Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

11 Ιαν 2012

«Γενέθλια» για το κολαστήριο του Γκουαντάναμο

Πηγή
Κεράκια για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της «σβήνει» η στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Αντί για ευχές, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές από πολλά σημεία του κόσμου αποφάσισαν να οργανώσουν διάφορες δράσεις αλληλεγγύης (καθιστικές διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας) για το κολαστήριο που άνοιξαν οι ΗΠΑ στις 11 Ιανουαρίου του 2002· η κράτηση ατόμων έπειτα από αμφίβολες ενδείξεις για την ενοχή τους και κατά παράβαση των διεθνών αρχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εν πολλοίς η εικόνα των φυλακών που συνεχίζει να εκφράζει η νεο-φιλελεύθερη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η Διεθνής Αμνηστία με έκθεσή της κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα για αθέτηση της υπόσχεσής της να κλείσει την βάση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου του 2010 και κάνοντας μια αναδρομή συμπεραίνει ότι πρόκειται για μια «δεκαετία καταστροφής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ένα από τα πολυδιαφημισμένα συνθήματα της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ αποδείχτηκε κίβδηλο, όπως αρκετοί -νηφάλια σκεπτόμενοι- ισχυρίζονταν τις αισιόδοξες μέρες της εκλογής Ομπάμα. Σήμερα, περίπου 50 κρατούμενοι δεν μπορούν να διωχθούν ή να αφεθούν ελεύθεροι αλλά θα παραμείνουν κρατούμενοι επ’ αόριστον, χωρίς κατηγορίες ούτε δίκη εξαιτίας της μονομερούς ερμηνείας του πολεμικού νόμου, από τις ΗΠΑ.

Η διαδήλωση-διαμαρτυρία που έχει σχεδιαστεί στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα έξω από τον Λευκό Οίκο (οι συμμετέχοντες θα φορούν τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί στολές που φορούν οι κρατούμενοι), έρχεται λίγο μετά την υπογραφή Ομπάμα για το Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας: με το νόμο αυτό, το Γκουαντάναμο ουσιαστικά μονιμοποιείται, αποκλείοντας τη μεταφορά κρατουμένων στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τη μεταφορά σε τρίτες χώρες ενώ εξουσιοδοτεί, πιθανόν, την Εκτελεστική Εξουσία να κρατά επ’ αόριστον Αμερικανούς πολίτες.

Όπως και να’ χει, τα στοιχεία για την κατάσταση στο Γκουαντάναμο είναι αποκαλυπτικά για το κρατητήριο–φόβητρο των «εχθρών» που έχει ή εναγωνίως αναζητά το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ: Το 92% των κρατούμενων δεν είναι «μαχητές της Αλ Κάιντα» ενώ 89 άτομα, έτοιμα για αποφυλάκιση, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, βρίσκονται ακόμη κρατούμενα – το κόστος για την παραμονή τους ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. 21 παιδιά κρατούνται στη βάση ενώ η ηλικία του πιο νέου κρατούμενου είναι 13 ετών. Όσο για τον χαρακτηρισμό του κολαστηρίου, ασχέτως από άλλες μαρτυρίες, περισσότεροι από 200 πράκτορες του FBI έχουν ομολογήσει κακομεταχείριση κρατουμένων.


Video: Αmnesty International

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου