Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

7 Νοε 2011

Habemus... υπόσχεση Κυβέρνησης "Εθνικής Ενότητας"

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011. Έχουμε υπόσχεση Κυβέρνησης "Εθνικής Ενότητας" από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά από ένα 48ωρο διαβουλεύσεων, τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξαν στη συμφωνία δημιουργίας Κυβέρνησης "Εθνικής Ενότητας" και όχι ακριβώς τη δημιουργία της, καθώς η ηγεσία της, ως ώρας, αναζητείται. Ο λευκός καπνός που βγήκε από την καμινάδα του Προεδρικού Μεγάρου, αργά το βράδυ της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, δεν αφορούσε το νέο Πάπα, αλλά τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά που ορίζει ότι:

  • Στη νέα κυβέρνηση δεν θα είναι επικεφαλής ο Γιώργος Παπανδρέου
  • Η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου
  • Εκλογές θα γίνουν τη 19η Φεβρουαρίου 2012



Μετά από ένα πολύωρο πολιτικό πόκερ, που περιλάμβανε ακόμη και τη διαδικασία πρόσκλησης των δύο πολιτικών αρχηγών από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τελικά οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν τις 9μ.μ. Προηγουμένως είχε μοιραστεί στο υπουργικό συμβούλιο κείμενο με τις οδηγίες για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο δεν τέθηκε από κανέναν το ζήτημα της παραίτησης του πρωθυπουργού. Τα 7 σημεία των οδηγιών είναι περιληπτικά:

  1. Εκταμίευση της 6ης δόσης
  2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα:
  3. Κατάθεση (πριν τις 20/11) και ψήφιση (πριν τις 31/12) του Προϋπολογισμού 2012
  4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου – Προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων
  5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών και των Ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10
  6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI)
  7. Εκταμίευση α’ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών   αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δισ. ευρώ), πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και ένα τέταρτο ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έγινε καμία δήλωση ενώπιον των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, όπως συμβαίνει συνήθως. Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες η ανακοίνωση για την εξέλιξη αυτή συντάχθηκε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς με την συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών (19 Φεβρουαρίου 2012), συμφώνησαν τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων, με βάση το πρόγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 26ης Οκτωβρίου. Για το χρονοδιάγραμμα συναντήθηκαν οι κ.κ. Βενιζέλος, Οικονόμου και Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ, και Σταϊκούρας, Σταμάτης, Λαζαρίδης από τη ΝΔ. Αν και οι πληροφορίες που θέλουν το σχήμα ηγεσίας της νέας κυβέρνησης να περιλαμβάνει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και δύο Αντιπροέδρους, τους Ευ. Βενιζέλο και Στ. Δήμα, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα.

Στις απαιτήσεις της ΝΔ για τη νέα κυβέρνηση περιλαμβάνονται τέσσερις "υπηρεσιακοί" υπουργοί στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας Πολίτη και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Επισημαίνεται, ότι για την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του για ταχύτατη διεξαγωγή εκλογών (4 Δεκ), για σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης αποκλειστικά από τεχνοκράτες και βέβαια από την άρνησή του να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας θα απέχουν από τις διαδικασίες, αρνούμενοι και τη σημερινή πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακυρώνοντας τελικά τη συνάντηση. Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε "πολύ φοβούμαι ότι ήδη φαινόμαστε στο κόσμο όλο, ότι συρόμεθα κατόπιν οδηγιών της Ευρώπης και του Όλι Ρεν". Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ό,τι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ωστόσο θα την στηρίξει ανάλογα με τις αποφάσεις της. Τέλος, τη συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση χαιρέτισε το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο Τρίτη και την Παρασκευή θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Eπιπλέον πηγές: enet, Alterthess

Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου