Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

24 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 18 - 24 Δεκ 2011


Συνεχίζονται οι αρρυθμίες της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω νέων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το "άστρο" του νέου πρωθυπουργού δύει γρήγορα, με την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να μην εμπιστεύονται την ενδιάμεση κυβέρνηση, αλλά και να πέφτει ραγδαία η δημοτικότητά του. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποσύνθεσης, ήρθε και η περίφημη δήλωση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, περί απέλασης αλλοδαπών εκδιδόμενων γυναικών φορέων του AIDS, να προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από αρμόδιες επιτροπές και συλλογικότητες.



Iδιαίτερα επικριτική υπήρξε η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι ο κ. Λοβέρδος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την επαναφορά της θανατικής καταδίκη. Η ΕΕΔΑ τόνισε ότι «το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία κατοχυρώνεται για όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής και γλώσσας», προσθέτοντας ότι οι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα «δεν είναι απελάσιμοι επειδή είναι άρρωστοι». Οι απόψεις Λοβέρδου χαρακτηρίστηκαν ως ρατσιστικές και αντιεπιστημονικές, επισημαίνοντας την χαρακτηριστική αδιαφορία του ελληνικού κράτους για το φαινόμενο εμπορίας ανθρώπων. Ακόμη πιο επικριτική η ανακοίνωση της act-HIV-ist, η οποία καταλήγει ως εξής: «η "μάστιγα" εδώ, δεν είναι ο ιός του HIV, αλλά ο "ιός" της ευθυνοφοβίας, του στρουθοκαμηλισμού, της άγνοιας και του ρατσισμού που μεταδίδονται πολύ ευκολότερα και κάνουν μεγαλύτερο κακό στην κοινωνία απ' ότι ο HIV στο σώμα μας». Τέλος, το Δίκτυο Γυναικών Σύριζα καταγγέλλει ότι «ο υπουργός, προωθώντας αυτή την πολιτική, ξεχνά ότι είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να θεραπεύει κάθε άνθρωπο που πάσχει, νόμιμο ή παράνομο, Έλληνα ή αλλοδαπό, κάτι που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τόσο για το καλό των ασθενών ή φορέων όσο και της κοινωνίας γενικότερα», θυμίζοντας στον υπουργό πως «έχουν κλείσει οι περισσότεροι ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας ή τράφικινγκ».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Την Τετάρτη παρά την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού για να προχωρήσουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την πρόταση του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το θέμα με τις επικουρικές και τα ταμεία, αργότερα η ΝΔ προχώρησε σε σωρεία ανακοινώσεων δηλώνοντας πως δεν θα δεχθεί καμία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις. Οι αντιδράσεις αυτές, οδήγησαν στην άμεση ανάπτυξη σεναρίων αναπροσαρμογής του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, με τη στήριξη μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Την Πέμπτη σοβαρές διαφωνίες και αντιρρήσεις εξέφρασαν οι υπουργοί που πρόσκεινται στο ΛαΟΣ για το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει μεταξύ άλλων μειώσεις ποινών και ευκολότερες διαδικασίες για τη λύση του γάμου. Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο Ε. Βενιζέλος και ο Μ. Βορίδης, με τον δεύτερο να τάσσεται κατά της μείωσης των ποινών και των προτάσεων για την ευκολότερη απόκτηση διαζυγίου. Όπως διευκρίνισε αργότερα ο κ. Βορίδης, η στάση του παρερμηνεύθηκε, καθώς οι ενστάσεις του είχαν να κάνουν με τη μείωση του αξιόποινου για μία σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά. Όπως και να' χει, στο υπουργικό συμβούλιο ανταλλάχθηκαν βαρύτατες εκφράσεις μεταξύ του στελέχους του ΛαΟΣ και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να επέμβει πυροσβεστικά. Βενζίνη στη φωτιά έριξε και ο υπουργός δικαιοσύνης, κ. Παπαϊωάννου δηλώνοντας την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM: «Έχω κάνει έκπτωση των ιδεολογικών μου αξιών για να είμαι στο ίδιο τραπέζι με τον κύριο Βορίδη».
Τα ενδοκυβερνητικά επεισόδια οδήγησαν τον κ. Παπαδήμο στην απόφαση να καλέσει τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΛαΟΣ που τον στηρίζουν, στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις οι συναντήσεις αυτές υπήρξαν επιτυχείς. Ο μεν κ. Καρατζαφέρης, για μία φορά ακόμη επανέλαβε την ευχή του να επεκταθεί η ζωή της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο δε κ. Σαμαράς φαίνεται να συμφώνησε για εκλογές μέσα στον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της ΝΔ να υπερψηφίσει νέα μέτρα όπως η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Αξίζει να σημειωθεί η επαμφοτερίζουσα στάση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, ενώ στην αρχή της εβδομάδας εμφανιζόταν αισιόδοξος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI, την περασμένη Τετάρτη δήλωσε στη βουλή ότι «δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα, όταν διαπραγματευόμαστε το PSI καθημερινά. Νυχθημερόν, με μεγάλες δυσκολίες για τις οποίες δυστυχώς κωλύομαι να μιλήσω δημόσια».


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοίνωσε ότι πενταπλασιάστηκαν φέτος οι καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου, ξεπερνώντας τις 2.000 μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης καταγγελίας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος, Μιχάλη Χάλαρη, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, τη στιγμή που το 2010 αφορούσαν περί τις 300.
Τέλος, χθες παρουσιάστηκε μελέτη του ΓΕΕΘΑ που προβλέπει αύξηση της θητείας στο στρατό, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν παρόντες βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα η θητεία για το Στρατό θα αυξηθεί από τους 9 στους 12 μήνες και το Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία στους 15 από τους 12 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την μελέτη του ΓΕΕΘΑ, η οροφή του στρατεύματος θα αυξηθεί από τις 45.000 στις 60.000.

Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου