Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

25 Νοε 2011

#rbnews No 10: Ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα της κρίσης

Στην 10η εκπομπή του @radiobubblenews κάναμε μια κουβέντα για την εικόνα και το ρεπορτάζ που μεταφέρουν/μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα. 

Οι fixers, οι δημοσιογράφοι, οι μιντιακοί όμιλοι, τα social media και οι πολίτες - δημοσιογράφοι. Ακούστηκαν (όχι με αλφαβητική σειρά) η ανταποκρίτρια του Mega στη Γαλλία Μαρία Δεναξά, ο δημοσιογράφος Αποστόλης Φωτιάδης, ο blogger – freelance φωτορεπόρτερ Aστέρης Μασούρας και η Θοδώρα Οικονομίδη, κατά Twitter γνωστή και ως IrateGreek

Στο booth φιλοξενήσαμε την Ιωάννα Κακίσση (@Joanna Kakissis) ανταποκρίτρια του National Public Radio των ΗΠΑ και του περιοδικού TIME. (H συζήτηση ξεκινά γύρω στο 27').




Παρακάτω ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (20') με τον Αστέρη Μασούρα και ένας «οδηγός» ακρόασης. <E, μας έδωσε κάτι παραπάνω, γι' αυτό και η ειδική μεταχείριση. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της τσέπης μας :)> 



«Οδηγός» ακρόασης

00:00 - 02:28
- Ξένοι ανταποκριτές που κάνουν καλή χρήση του twitter: Philips, Savaricas, Mason, Stevis


02:28 - 03:43
- Κάνουν οικονομικό ρεπορτάζ με τον παραδοσιακό τρόπο (πληροφόρηση από υπουργεία, τράπεζες κ.λπ.), ωστόσο μερικοί από αυτούς κάνουν και «ρεπορτάζ» δρόμου


03:44 – 07:18 
- «Οι περισσότεροι βέβαια δεν είναι σ’ επαφή με τον κόσμο ΑΛΛΑ παίρνουν συνεντεύξεις…»
- «Δεν θα δεις ξένους ανταποκριτές να κάνουν Retweet Έλληνες…»-«Το Storyful, καλό curation περιεχομένου από Έλληνες…»


07:18 – 09:24
- Tο BBC World have your say προσπαθεί να κάνει crowdsourcing με άβολο τρόπο…


09:27 – 14: 38
- Για το Reuters : έχει παραποιήσει ρεπορτάζ από Ελλάδα // ο επικεφαλής του Reuters κοιτάζει το Twitter πρώτα και μετά όλα τ’ άλλα ΕΝΩ οι ρεπόρτερς του όχι…
- Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν γράφουν στ’ αγγλικά και δεν κάνουν ρεπορτάζ. - Δεν έχω δει το Al Jazeera να «δίνει γραμμή».
- Για την κυρίαρχη αφήγησή του BBC για την «τεμπελιά των Ελλήνων», όταν εμφανίζεται.-Στο Αl Jazeera υπάρχει μια διαφορετική, εναλλακτική αφήγηση. Ασχολούνται πιο πολύ με τους ανθρώπους.


14:55 – 16:24 
- Για την αλληλεγγύη σε συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Τι συμβαίνει το εξωτερικό και τι στην Ελλάδα. 


17:04 - τέλος
- Χρειάζονται οι ανταποκριτές στην εποχή της «δημοσιογραφίας των πολιτών»;


ΥΓ: Οι καλησπέρες, οι πάσες και οι ντρίπλες, από τους Γαλαξιάρχη, Χρήστο Σύλλα.

Καλή ακρόαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου