Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

9 Οκτ 2011

Μετά τα WikiLeaks, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προστατεύσουν τα διαβαθμισμένα δεδομένα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την Παρασκευή, μέτρα για να πατάξει το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες καθώς επιδιώκει να αποτρέψει μια παρόμοια με του ιστότοπου WikiLeaks παραβίαση των στρατιωτικών εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφήματων.

Το Προεδρικό Διάταγμα απαιτεί οι υπηρεσίες των ΗΠΑ να διορίσουν ειδικά καταρτισμένους ανθρώπους για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβάσεων και να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση πιθανών παραπτωμάτων από κυβερνητικά στελέχη, γραφειοκράτες, διπλωμάτες ή στρατιώτες στο χειρισμό διαβαθμισμένων δεδομένων.

 Αυτής της ομάδας, που θα διευθύνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θα καθοριστεί το σύνολο  των πολιτικών για την πρόληψη της κλοπής δεδομένων και την καθιέρωση δεσμευτικών προτύπων μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το θέμα που εξέτασαν τις νέες προτάσεις, δήλωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν αρκετά προβλέψιμα και προφανή, για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
"Η στρατηγική επιταγή των προσπαθειών μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουν επαρκή προστασία σε διαβαθμισμένες πληροφορίες μας, ενώ ταυτόχρονα να μοιράζονται οι πληροφορίες με όλους όσους το χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους," ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι στους κυβερνητικούς οργανισμούς έχει ήδη γίνει δυσκολότερο για τους ανθρώπους να αντιγράψουν διαβαθμισμένου υλικού έγγραφα σε USB stick ή άλλες συσκευές αποθήκευσης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το site WikiLeaks ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση στο σε διαβαθμισμένα έγγραφα  του Πενταγώνου λόγω της μη επαρκούς ασφάλειας σε στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στο Ιράκ.

Ο Brandley Manning, 23 χρονών που έχει κατηγορηθεί για κατέβασμα περισσοτέρων από 150.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και τη διαρροή τους, -ενώ εργαζόταν ως αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ- σε μια συζήτηση στο Διαδίκτυο με τον πρώην χάκερ Adrian Lamo είπε ότι πήγαινε στη δουλειά μουσική σε ένα εγγράψιμο CD ενώ στη συνέχεια διέγραφε τη μουσική και κατέβαζε τα δεδομένα από το μυστικό δίκτυο Network Router Internet, γνωστό και ως Siprnet.

Το προεδρικό Διάταγμα της Παρασκευής ήταν το προϊόν διαβουλεύσεων εδώ και μήνες από την επιτροπή που έχει συσταθεί από τον Λευκό Οίκο μετά την πανωλεθρία των WikiLeaks. Σ' αυτήν η υπουργός Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι το Wikileaks είχε υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συνεργαστεί με άλλες χώρες ενώ παράλληλα απείλησε την εθνική της ασφάλεια.

Η επιτροπή έχει επικεφαλής τον Russell Travers, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας και είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών.Ο Travers ήταν υπεύθυνος του TIDE, μιας διαβαθμισμένης βάσης δεδομένων που περιέχει την πιο ολοκληρωμένη συλλογή πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με εν δυνάμει τρομοκράτες. Αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν ότι ο Travers, ως ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης για την ανταλλαγή πληροφοριών,  εχει την εμπειρία για να καταλάβει πώς να σταματήσει τις διαρροές χωρίς να εμποδίζει την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πηγή Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου