Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Οκτ 2011

Ιωάννης Τέντες, εισαγγελέας Α.Π.: «Οργανωμένες μειοψηφίες καταλαμβάνουν τα σχολεία»

Με άρθρο του στην σημερινή «Κυριακάτικη Καθημερινή» ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, παρεμβαίνει στο θέμα των καταλήψεων στα σχολεία. Υποστηρίζει ότι το συχνό φαινόμενο των καταλήψεων τα τελευταία χρόνια, προκαλείται από μερίδα μαθητών και οργανωμένων μειοψηφιών.
Επισημαίνει δε ότι για όποιες αξιόποινες πράξεις συμβούν στους σχολικούς χώρους είναι αυτεπάγγελτη η επέμβαση των εισαγγελικών αρχών μέσω της αστυνομίας. Τονίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις αυτές «είναι αναγκαία, πρωτίστως, η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις.».


Ο κ. Τέντες επαναφέρει στο άρθρο του και την πρόσφατη προτροπή του προς τους εισαγγελείς της χώρας, να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι ενήλικες εξωσχολικοί που διαπράττουν αδικήματα στις καταλήψεις αλλά αυτό να αποφεύγεται στις περιπτώσεις ανηλίκων.

 Το άρθρο του κου Τέντε:
Εισαγγελείς και καταλήψεις


Του Ιωάννη Τεντε*

Tα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα, αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου και παρεμποδίζουν την είσοδο των συμμαθητών τους και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρέουν τις νυχτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού, κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι σύνηθες φαινόμενο.

Οι συμπεριφορές αυτές, έχουν αξιόποινο χαρακτήρα, με τη μορφή εγκλημάτων, όπως η διατάραξη οικιακής ειρήνης, η απρόκλητη φθορά, η κλοπή κ.λπ. Τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα και είναι αυτονόητη η παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, μέσω των αστυνομικών αρχών, για τη βεβαίωση των εγκλημάτων αυτών και την εξακρίβωση των δραστών τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία, πρωτίστως, η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις. Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενηλίκων δραστών, αντίθετα η διαδικασία αυτή σε βάρος ανηλίκων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται.

Τέλος, σε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές, πρέπει να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους.


*O κ. Ιω. Τέντες είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου