Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Νοε 2011

Κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης και... αρχίζει τις διαδικασίες διαδοχής


153 ΝΑΙ, 145 ΟΧΙ και 2 απόντες, τα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κυβέρνηση όμως, που από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει νέα μορφή σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου από το βήμα της βουλής. Ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει διαδικασίες συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση "ευρείας στήριξης" με προορισμό την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και της νέας δανειακής σύμβασης, πριν προκηρυχθούν εκλογές.

.
Τα σημαντικότερα σημεία της ψηφοφορίας  εν συντομία:

  • Ο κ. Παπανδρέου, αφού έκανε πλήρη απολογισμό της προσωπικής του συνεισφοράς στην πολιτική, δήλωσε ότι θα σχηματιστεί με πρωτοβουλία του "κυβέρνηση ευρείας στήριξης" (και όχι οικουμενική - "εθνικής ενότητας").
  • Η κυβέρνηση θα προκύψει από τη συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει στόχο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και ενεργοποίησης της νέας δανειακής σύμβασης, καθώς και κάποια σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας.
  • O πρωθυπουργός δεν κατέστησε σαφές το πρόσωπο που θα ηγείται του νέου σχήματος. Δεν προκρίθηκε ωστόσο το σενάριο των εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.
  • Το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα λόγια του Αντιπροέδρου, ή το Μάρτιο το αργότερο, οδηγούμαστε σε εκλογές.
  • Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τη συμμετοχή της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και ζήτησε εκλογές, διότι "οι προτάσεις του δεν έγιναν αποδεκτές"
  • Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και Αλέξης Τσίπρας (Σύριζα) επέμειναν στο αίτημα των εκλογών, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία "συνεννόηση" των αστικών κομμάτων για την εφαρμογή νέων μέτρων, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.
  • Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛαΟΣ) και Ντόρα Μπακογιάννη (ΔηΣυ), θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες και ενδεχομένως στο νέο σχήμα.
  • Ο κ. Κουβέλης (ΔημΑρ) θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αλλά όχι στη νέα κυβέρνηση.
  • Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καϊλή, Παναρίτη), αν δεν παρθούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τελικά ψήφισαν ΝΑΙ.
  • ΝΑΙ ψήφισε και η κ. Κατσέλη, που είχε αποπεμφθεί από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Γαλαξιάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου