Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Φεβ 2012

Μόνιμη παρουσία της Τρόικας και ένταξη της συμφωνίας στο Σύνταγμα προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup


Μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, κατέληξαν σε συμφωνία οι ηγέτες του Eurogroup, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Δάνειο 130 δις, προερχόμενα κυρίως από το Μηχανισμό Στήριξης. Υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής του ΔΝΤ, το ύψος της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
  • 53,5% περικοπή της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, άρα ονομαστική μείωση του χρέους κατά 107 δις. Στόχος του κουρέματος είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 120,5% μέχρι το 2020.
Όλα αυτά βέβαια, με αντίτιμο "ακόμα περισσότερες προσπάθειες" από την πλευρά της Ελλάδας. Περικοπές αναμένεται να γίνουν κυρίως στις συντάξεις, ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει 79 επιπλέον μέτρα. 

Μάλιστα, σε ανάλυση της ΕΕ/ΔΝΤ αναφέρεται πως ζητούνται από την Ελλάδα "διαρθρωτικές αλλαγές και διορθωτικές πολιτικές" που προϋποθέτουν να πειστούν τα συνδικάτα να αποδεχτούν περεταίρω "ευελιξία των μισθών", πράγμα που κρίνεται αρκετά δύσκολο.

Πέραν αυτών, η συμφωνία προβλέπει ακόμα:


  • Η Ελλάδα να καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση.
  • Η Ελλάδα να υιοθετήσει εντός των επόμενων δύο μηνών νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ταμειακή προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της. Η διάταξη αυτή θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.
  • Εκπρόσωποι της τρόικας να έχουν «μόνιμη παρουσία» στην Αθήνα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση.
  • Στο ίδιο πνεύμα, η Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα.
Παρ'όλα αυτά πολλοί οικονομολόγοι διατυπώνουν ενδοιασμούς σε σχέση με τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος και πιστεύουν πως δύσκολα θα καταφέρει αποφύγει η Ελλάδα ένα ακόμα bail out. 

Πηγές:

H δήλωση του Eurogroup εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου