Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Νοε 2011

Συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2012: προς σχηματισμό κυβέρνησης βαίνει το Βέλγιο

Σε συμφωνίασχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012 κατέληξαν τα βέλγικα κόμματα, υπό τον συντονισμό του διαπραγματευτή και αρχηγού του Βαλλόνικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έλιο ντι Ρούπο.

Σύμφωνα με τη βέλγικη Le Soir, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 11,3 δις ευρώ, φορολογικές αυξήσεις και νέους φόρους. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να αυξηθού οι φόροι στην ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, αλλά και οι έμμεσοι φόροι σε είδη κατανάλωσης (ποτά, τσιγάρα) και να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές και κοινωνικές δαπάνες, κυρίως για την υγεία, αλλά και ο προϋπολογισμός των ομοσπονδιακών υπουργείων.

Προβλέπεται ακόμα η αύξηση του ορίου πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 50 στα 52 έτη, ενώ σταδιακά θα φτάσει στα 55. Ομοίως προβλέπονται μειώσεις στα επιδόματα ανεργείας.

Η συμφωνία επί του προϋπολογισμού ερμηνεύεται ως ένα πρώτο θετικό βήμα προς το σχηματισμό κυβέρνησης, 17 μήνες μετά τις εκλογές και ενώ η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. Παρ'όλα αυτά, ο Μπαρτ ντε Βέβερ, αρχηγός του φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος και πιθανότερος βασικότερος εταίρος των βαλλόνων σοσιαλιστών στην επόμενη κυβέρνηση, δήλωσε πως "δεν βρίσκει τίποτα καλό στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό", τον οποίο θεωρεί πως πάλι καλούνται να χρεωθούν οι Φλαμανδοί, ενώ εκτίμηση πως η νέα κυβέρνηση θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Πηγές: εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου