Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Δεκ 2011

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Λοβέρδου σχετικά με απελάσεις αλλοδαπών εκδιδομένων, φορέων του HIV

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον πρ. πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
Kατά τη διάρκεια της ημερίδα για την «προαγωγή της δημόσιας υγείας» που οργανώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο την περασμένη Πέμπτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Υγείας της χώρας, προέβη σε μια σειρά δηλώσεων οι οποίες στηλιτεύτηκαν από πολλούς ως κατεχόμενες από "ρατσιστική" ιδεοληψία, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που τις χαρακτηρίζουν ως παντελώς "μη επιστημονικές".
Ο Υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα της πόλης την αδήλωτη παράνομη πορνεία και τη σχέση της με το πρόβλημα της διάδοσης του AIDS». Ενώ τόνισε ότι είναι πλέον πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας καθώς η μετάδοση γίνεται «από την παράνομη μετανάστρια στον Ελληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια». Συμπήρωσε μάλιστα, ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα στοιχεία για την παράνομη εκπόρνευση καθώς «εγείρεται θέμα δημόσιας υγείας». Και κατέληξε στο : «Να φύγουν από τη χώρα οι γυναίκες φορείς».Χαρακτηριστικά είναι τα όσα, ανάμεσα σε άλλα, γράφτηκαν στο blog http://acthivist.blogspot.com
"Στοχοποιεί λοιπόν τα εύκολα θύματα, που ήδη βάλλονται, ρίχνοντάς τους την ευθύνη ενώ ο "Έλληνας πελάτης" που πληρώνει τα διπλάσια προκειμένου να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και επιπλέον δεν φροντίζει ο ίδιος να προφυλάξει την "ελληνική οικογένεια", ουδεμία ευθύνη φαίνεται να φέρει!". (...)  
Αν δει κανείς τα επιδημιολογικά στοιχεία στα οποία ο κύριος Λοβέρδος αναφέρεται όπως και όποτε τον συμφέρει θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα, οι μετανάστες και μετανάστριες με HIV, φέρουν τον κυρίαρχο στις Δυτικές χώρες υπότυπο του ιού και όχι αυτόν που βρίσκουμε σε χώρες τις Αφρικής, άρα είναι πιο πιθανό να έχουν κολλήσει εδώ, παρά να έχουν "εισάγει" τον ιό από τις χώρες τους. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν ξανά, ποιος κινδυνεύει από ποιόν.

Iδιαίτερα επικριτική είναι και η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (πρόκειται για συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που συνεστήθη σύμφωνα με τις Αρχές του Παρισιού) για το θέμα. Παρακάτω η ανακοίνωση της ΕΕΔΑ:
«Είναι ανάγκη να απελαθούν οι ιερόδουλες φορείς του AIDS, προκειμένου να πάψουν να συνιστούν απειλή για την ελληνική οικογένεια», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και φερόμενος ως επίδοξος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Α. Λοβέρδος, σε ημερίδα με θέμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας.


Θυμίζουμε πως ο κ. Λοβέρδος είχε και παλιότερα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την ελληνική οικογένεια που κινδυνεύει από τις «παρασπονδίες» ορισμένων μελών της, ενώ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την επαναφορά της θανατικής καταδίκης. Συγκεκριμένα, είχε καλέσει τότε τους πελάτες των αλλοδαπών ιεροδούλων «να μην πηγαίνουν με αδήλωτες πόρνες διότι θα φέρουν το AIDSστο σπίτι τους» (http://www.youtube.com/watch?v=b0-kxtsHoxg). Φαίνεται όμως πως η έκκληση του υπουργού δεν εισακούστηκε. Οι πελάτες συνεχίζουν αμέριμνοι να τρέφουν το ιερό τέρας της εμπορίας ανθρώπων, για την οποία βέβαια τίποτα δεν έχουν πληροφορηθεί, όπως άλλωστε ούτε και ο υπουργός. Ευλόγως λοιπόν τώρα έρχεται η ύπατη απειλή της απέλασης. Κοινώς, αφού οι Αθηναίοι συνεχίζουν να τιμούν τις φθηνές τους υπηρεσίες, να τις διώξουμε. Στο όνομα της ελληνικής οικογένειας βεβαίως…


Ας θυμίσουμε το αυτονόητο στον (και καθηγητή συνταγματικού δικαίου) κ. Λοβέρδο. Το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία κατοχυρώνεται για όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής και γλώσσας. Και κάτι ακόμη: οι μετανάστες που ζουν χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα μπορεί να είναι απελάσιμοι. Δεν είναι όμως απελάσιμοι επειδή είναι άρρωστοι.

Όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε στηλιτεύσει την συμπερίληψη του ΛΑΟΣ (http://www.hlhr.gr/details.php?id=584). Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι εν μέρει τους αδικήσαμε. Με τέτοιους υπουργούς και υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ έχει πολλούς λόγους να χαίρεται καθώς αποκτά άξιους συνοδοιπόρους στη πορεία του για την εξουσία. Μπορεί όμως και να ανησυχεί διότι απειλούνται τα σκήπτρα της ρατσιστικής του πρωτοκαθεδρίας. Εμείς πάντως, έχουμε ακόμη έναν λόγο να αγανακτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου