Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Νοε 2011

Η Intel γιορτάζει τα 40 χρόνια των μικροεπεξεργαστών

Στις 15 Νοεμβρίου 1971 η ασήμαντη τότε Intel παρουσίασε τον επεξεργαστή Intel 4004 ο οποίος ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος μικροεπεξεργαστής που έγινε εμπορικά διαθέσιμος για το κοινό.
Ο Intel 4004 ήταν ένας 4bit επεξεργαστής που ήταν χρονισμένος στα 720kHz και ήταν προορισμένος για χρήση σε διάφορες αριθμομηχανές της εποχής, είχε 16 "ποδαράκια" και μπορούσε να κάνει από 46.300 πράξεις το δευτερόλεπτο έως 92.600 πράξεις το δευτερόλεπτο.
Οι μικροεπεξεργαστές της Intel έχουν αλλάξει ριζικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε και έχει επικρατήσει πολύ καιρό από την στιγμή της διάθεσής του, ακολουθώντας πάντοτε τον νόμο του Moore, δηλαδή κάθε χρόνο η ισχύ τους μεγάλωνε κατά δύο φορές. Η Intel σημειώνει επίσης ότι η δεύτερη γενιά των επεξεργαστών Intel Core προσφέρει έως και 350.000 φορές μεγαλύτερη απόδοση, με το κάθε ένα τρανζίστορ να καταναλώνει 5.000 φορές λιγότερη ενέργεια.
"Ο τεράστιος αριθμός των πλεονεκτημάτων μέσα στα επόμενα 40 χρόνια θα είναι ίσως ή θα ξεπερνάει το σύνολο των ενεργειών καινοτομίας οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πριν από περίπου 10.000 χρόνια", δήλωσε ο Justin Rattner, προϊστάμενος τεχνολογίας της Intel. Το άμεσο μέλλον για την εταιρεία περιέχει την διαθεσιμότητα επεξεργαστών τεχνολογίας 22nm και την παραγωγή 3D τρανζίστορ.

By fotek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου