Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Οκτ 2011

Ναζιστικά πογκρόμ στη Βουλγαρία


Εκτυπώσιμη μορφήSend to friendPDF version
201192655354515734_20.jpg
Από άγριες εθνικιστικές επιθέσεις μαστίζεται τις τελευταίες ημέρες η γειτονική Βουλγαρία. Τα δύο τελευταία βράδια σημαδεύτηκαν από βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές βουλγαρικές πόλεις, όπου κυριαρχούσαν νεοναζιστικές ομάδες και ρατσιστικά συνθήματα.
Η αρχή έγινε στις 23 του μήνα, στο χωριό Κατουνίτσα στη Νότια Βουλγαρία, όταν ένα 18χρόνο αγόρι δολοφονήθηκε από τους ανθρώπους του τοπικού αφεντικού της μαφίας, Kiril Rashkov. Ο 69χρονος μαφιόζος, γνωστός στην περιοχή ως «Τσάρος των τσιγγάνων», ή «Τσάρος Κίρο», έχει συλληφθεί πολλές φορές από το προηγούμενο καθεστώς για παράνομες μεταφορές συναλλάγματος και χρυσού. Μετά την παλινόρθωση, ίδρυσε πολιτικό κόμμα και κυριάρχησε στην περιοχή, ελέγχοντας την κοινοτική γη. Η κατάσταση αυτή οδηγούσε συνέχεια σε συγκρούσεις με τους κατοίκους, ώσπου την περασμένη εβδομάδα έβαλε τους άντρες του να πατήσουν τον 18χρονο με ένα λεοφωρείο.

Μετά το φόνο, οι κάτοικοι του χωριού, το οποίο απαριθμεί συνολικά πληθυσμό 2.300 ανθρώπων, ξεσηκώθηκαν ενάντια στη μαφία και την καταπίεση τόσων ετών. Περικύκλωσαν τα σπίτια του Ρασκόβ και της οικογένειάς του, απαιτώντας να φύγουν από το χωριό. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αντιφασίστες ακτιβιστές της χώρας, τα δεξιά κόμματα, οι νεοναζιστικές ομάδες και τα ΜΜΕ κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις εθνοτικές διαφορές να μεταστρέψουν αυτή την κοινωνική αντίθεση σε εθνικιστική.
Την επόμενη ημέρα κιόλας, 2000 νεοναζί συγκεντρώθηκαν στο χωριό, μετατρέποντας άμεσα τις αντιδράσεις σε ένα ρατσιστικό πογκρόμ ενάντια στους τσιγγάνους. Τις επόμενες ημέρες το κύμα βίας απλώθηκε σε όλη τη Βουλγαρία, με επιθέσεις εναντίον των ρομά και εμπρησμούς σπιτιών (βλ. φωτογραφία), ενώ εκτός από τους Τσιγγάνους, τα κατ’ εξοχήν θύματα της ακροδεξίας βίας στις βαλκανικές χώρες, στο στόχαστρο βρέθηκε και η τουρκική μειονότητα της χώρας. Σύμφωνα με τις αρχές, στα βίαια επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και δύο πολίτες, ενώ άλλος ένας 16χρονος, ο οποίος υπέφερε από καρδιακά προβλήματα, έχασε τη ζωή του.
Τη Δευτέρα το βράδυ, πάνω από 1000 διαδηλωτές στη Σόφια, καθοδηγούμενη από νεοναζιστές και φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαχαίρι στους Τούρκους», «θάνατος στους γύφτους» κοκ, προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο τζαμί και το κοινοβούλιο. Όταν τους απέτρεψαν οι αστυνομικοί, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν σε γειτονιές τσιγγάνων.
Ακόμα πιο μαζικό το πογκρόμ στη Βάρνα και το Πλόβντιβ, όπου αρκετές χλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στις γειτονιές των ρομά. Εξακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ακόμα στην πόλη Μπουργκάς, όπου κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να απαγάγγουν κάποιους τσιγγάνους. Η αστυνομία τους εμπόδισε και συνέλαβε έναν από τους οργανωτές.
Αντίστοιχες, αλλά ελαφρώς μικρότερες, διαδηλώσεις, οργανώθηκαν και εχθές. Σύμφωνα με τους αντιφασίστες ακτιβιστές, οι νεοναζιστικές ομάδες υποδαυλίζουν τις επιθέσεις, σπέρνοντας φήμες μέσω των κοινωνικών δικτύων για επιθέσεις των ρομά εναντίον βούλγαρων. Τη Δευτέρα το βράδυ για παράδειγμα, κυκλοφόρησε παντού η φήμη ότι ένας βούλγαρος σκοτώθηκε από ρομά στη Βάρνα, ενισχύοντας τις τοπικές αντιδράσεις.
Η ανάπτυξη των νεοναζιστικών και άλλων βίαιων, ακροδεξιών ομάδων τα τελευταία χρόνια, οδήγησε αναπόφευκτα στο δολοφονικό αυτό πογκρόμ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καταλήγουν οι ακτιβιστές. Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες τους απειλούνται άμεσα από τους ακροδεξιούς, προσπαθούν με κάθε μέσο να παρέμβουν στις βουλγάρικες κοινωνίες, μεταφέροντας το μήνυμα της ενότητας. «Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρομά ας ενωθούμε ενάντια στην ολιγαρχία που μας καταπιέζει όλους», είναι το δικό τους πρόταγμα, το οποίο βρίσκει επίσης κάποια ευήκοα αυτιά.
Ακολουθούν δύο βίντεο από τις ρατσιστικές εκδηλώσεις.
 


πηγη: http://www.desrealitat.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου