Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Ιαν 2012

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 8 Ιαν - 14 Ιαν 2012

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας εντάθηκαν η σεναριολογία και οι αλληλοδιαψεύσεις σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά θέματα στον ιδιωτικό τομέα, ενόψει νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Παρόλο που ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος το «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» που θέτει η τρόικα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο μνημόνιο, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει αλλαγές σε περίπτωση που δεν καταλήξουν στο “επιθυμητό αποτέλεσμα” οι διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπ/πος Παντελής Καψής διέψευσε την εξέλιξη αυτή.
Σημειώνεται ότι τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι, συμφωνούν στην μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και συζητούν μόνο για το ενδεχόμενο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Προστριβή μεταξύ των δύο πλευρών υφίσταται μόνο στο ζήτημα της ισχύος της παρούσας συλλογικής σύμβασης, την οποία ζητά ο ΣΕΒ να παγώσει για τρία χρόνια με απαρχή την συμφωνημένη αύξηση του ερχόμενου καλοκαιριού. Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος επέμεινε ακόμη και χθες στην αρχική του θέση, με πρόσχημα μάλιστα την αυξανόμενη ανεργία, η οποία ξεπερνά επισήμως το 18%. Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισήμανε “οι άνεργοι δεν έχουν ούτε 13ο ούτε 14ο μισθό”, αφήνοντας και πάλι ανοικτό το σενάριο κυβερνητικής ρύθμισης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων.



ΤΟ PSI ΔΕΝ... ΤΣΟΥΛΑΕΙ

Στην παράλληλη διαπραγμάτευση για το PSI, η κατάσταση την προηγούμενη εβδομάδα παρέπεμπε σκωτσέζικο ντους. Τις αρχικές αρνητικές πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση των ιδιωτών να δεχτούν το προτεινόμενο “κούρεμα”, διαδέχτηκε η αισιοδοξία των δηλώσεων Βενιζέλου, αλλά και Κομισιόν, σχετικά με το πρόγραμμα. Ο ερχομός του προέδρου του IIF στην Ελλάδα, Τσαρλς Νταλλάρα, θεωρήθηκε ως προμήνυμα για την ολοκλήρωση των τελευταίων λεπτομερειών του “κουρέματος”. Την Παρασκευή μάλιστα το ΧΑΑ άνοιξε με σημαντική άνοδο εν όψει θετικών εξελίξεων. Το απόγευμα όμως της ημέρας, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν απότομα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε “ακραία ένταση” από την πλευρά των ιδιωτών δανειστών, οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά στο “εθελοντικό” κούρεμα του 50%. Η επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων προκάλεσε και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δήλωσε: «Η συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την μείωση του χρέους της θα πρέπει να εναρμονίζεται με τους όρους που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου». Όπως όλα δείχνουν, η κίνηση αυτή έγινε για να πιεστούν περισσότερο οι ιδιώτες να συμφωνήσουν, με δεδομένο μάλιστα ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Μεγάλη ανησυχία όμως στην Ευρωζώνη προκάλεσε και η χθεσινή υποβάθμιση της Γαλλίας, της Αυστρίας και επτά ακόμη χωρών από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor`s. Σημαντικό για την εύθραυστη κατάσταση της Ευρωζώνης είναι το γεγονός ότι οι δύο από τις έξι σταθερές χώρες της Ευρωζώνης η Γαλλία και η Αυστρία υποβαθμίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι S&P βάζει στο στόχαστρό της χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνη, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τον μηχανισμό στήριξης του κοινό νομίσματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ FLASH

Την περασμένη Τρίτη, ομάδα αλληλέγγυων στους κατηγορούμενους για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, εισέβαλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash και με την συγκατάθεση του προσωπικού διάβασε στον αέρα το σκεπτικό τους. Άμεσα η ΕΛΑΣ περικύκλωσε το κτίριο του Flash με πολύ ισχυρές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι αλληλέγγυοι κατά την έξοδό τους, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει καταγγελία από μέρους της ιδιοκτησίας του σταθμού. Στην πράξη ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη στους συλληφθέντες, οι οποίοι απολογήθηκαν χθες στον εισαγγελέα. Διώκονται με βάση το άρθρο 185 του Π.Κ. που αφορά «εγκωμιασμό εγκλημάτων».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των χαλυβουργών, των οποίων η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία ξεπερνά πλέον τις 70 ημέρες. Στο χορό μπήκε και το εργοστάσιο του Βόλου. Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, το συνδικάτο μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας Ασπρόπυργου κήρυξε απεργία στη Χαλυβουργία Βόλου και έτσι το πρωί της ίδιας ημέρας εκατό χαλυβουργοί μαζί με αλληλέγγυους από το Βόλο και τις γύρω περιοχές απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου.

Δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης συνέχισαν να οργανώνονται και τις περασμένες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με πιο σημαντική τη χθεσινή συναυλία στα Προπύλαια όπου συμμετείχαν αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου