Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Μαρ 2012

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες


Ξεκίνησε η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών που είχαν πραναγγείλει, ζητώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και τη διατήρηση του καμποτάζ. Οι ναυτεργάτες είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται ο Οίκος Ναύτου, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και το ΝΑΤ. Εντός της ημέρας θα ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην παραταθεί χρονικά η απεργία.

Οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ αποτέλεσαν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης το βράδυ της Κυριακής με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας και όπως αποφασίστηκε, οι προσπάθειες να μην παραταθεί χρονικά η απεργία θα ενταθούν σήμερα.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ βρίσκεται το ΚΚΕ, που ελέγχει τα περισσότερα ναυτεργατικά σωματεία. Τα ίδια στελέχη συνέδεαν την κινητοποίηση των ναυτεργατών με την πολύμηνη απεργία στη Χαλυβουργία. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι θα γίνει προσπάθεια από τον Περισσό, ώστε οι ναυτεργάτες να αποτελέσουν το «δεύτερο μέτωπο» και πρόσθεσαν ότι τα αιτήματα των ναυτεργατών είτε προσκρούουν στο μνημόνιο, είτε έχουν λυθεί νομοθετικά.

Αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από τους παραγωγούς της Κρήτης για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην τροφοδοσία του νησιού. Οι αγρότες ζητούν να υπάρχει ένα πλοίο ανά δύο η τρεις ημέρες προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα ευπαθή προϊόντα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί λύση για τα ευπαθή προϊόντα.

Έκκληση στην ΠΝΟ να να περιορίσει τις κινητοποιήσεις της απεύθύνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, και ζητά να επιτρέψει από το βράδυ της Τρίτης να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να αποφασίζει και νέα 48ωρη.


Η συνάντηση της ΠΝΟ με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο διεξήχθη σε πολύ τεταμένο κλίμα, ενώ κάποια στιγμή αποχώρησαν από το διάλογο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αλλά και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ναυτικών.

Πηγή Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου