Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

4 Νοε 2011

Απολογισμός πολιτικών εξελίξεων 4ης Νοεμβρίου 2011


Η σημερινή, τρίτη ημέρα της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, σημαδεύτηκε από την συντεταγμένη αλλαγή στάσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που φαίνονταν χθες να άρουν την στήριξή τους προς την κυβέρνηση. Το, όχι ακόμη σαφές, σενάριο της συγκρότησης κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επόμενης δανειακής σύμβασης, καθησύχασε τους βουλευτές που βρέθηκαν χθες απέναντι από τον πρωθυπουργό.

Έως την έναρξη της σημερινής συνεδριασης, με διαδοχικές δηλώσεις τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συντάσσονται στην ιδέα της μεταβατικής κυβέρνησης. Χριστοφιλοπούλου, Γκερέκου, Βουδούρης, Παπαγεωργίου, με δημόσιες δηλώσεις εκφράζουν την ελπίδα ότι την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μίας τέτοιας κυβέρνησης.

Μόνο δύο βουλευτές διαχωρίζουν τη θέση τους, ως προς τη στήριξη της παρούσας κυβέρνησης. Ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με δημόσια επιστολή του προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες για κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" θα παραιτηθεί. Ο κ. Ανδρουλάκης από την άλλη, θα αρκεστεί στο να απέχει από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας "αξιοθρήνητες μπλόφες" τις κινήσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη διαδικασία "παρωδία".

Ότι θα απέχει δηλώνει επίσης η ανεξάρτητη βουλετής Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία έως χθες δήλωνε ότι θα ψηφίσει υπέρ.

Στην συνεδρίαση που ξεκινά το απόγευμα, οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ του σχεδίου για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αν και διαφέρουν οι απόψεις σχετικά με τη μορφή της. Ο Χρ. Πρωτόπαππας θεωρεί ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες ενεργοποίησης της δανειακής συμφωνίας ομαλά σε βάθος κάποιων μηνών. Η κ. Παναρίτη, πρότεινε η κυβέρνηση αυτή να μην έχει καν μεταβατικό χαρακτήρα, αλλά να ολοκληρώσει τη διετία που απομένει έως τις επόμενες εκλογές.

Η αποπεμφθείσα από το ΠΑΣΟΚ, λόγω μη ψήφισης ενός άρθρου του Πολυνομοσχεδίου, Λούκα Κατσέλη δήλωσε από την έδρα της βουλής ότι πρώτα θα ακούσει τον πρωθυπουργό και μετά θα αποφασίσει για την ψήφο της. Την ίδια άποψη εκφράζει και η κ. Καϊλή, η οποία απείλησε χθες με παραίτηση σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί άμεσα η πρόταση για δημοψήφισμα.

Ως αυτήν την ώρα και εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, τα σενάρια για τη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλάζουν συνεχώς. Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα παραμείνει ή όχι ο πρωθυπουργός στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση, ή αν θα παραδώσει την αρχηγία στον Αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και σε αυστηρά υπηρεσιακό ρόλο (μόνο για τις διαπραγματεύσεις). Ενώ δεν σταμάτησαν να διακινούνται σενάρια κυβέρνησης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων κοινής αποδοχής. Συνεννοήσεις έχουν γίνει τόσο με τη ΝΔ, όσο όμως και με τον πρόεδρο του ΛαΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σημερινή ημέρα σημαδεύει η ανησυχητική επιδείνωση της θέσης της Ιταλίας, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία του ΔΝΤ. Επίσης, αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις σιγουριάς του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο,  ότι η Ελλάδα θα συγκροτήσει κυβέρνηση Εθνικής ενότητας επισημαίνοντας ότι "αυτή η εκδοχή ειναι μονόδρομος αφού ο άλλος δρόμος είναι η χρεοκοπία".

Τέλος, το απόγευμα, συγκεντρώσεις ενάντια στην κυβέρνηση οργάνωσαν στο Σύνταγμα και την πλ. Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία. Στη συγκέντρωση των Σωματείων μετείχε και ο Σύριζα.

Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου