Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Νοε 2011

Εβδομαδιαίο Δελτίο Ειδήσεων #rbnews 13-19 Noε 2011


Η εβδομάδα ξεκίνησε με μία ακόμη τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτή τη φορά για την κυβέρνηση Παπαδήμου, που συγκροτήθηκε από τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛαΟΣ, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 26ης Οκτωβρίου.

Παρά τις "απώλειες", το συμμαχικό σχήμα, έλαβε 255 θετικές ψήφους, έναντι μόλις 38 αρνητικών. Την κυβέρνηση καταψήφισαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας και ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή. Επίσης, καταψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος διεγράφη αμέσως από την Κ.Ο. του κόμματος.

Αυτή η μετάβαση σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, έχει δημιουργήσει αναβρασμό στο εσωτερικό των δύο κομμάτων εξουσίας, καθώς στο μεν ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά αρχίσει οι διαδικασίες διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, στη δε Νέα Δημοκρατία, είναι έκδηλη η σύγχυση λόγω της προσπάθειας του κ. Σαμαρά να ισορροπήσει ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η διαγραφή του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη από τον πρόεδρο του κόμματος, λόγω των δηλώσεων του πρώτου για "ακροδεξιά σταγονίδια" στην παράταξη, αποτελεί προμήνυμα ανακατατάξεων στο εσωτερικό της "συμμαχικής" αξιωματικής αντιπολίτευσης.



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η συμμετοχή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, στην κυβέρνηση Παπαδήμου, προκάλεσε αντιδράσεις σε τμήμα του πολιτικού κόσμου της Ευρώπης. Κατόπιν των δηλώσεων εκ μέρους του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις οποίες φέρονται "σοκαρισμένοι από την συμμετοχή υπουργών του ΛάΟΣ στην Κυβέρνηση", ο Γάλλος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιοχής του Παρισιού, Julien Dray σημείωσε χαρακτηριστικά: "Ντροπή σε όσους δέχτηκαν να καθίσουν δίπλα στους απογόνους των Ελλήνων συνταγματαρχών (σ.σ. εννοεί τη Χούντα) στην ίδια Κυβέρνηση".
Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού τύπου, και δη του γερμανικού. Πολλές εφημερίδες και έντυπα έκαναν αναφορές στις ρατσιστικές θέσεις και τον αντισημιτισμό που συχνά χαρακτηρίζουν δημόσιες τοποθετήσεις των μελών του κόμματος.  
Στη χώρα μας, η παλαιότερη ένωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη" (ΕΕΔΑΠ), επεσήμανε με ανακοίνωσή της ότι «τέσσερα στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου θα μπορούσαν να διώκονται ποινικά» με βάση το νόμο για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», ο οποίος βρισκόταν υπό συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης.  Επίσης, ο πρώην υπουργός, κ. Χάρης Καστανίδης, παρότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε ότι «αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση Συνεργασίας».


ΕΠΕΤΕΙΟΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Με σχετική ηρεμία και αξιοσημείωτη συμμετοχή στις πορείες, που ξεπερνούσε τις 30.000 σύμφωνα με τα -απαισιόδοξα- στοιχεία της αστυνομίας, ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός της 38ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε μία Αθήνα φρούριο, όπου περιπολούσαν 7.000 αστυνομικοί, καθώς και κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής, ο χώρος πέριξ των εκδηλώσεων βρέθηκε για αρκετές ώρες σε συνθήκες "απαγόρευσης κυκλοφορίας". Οι προληπτικές προσαγωγές άγγιξαν τις 78, μεταξύ των οποίων εκείνη του Άρη Σειρηνίδη και της... μητέρας του!
Μετά την περσινή επίθεση στο μπλοκ της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, φέτος η ΠΑΣΠ αποφάσισε να αποκοπεί από πολύ νωρίς και να σπεύσει μόνη της στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, φέροντας για μία ακόμη χρονιά τη σημαία του Πολυτεχνείου. Την "οικιοποίηση" της σημαίας έσπευσε να καταδικάσει ο γραμματέας του Εθν.Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, δηλώνοντας: «Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη».


Παραβίαση ασύλου στο ΑΠΘ
Όπως επισημάναμε στο rbnews, η 38η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «θα είναι η πρώτη φορά από το 1981 που τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα προστατεύονται νομικά από το πανεπιστημιακό άσυλο». Τελικά παραβιάστηκε το -εθιμοτυπικό πλέον- άσυλο του ΑΠΘ, όταν ΜΑΤ εισέβαλαν λίγο μετά τις 21.00 στον προαύλιο χώρο κι έφτασαν στο φουαγιέ της αίθουσας τελετών όπου διεξαγόταν συναυλία της πρυτανείας. Έγιναν δύο συλλήψεις, ενώ, μετά την έξοδο της αστυνομίας από το χώρο του πανεπιστημίου, φοιτητές προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, είχε αναφέρει μία ημέρα πριν ότι «κανείς δεν είναι παραπάνω από το νόμο, παρά μόνο οι παραδόσεις μας. Και το άσυλο είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση. Συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, συνδέεται με τη διακίνηση των ιδεών, την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου, από οποιαδήποτε εξωτερικό παράγοντα». Ο κ. Μυλόπουλος χθες υποβάθμισε την εισβολή της αστυνομίας, ισχυριζόμενος ότι δεν έγινε παραβίαση και τονίζοντας ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αποδείχτηκε ικανή να διαφυλάξει το πανεπιστημιακό άσυλο.



ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

Το πρώτο βήμα του σχήματος συγκυβέρνησης είναι προφανώς η ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού που επιχειρεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ, σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης, της τάξης του 2,8% για το 2012 και εφιαλτικής ανεργίας, ύψους 17%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 6,1%, αγγίζοντας τα 54,4 δισ. και παράλληλα οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν κατά 5,3% στα 49 δισ. ευρώ. Τόσο οι επενδύσεις, όσο και η ιδιωτική καταναλωτική αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω. Της τάξης του 9,1% θα είναι και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Ταμείων, σε μία περίοδο δοκιμασίας, λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Αναμφίβολα, στο στόχο βρίσκεται η ακίνητη περιουσία, της οποίας η φορολογική επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί την ερχόμενη χρονιά.


Κι όλα αυτά με τον υπουργό οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, να διαβεβαιώνει ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα». Η ψήφιση του προϋπολογισμού, που θεωρείται ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας, θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.


Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου