Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Ιαν 2012

Κρίσιμα Κάλαντα Ι : Σάββας Ρομπόλης


Στο τέλος ενός δύσκολου 2011, το Radiobubble φιλοξένησε στο στούντιο μια σειρά από επιστήμονες και αναλυτές προσπαθώντας να διακρίνει τη επίκειται στις αρχές του επόμενου.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η οικονομική κρίση, το μέλλον της Ευρώπης και άλλα παρόμοια, γίνονται τα κάλαντα των κρίσιμων αυτών Χριστουγέννων.
Πρώτος στο στούντιο του Radiobubble ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης και επικεφαλής επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης συζητά με τον Αποστόλη Φωτιάδη και τη Jaquou Utopie.

Ξεκινώντας με αφορμή την Έκθεση Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του Δεκεμβρίου του 2011 η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την συνεχώς φθίνουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, την καταστροφή της παραγωγικής και οικονομικής βάσης και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο κος Ρομπόλης εκτιμώντας ότι επικρατούν ιδεολογικοί και πολιτικοί όροι στην επιλογή των μέτρων που προωθούνται από τους κυβερνώντες και παραγκωνίζονται επιστημονικοί και τεχνικοί παράγοντες εκτιμά ότι κανένας από τους οικονομικούς στόχους που εξαγγέλονται δεν θα επιτευχθούν. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη απορρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος που προωθείται, μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος που προστατεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Από τις εργασιακές σχέσεις και τα πλασματικά νούμερα ανεργίας μέχρι την απαξίωση του κοινωνικού κράτους, από τους αριθμούς που περιγράφουν την οικονομία της ύφεσης μέχρι το άδικο φορολογικό σύστημα και την αποθράσυνση των οικονομικών σχέσεων προς όφελος των ισχυρών και χωρίς να αφήνει εκτός του κάδρου την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις του επικεφαλής επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταλήγουν ότι η έκρηξη των οικονομικών αντιφάσεων είναι προϋμνιο κοινωνικών συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου