Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Νοε 2011

Workshop_1 - Συνδιαμορφώνοντας την ενημέρωση που θέλουμε



































poster by @domianos

.

Πρόγραμμα:

11:30πμ έως 13:30μμ
Αγγελική Μπούμπουκα: Επιχειρησιακά μοντέλα και εργαλεία κοινωνικής συμμετοχής
* πειράματα συμμετοχικής δημοσιογραφίας που δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο.
* σύγκριση μοντέλων οργάνωσης υβριδικών μέσων ενημέρωσης που βασίζονται σε web 2.0
   εργαλεία
* οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός δικού μας βιώσιμου μοντέλου που να συνδυάζει ανοιχτή
   συμμετοχή και ποιοτικό περιεχόμενο.

13:30 – 2:00 διάλειμμα μισής ώρας

2:00-4:00 μμ
Galaxyarhis: Να μοιραστούμε τα εργαλεία του #rbnews
* πως διαχωρίζουμε την είδηση από το σχόλιο
* πως διασταυρώνουμε τις πηγές μας από το twitter, το facebook, τα blogs
* πως λειτουργεί το coveritlive και πως το διαχειριζόμαστε
* πως δημοσιεύουμε/ποστάρουμε στο blog της δημοσιογραφίας των πολιτών
   (news.radiobubble.gr)
* πως συμβάλουμε/δημοσιεύουμε με μεταφράσεις κειμένων στο blog

H Αγγελική Μπούμπουκα είναι δημοσιογράφος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ και διατηρεί τη στήλη «e-minds» για την κουλτούρα του Διαδικτύου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, που την έστρεψαν στην ακαδημαϊκή έρευνα γύρω από τα νέα μέσα.

Ο «Γαλαξιάρχης» είναι μπλόγκερ και δημοσιογράφος, με δεκαετή παρουσία σε περιοδικά και sites πληροφορικής και τεχνολογίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προτού πατήσεις το link που σε έφερε στο Radiobubble News, πιθανότατα είχες ξανασκεφτεί αν αυτό που αποκαλείται “δημοσιογραφία των πολιτών”, “συμμετοχική”, “συνεργατική” ή κάπως αλλιώς οριζόμενη “δημοσιογραφία”, είναι κάτι που μπορεί να σε αφορά σαν πολίτη.
Δεν αποκλείεται και να είχες αποφύγει να σκεφτείς σε βάθος αν πρόκειται για κάτι πραγματικό ή για μια θεωρητική φούσκα όπως αντιτείνουν πολλοί. Μπορεί και να σε κουράζει η σχετική διαμάχη γύρω από αυτές τις έννοιες, στην οποία κατά κανόνα πρωταγωνιστούν από τη μια επαγγελματίες δημοσιογράφοι και από την άλλοι ακτιβιστές-υπέρμαχοι κάποιων (καλώς ή κακώς εννοούμενων) ανοιχτών μοντέλων ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

Από τη στιγμή, πάντως, που πατούσες το link για να φτάσεις σε αυτή τη σελίδα, γινόσουν ήδη αναγνώστης και μέλος αυτής της κοινότητας που χτίζεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το Radiobubble και πού -ανεξάρτητα από το βαθμό που το επιδιώξαμε ως διαχειριστές, σε διάφορες φάσεις της ζωής του- έχει λειτουργήσει ως κόμβος πληροφόρησης και ενημέρωσης.
Κι αν παραμένεις απλός αναγνώστης, στέκεσαι στο πρώτο σκαλοπάτι ενός σχήματος που προσδιορίζει τις σχέσεις και τις θέσεις του καθενός μας στις online κοινότητες:

αναγνώστης
->
συνεισφέρων
->
συνεργάτης
->
ηγέτης

Στο τελευταίο σκαλοπάτι δεν θα βρεις έναν και μοναδικό ηγέτη. Το μοντέλο που υπερασπιζόμαστε και προωθούμε δεν είναι ιεραρχικά διαμορφωμένο από την κορυφή προς τη βάση (top-down). Στηρίζεται στη διαμόρφωση ενός δικτύου που ανατροφοδοτείται από τα ενεργά μέλη που δρουν στα ενδιάμεσα σκαλοπάτια. Είναι μια ηγεσία που προκύπτει μέσα από το φιλτράρισμα της κοινότητας και την αναγνώριση ότι κάποια μέλη της υπηρετούν τις αρχές της με μεγαλύτερη συνέπεια, πάντα υπό τον έλεγχο της υπόλοιπης κοινότητας.

Στην πρόσφατη αναδιοργάνωση της κοινότητας του Radiobubble δόθηκε έμφαση στη δημιουργία ενός “σοβαρού πόλου Δημοσιογραφίας των Πολιτών”. Το ήδη επιτυχημένο εργαλείο του #rbnews, που επιτρέπει την συνάθροιση ενημερωτικών tweets σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώθηκε από το ειδησεογραφικό μπλογκ news.radiobubble.gr. Η ομάδα του διασταυρώνει, επιμελείται και παρουσιάζει κομμάτια της ειδησεογραφίας που ενδιαφέρουν την κοινότητα. Επιλεγμένα ρεπορτάζ και αναλύσεις μεταφράζονται σε όσες γλώσσες αυτό είναι εφικτό κάθε φορά.

Στο Radiobubble News, όμως, δεν θεωρούμε ότι αρκεί ένας στενός πυρήνας συνεργατών που να φιλτράρει, να επιμελείται και να μεταφράζει τις ειδήσεις. Στόχος είναι να διευρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο ο κύκλος των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν περιεχόμενο. Το χτίσιμο του κόμβου ενημέρωσης δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην επέκταση της κοινότητας με την εμπλοκή ακόμη περισσότερων πολιτών που θα εμπλουτίσουν τις πηγές και τη θεματολογία του.
Μας ενδιαφέρει κυρίως να προσφέρουμε μέσω του Radiobubble News διέξοδο ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφόρησης σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που νιώθουν αποκλεισμένα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, επαγγελματίες, ειδικούς σε κάποιο τομέα ή απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη συνδιαμόρφωση ειδησεογραφικού περιεχομένου, να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήρι για τη συμμετοχική δημοσιογραφία.

Αναλυτικότερα:

Στόχος της πρώτης ενότητας είναι να κατανοήσουμε πόσο έχει αλλάξει μέσα από το Διαδίκτυο η σχέση του αναγνώστη/χρήστη με την είδηση σε κάθε στάδιο της ζωής της (από τη συλλογή της πληροφορίας, έως και τη διαμόρφωση και το διαμοιρασμό της) και τι περιθώρια υπάρχουν να αλλάξει ακόμη περισσότερο.
Θα παρουσιαστούν συμπεράσματα ακαδημαϊκών ερευνών που καταγράφουν σε ποιό βαθμό τα παραδοσιακά ΜΜΕ διεθνώς προσαρμόζονται στη συμμετοχική κουλτούρα των κοινωνικών δικτύων αλλά και κατά πόσο οι μηχανισμοί τους αντιστέκονται σε πιο ουσιαστικές αλλαγές.
Θα αναφερθούμε επίσης σε εναλλακτικά μοντέλα ενημέρωσης (διεθνούς ή τοπικής εμβέλειας) που στηρίζονται στη συμμετοχή των χρηστών και θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους.

Στόχος της δεύτερης ενότητας είναι η βασική "εκπαίδευσή" μας στα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί από την ομάδα του #rbnews, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της "δημοσιογραφίας των πολιτών". Μέσα από απλά παραδείγματα, θα μάθουμε να διαχωρίζουμε τις ειδήσεις από τα σχόλια και θα κατανοήσουμε τις βασικές τεχνικές διασταύρωσης μιας είδησης. 
Στη συνέχεια θα εξασκηθούμε σε πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί τόσο στη μεταφορά δικών μας ειδήσεων, -ειδήσεων δηλαδή των οποίων είμαστε εμείς είτε "μάρτυρες", είτε "φορείς", μιας και προέρχονται από τους κοινωνικούς χώρους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε.

Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις ή απλώς να κατανοήσεις καλύτερα την εξέλιξη των μοντέλων ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή, σε περιμένουμε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο radiobubble all day cafe bar.

1 σχόλιο:

  1. η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής για το workshop ολοκληρώθηκε, εάν δηλώσατε συμμετοχή αλλά δε λάβατε mail παρακαλούμε dm @radiobubblenews ή mail στο radiobubblenews (at) gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή