Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Μαρ 2012

93,5 δισ. στις τράπεζες, καμία εξαίρεση για τους άνεργους

Άνοιξαν και επισήμως οι αντλίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της υλοποίησης του PSI και των εγγυήσεων του EFSF, με ένα συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 93,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, κάθε ενδεχόμενο εξαίρεσης ασθενέστερων ομάδων ανέργων από την μείωση του επιδόματος κατά 22% προκαλεί αλλεργία στην ΕΕ, η οποία απείλησε με εμπλοκή στην έγκριση του νέου δανείου προς τη χώρα σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα επιδόματα για όλους.




Στα 58,5 δις ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα δοθεί για το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν συνυπολογισθούν και τα 35 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του EFSF στην ΕΚΤ για την κάλυψη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά την περίοδο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, τότε το ποσό ανεβαίνει στα 93,5 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ. Η σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI (35 δισ. ευρώ). Η σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων. Η σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής (5,5 δισ. ευρώ).Η σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.
Στις 9 Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το (πρώτο στάδιο του) PSI, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσουν το οριστικό «ΟΚ» για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.


Αν δεν μειώσετε τα επιδόματα ανεργίας, δεν έχει ευρώ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", παρολίγον έμφραγμα στο χθεσινό Eurogroup προκάλεσε «η πρόθεση που είχε εκφράσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης να εξαιρέσει κάποιες κατηγορίες ανέργων από τη μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22%, κατ' αναλογίαν της μείωσης του κατώτατου μισθού.
Η τρόικα θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται σε μεγάλο βαθμό το όφελος για την οικονομία από τη μείωση του κατώτατου μισθού και ότι η Ελλάδα επιμένει στην πρακτική να μην εφαρμόζει αυτά που συμφωνήθηκαν.
Ετσι χθες το πρωί διαμηνύθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ελληνική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κίνδυνος, εξ αυτού του λόγου, να σημειωθεί εμπλοκή στην έγκριση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ.
Αμέσως έγιναν οι επαφές με την Αθήνα και το μεσημέρι ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε εσπευσμένα ότι τα επιδόματα ανεργίας συμμορφώνονται πλήρως στη μείωση του κατώτατου μισθού και θα μειωθούν κατά 22%».

Πηγές: altherthess, Τα Νέα

@galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου