Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Ιαν 2012

AEI: Tα βρήκαν πρυτάνεις-υπουργείο αλλά και κατάληψη στο Πάντειο

Διασφάλισαν την χρηματοδότηση των ΑΕΙ οι πρυτάνεις ενώ ταυτόχρονα έδωσαν το ΟΚ για την εφαρμογή του νόμου. Μετά την συνάντηση των πρυτάνεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κ. Αρβανιτόπουλο  συμφώνησαν πως  η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα προχωρεί κάθε μήνα με βάση το δωδεκατημόριο της αντίστοιχης χρηματοδότησης του 2011 και ανεξάρτητα από τη συγκρότηση των Συμβουλίων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο 4009/2011, από τις 15 Ιανουαρίου 2012 και μετά, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ εξαρτάται δεσμευτικά από την συγκρότηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Με δεδομένο ότι σε κανένα ΑΕΙ της χώρας δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου, τα Πανεπιστήμια σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να αφεθούν χωρις χρηματοδότηση από το Υπ. Παιδείας.


"Με την αποσύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης από την πρόοδο στις εκλογικές διαδικασίες, διασφαλίζεται η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία για τη νέα χρονιά. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και αναπτύσσεται πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου, σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πολιτική που στηρίχθηκε στην επίδειξη δύναμης." αναφέρει σε ανακοίνωση του το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ.

«Διαβεβαίωσαν πως εφαρμόζουν τους νόμους»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, συνεχάρη τις Πρυτανικές Αρχές για τη μέχρι τώρα συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Από την πλευρά τους, οι Πρυτάνεις, διαβεβαίωσαν ότι τα Πανεπιστήμια όχι απλώς εφαρμόζουν τους νόμους, αλλά αποτελούν και εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας, εξαντλώντας όλες τις νόμιμες δυνατότητες, κάτι που έπραξαν μέσω των προσφυγών τους στο ΣτΕ. Επιπλέον υπενθύμισαν την υποχρέωση των ΑΕΙ να αναδεικνύουν τα λάθη και τις ατέλειες των κανονιστικών αποφάσεων της Πολιτείας, παρουσιάζοντας στον κ. Αρβανιτόπουλο τις θέσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων αλλά και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων της χώρας για τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δημόσια Διαβούλευση μέχρι τις εκλογές

Με σημερινή του απόφαση το Πρυτανικό Συμβουλιο αποφάσισε την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Α.Π.Θ "προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα δημοκρατίας στις προβλεπόμενες από το νόμο 4009/2011 εκλογικές διαδικασίες, αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης για τη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών και της ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας, να συμβάλει με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου στην πορεία προς τις εκλογές."

"Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Α.Π.Θ., με την ανάθεση από πλευράς Υπουργείου της αρμοδιότητας της διεξαγωγής των εκλογών σε Οργανωτική Επιτροπή που δεν αναδείχθηκε από τα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα, σε αντίθεση με τις ακαδημαϊκές μας παραδόσεις, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εξωθεσμική διαδικασία, χωρίς τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ και χωρίς ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο." σημειώνει το Πρυτανικό Συμβούλιο

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ


Κατάληψη στο χώρο του Ειδικού Πρωτοκόλλου της Οργανωτικής Επιτροπής για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης πραγματοποιουν καθηγητές και φοιτητές μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων τη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.
«Με το Σύνταγμα παρά πόδα, δεν θα επιτρέψουμε την ολοκλήρωση της θεσμικής εκτροπής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακυρώνουμε έμπρακτα την υποβολή υποψηφιοτήτων ερήμην των Συλλογικών Οργάνων, χωρίς νόμιμα επικυρωμένους εκλογικούς καταλόγους και με πλήρη απουσία προγραμματικών δεσμεύσεων εκ μέρους των υποψηφίων. Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το πανεπιστήμιο, την παράδοσή του και τις προοπτικές του»
Τα παραπάνω αναφέρουν η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, το σχήμα Μεταπτυχιακών και υπ. Διδακτόρων Manifesto, το σχήμα προπτυχιακών φοιτητών Αριστερή Ενότητα και η Ανεξάρτητη ενωτική πρωτοβουλία.


Πηγή: Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου