Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

26 Νοε 2011

Εβδομαδιαίο δελτίο #rbnews 20 - 26 Νοε 2011


Στο επίκεντρο, αυτήν την εβδομάδα, δεν βρέθηκαν τόσο οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όσο το περίφημο χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η "τρύπα" των 1,6 δισ. στον προϋπολογισμό του 2011.
Η εβδομάδα, ξεκινά με την κατάληψη του κτιρίου της ΔΕΗ στη λεωφόρο Μεσογείων, από όπου εκδίδονται οι εντολές για τη διακοπή του ρεύματος. Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ παρέμειναν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να  εμποδίσουν το κόψιμο του ρεύματος σε σπίτια και νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό. Την επομένη, η ΓΕΝΟΠ θέτει εκτός το πληροφοριακό σύστημα «Ερμής» της ΔΕΗ, που σημαίνει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ότι «όχι μόνο δεν μπορούν να εκδοθούν εντολές διακοπής ρεύματος αλλά, με ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ». Την ίδια ημέρα, η διοίκηση της ΔΕΗ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για την κατάληψη.



Η κατάληψη υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ, οργανώσεις της Αριστεράς, το κίνημα "Δεν Πληρώνω", συνδικαλιστές άλλων σωματείων, αλλά και πολλές κινήσεις Δήμων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο σε επίπεδο δημοτικής αρχής.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου το πρωί, την τέταρτη ημέρα της κατάληψης, επεμβαίνει τελικά η αστυνομία στο κέντρο διαχείρισης ρεύματος της ΔΕΗ στο Χολαργό. Η αστυνομία κατέλαβε την είσοδο του κτιρίου στο οποίο εκτός από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ βρίσκονταν και αλληλέγγυοι. Οι συνδικαλιστές αντιστάθηκαν στην αστυνομική επέμβαση και ακολούθησαν συγκρούσεις, ενώ προσήχθη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ  και ουλάχιστον δέκα ακόμη συνδικαλιστές. Στο αυτόφωρο που ακολούθησε, και με τους συνδικαλιστές να δηλώνουν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση σε περίπτωση καταδίκης ώστε να οδηγηθούν στη φυλακή, δεν εμφανίζεται κανένας μάρτυρας κατηγορίας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη για την ερχόμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Την "τύχη" των συνδικαλιστών της ΔΕΗ δεν μοιράστηκαν χθες Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", οι οποίοι διαδήλωσαν στην Καλλιθέα καλώντας τους πολίτες να μην πληρώσουν το "χαράτσι". Οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από τα ΜΑΤ, χτυπήθηκαν και έγιναν τελικά συλλήψεις, οι οποίες οδήγησαν στην κράτησή τους και τη μεταφορά τους στην Ευελπίδων για να δικαστούν σήμερα.

Ο "πόλεμος για το χαράτσι" κλιμακώθηκε όμως ταυτόχρονα και στα δκαστήρια και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε προηγηθεί η προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της διακοπής ηλεκτροδότησης σε οικογένεια καταναλωτών που αδυνατούσε να πληρώσει το τέλος, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Τη δικαστική απόφαση αμφισβήτησε αυτοπροσώπος ο υπ. οικ. Ευ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς την ως "υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών" και καλώντας το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα στην κυβέρνηση φαίνεται να προκαλεί η απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου -αρμόδιου για θέματα ενέργειας- κ. Oettinger, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα, Νίκου Χουντή, ότι «δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα έζησε το "θρίλερ μίας υπογραφής". Καθώς κλιμακωνόταν η πίεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να δεσμευτεί κι αυτός με την υπογραφή του για την μελλοντική τήρηση των συμφωνηθέντων της 26ης Οκτωβρίου, τελικά ακόμη κι ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος -μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ- ζήτησε την «επίλυση του ζητήματος των υπογραφών ως το τέλος του μήνα, «προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποδέσμευσης της 6ης δόσης» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους.

Τελικά, στις 23 Νοεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς αποστέλει επιστολή σε αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει όσα ανέφερε και στην επιστολή του στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ίδιο ακριβώς κείμενο. Τονίζει ότι στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, αναφέρει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή εντολή, εφαρμογής των αποφάσεων του Οκτωβρίου, ενώ σημειώνει ότι απαιτούνται τροποποιήσεις των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΕΝΔΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛαΟΣ, έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων (πλην ΛαΟΣ). Μετά τη διαγραφή δύο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, την προηγούμενη εβδομάδα, και στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούνται έντονοι τριγμοί. Ο κ. Μπεγλίτης, ένας εκ των πρώην υπουργών που "κόπηκαν" από την κυβέρνηση Παπαδήμου, χαρακτήρισε "πολιτικό λάθος" τη συμμετοχή του ΛαΟΣ στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να διεκδικήσουν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι η παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία θα σημάνει τελικά και τη διαδοχή του στο κόμμα. Πρώτος ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει έντονη αντίδραση από τους κ. Παπουτσή και Κακλαμάνη. Ο μεν υπουργός προ.πο. αναφέρθηκε σε "γουαναμπήδες", ο δε κ.  Κακλαμάνης μίλησε για "φελλούς". Την Παρασκευή, για το ίδιο ζήτημα, συναντήθηκαν ο υπ. υγείας Α.Λοβέρδος με τον υπ.οικ. Ευ.Βενιζέλο.

Τριγμοί όμως εμφανίζονται και σε κομματικούς σχηματισμούς που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η στάση του επικεφαλής της Δημ.Αρ. Φώτη Κουβέλη, να μην στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση μέλη του κόμματος. Η ένταση κλιμακώθηκε την Τετάρτη, ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την επιστολή προς τις Βρυξέλλες, όταν ταυτόχρονα ο μεν κ. Κουβέλης συμβούλευε τον κύριο Σαμαρά να μην υπογράψει και τρία μελη της Δημ.Αρ. (Γεωργάτος, Λιβαδάς, Χωμενίδης), με δημόσια δήλωσή τους, καλούσαν τον πρόεδρο της ΝΔ να "καταθέσει χωρίς υπεκφυγές την υπογραφή του". Με ανακοινώσεις υπέρ της προτεραιότητας παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, χωρίς την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών, η Δημ.Αρ. επιχείρησε να εξομαλύνει τις αντιθέσεις.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Σε χθεσινή ομιλία του προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να εξηγήσει τις πολιτικές του επιλογές και να επιρρίψει την ευθύνη της οικονομικής κρίσης, την οποία και χαρακτήρισε ως "συστημική", στα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα. Χωρίς την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η κρίση δεν θα χτυπούσε την Ευρώπη αν είχαν επικρατήσει τα σοσιαλιστικά κόμματα. Διατύπωσε και πάλι τα προσωπικά του οράματα για ένα υγιές ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο μοντέλο οικονομίας. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως "αναδιανομή εξουσίας" στον ελληνικό λαό και αιτιολόγησε το σκληρό δημοσιονομικό του πρόγραμμα, ως αναγκαιότητα για την οποία ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό το κλείσιμο της ομιλίας του, με το σύνθημα: «Venceremos, ναι θα κερδίσουμε».

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για κατάρρευση του Ευρώ και διάλυση της Ευρωζώνης. Σε ένα ευρωπαϊκό σκηνικό όπου η Ισπανία δανείζεται με 6,5% και θεωρείται βέβαιη η είσοδός της στο μηχανισμό επιτήρησης. Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε επιτηρηση από το ΔΝΤ. Η επιτηρούμενη Πορτογαλία -εν μέσω λαϊκών αντιδράσεων και απεργιών- επιθυμεί αναδιαπραγμάτευση, με τα ομόλογά της να υποβιβάζονται στο επίπεδο junk, μαζί με αυτά της Ουγγαρίας, η οποία σπεύδει και πάλι στο ΔΝΤ. Η κρίση χτύπησε την περασμένη εβδομάδα ακόμη και τη Γερμανία, καθώς δεν κατάφερε να αποκομίσει το προσδοκόμενο ποσό κατά την έκδοση 10ετών ομολόγων.

Π.Π. ("Γαλαξιάρχης")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου