Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Φεβ 2012

Eβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 12 Φεβ - 18 Φεβ 2012

Η ψήφιση του νέου Μνημονίου οδήγησε σε ένα νέο κύκλο συγκρούσεων τη χώρα, ακόμη βαθύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου Μνημονίου, την άνοιξη του 2010. 

Η αριθμητικά αυξημένη υποστήριξη της νέας δανειακής σύμβασης αποτελεί τη μισή αλήθεια που θολώνει την άλλη μισή. Εκείνη δηλαδή μίας πλήρως αποσυνδεδεμένης πολιτικής τάξης από τη λαϊκή βάση και ταυτόχρονα ενός διαλυμένου κοινοβουλευτικού χάρτη, ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής.



Μνημόνιο 2 επί (πολιτικών) πτωμάτων

Η ψήφιση του νέου μνημονίου, του PSI και της δανειακής σύμβασης την περασμένη Κυριακή από 199 βουλευτές της ελληνικού κοινοβουλίου, μπορεί να θεωρείται ως μήνυμα ευρύτατης στήριξης, ωστόσο πρακτικά δηλώνει πύρρειο νίκη. Μία νίκη η οποία μετράει βαρύτατες “απώλειες” στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το κόμμα του ΛαΟΣ να αποσύρει εντελώς τη στήριξή του και τη ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ να αποχαιρετούν 45 -διαγραμμένα πλέον- μέλη των ΚΟ τους, λόγω του “Όχι” ή της απουσίας τους από τη διαδικασία.

Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση στην περικυκλωμένη από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βουλή, οι τέσσερις νόμοι που περιλαμβάνουν το πακέτο του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης πέρασαν με πλειοψηφία 199 βουλευτών. Ωστόσο η απάντηση από την Ευρώπη δεν ήταν η αναμενόμενη την επόμενη ημέρα. Το Eurogroup της Τετάρτης, όπου και υποτίθεται ότι θα ανακοινώνονταν οι τελικές αποφάσεις, τελικά δεν έγινε (σ.σ. μεταφέρθηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου) και τη θέση του πήρε μία τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Την τηλεδιάσκεψη αυτή ακολούθησε μία ακόμη, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Ιταλίας και Γερμανίας, την περασμένη Πέμπτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Μόντι. Αν και η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, καθώς στη κυβέρνηση της Γερμανίας διαφαίνεται ρήξη μεταξύ υπ. οικονομικών και καγκελαρίας στο κατά πόσο πρέπει ή όχι να πτωχεύσει η Ελλάδα, οι επιτελείς της κυβέρνησης Παπαδήμου εμφανίζονται αισιόδοξοι για το Eurogroup της Δευτέρας.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου θα περάσουν, πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος από τη βουλή αύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο (στις 14.00) εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας όπου και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πολεμικό σκηνικό παντού

Το πολεμικό σκηνικό της προηγούμενης Κυριακής στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νέου Μνημονίου, συνοδεύτηκε από ένα ακόμη μεγαλύτερο σκηνικό συγκρούσεων στους δρόμους της Αθήνας. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τη βουλή αργά το μεσημέρι ξεπερνούσαν τις 100.000, όταν δόθηκε το σύνθημα να εκκενωθεί εντελώς η πλατεία Συντάγματος. Εκείνη την ώρα μάλιστα, έξω από τον Άγνωστο Στρατιώτη βρίσκονταν οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανόλης Γλέζος, απευθυνόμενοι στο συγκεντρωμένο πλήθος. Η συντονισμένη επίθεση με δακρυγόνα δημιούργησε χάος και έστειλε τους δύο γηραιούς αγωνιστές στο ιατρείο της Βουλής. Μέσα σε λίγη ώρα οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους, ως το Μοναστηράκι, την οδό Κοραή και τους Στύλους Ολυμπίου Διός, καθώς ο κόσμος δεν είχε καμία διάθεση να αποχωρήσει. Έως το βράδυ, οπότε και για μία ακόμη φορά το κέντρο της πόλης έχει πνιγεί στα χημικά, έχουν εκδηλωθεί 45 μικροί και μεγάλοι εμπρησμοί κτιρίων και δεκάδες βανδαλισμοί σε τράπεζες και καταστήματα. Ένα νεοκλασικό στη Σταδίου παραδίδεται όλο στις φλόγες, ενώ από την καταστροφή δεν γλυτώνει και το λόμπι του ιστορικού κινηματογράφου Αττικόν. Μικρές συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών εκδηλώνονται εώς και τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από τη Νομική Σχολή που βρισκόταν υπό κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, πάνω από 100 τραυματίες διαδηλωτές και 130 προσαγωγές και συλλήψεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 68 άνδρες της ΕΛΑΣ. Τεράστιες διαδηλώσεις (αλλά και κάποιες επίσης σημαντικές καταστροφές) εκδηλώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ηράκλειο, όπου μάλιστα αναφέρθηκε ότι έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών.

Η πολιτεία αποφάσισε να σκληρύνει περαιτέρω της στάση της απέναντι στις μαχητικές διαδηλώσεις, μέσω της δημόσιας προβολής προσώπων διαδηλωτών. Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία εξέθεσε τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες πέντε προσώπων που, "συμμετείχαν στα επεισόδια της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Συντάγματος". Να σημειωθεί ότι, πέραν των πέντε ταυτοποιημένων προσώπων, παράνομα και κατά παράβαση των δικαιωμάτων προσωπικότητας, στο ίδιο δελτίο τύπου δημοσιεύονται 23 φωτογραφίες από συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία δίχως να έχει σχηματιστεί σχετικός φάκελος δικογραφίας ή να εχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τους εικονιζόμενους, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ανώνυμα πληροφορίες

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν την ταχύτατη αντίδραση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η οποία καταδίκασε απερίφραστα "τις πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας πολίτες" τονίζοντας παράλληλα πως "η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση, πολλώ δε μάλλον που στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο".

Σκλήρυνση υποδηλώνουν και τα συμπεράσματα της έκτακτης συνάντησης του κ. Πάγκαλου με φορείς του Δήμου και των επαγγελματιών του Κέντρου την επόμενη των διαδηλώσεων. Πέρα από τις ανακοινώσεις μέτρων άμεσης αποκατάστασης και διευκολύνσεων στους καταστηματάρχες που επλήγησαν, φαίνεται ότι επιστρέφουν οι προτάσεις του Δήμου και του ΕΒΕΑ για περιορισμό των διαδηλώσεων. Προτάσεις που περιλαμβάνουν: συγκεντρώσεις με γραπτή άδεια και αποζημίωση στην αστυνομία, ολοκληρωτική ευθύνη των διοργανωτών σε περίπτωση επεισοδίων και μικρές πορείες περιορισμένες σε μια λωρίδα του δρόμου. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου με κεντρικό σύνθημα “Είμαστε όλοι Έλληνες”. Ενώ, για αύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα εναντίον των μέτρων του νέου Μνημονίου. Μία το πρωί στις 10.30 από τις ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και μία ακόμη στις 16.00 από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου