ορμή του σε εκδικητικές αποφάσεις, εις βάρος πάντα μόνο των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.


Πηγές: TVXS, To Ποντίκι

@galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου