Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Οκτ 2011

Κοντά σε συμφωνία υπ. Οικονομικών - Τρόικα για την έκτη δόση

 - «Κλείδωσε» το Ενιαίο Μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ; 
- Τι θα γίνει με την μείωση των μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα

«Λεπτομέρειες», σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, απέμειναν ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής της τρόικας που συνεχίστηκαν σήμερα για τέταρτη συνεχή ημέρα, με σκοπό την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Η σημερινή συνάντηση η οποία άρχισε στις 10.00' το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 13.00' αφορούσε «την προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014» Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο «Μεσοπρόθεσμο» σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου εξειδικεύονται επιπρόσθετα «σκληρά» μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην περίπτωση που υπάρξει νέα βαθύτερη ύφεση από αυτή που έχει προβλεφθεί.

Επέκταση μισθολογίου σε ΔΕΚΟ
 
Πάντως ενώ όλα δείχνουν ότι μπορεί να μην χρειασθεί νέα συνάντηση με την τρόικα, στελέχη της οδού Νίκης δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο η τρόικα να θεωρήσει ότι το σχέδιο για την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι αρκετό και να απαιτήσει άμεσες και διευρυμένες απολύσεις. Όπως επίσης δεν διαψεύδουν αλλά ούτε επιβεβαιώνουν αν έγιναν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών μας για επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου και σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Επιμένουν στο -20% στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα
 
«Δεν ξέρω, δεν απαντώ» είναι η στάση του υπουργείο και στο θέμα για την μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με στόχο την μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου