Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

11 Οκτ 2011

Επτά χρόνια κάθειρξη στην Γιούλια Τιμόσενκο

New York Times 

Η Γιούλια Τιμόσενκο, μία από τις πιο ισχυρές και δημοφιλείς πολιτικούς της Ουκρανίας, καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη, στο αποκορύφωμα μιας πολιτικά φορτισμένης δίκης που θα μπορούσε να προμηνύει το τέλος μιας μικρής και βραχύχρονης δημοκρατικής εμπειρίας.

Η ποινή ήταν η μεγαλύτερη που ζήτησαν οι εισαγγελείς, στη βάση της κατάχρησης εξουσίας και ζημιάς των ουκρανικών συμφερόντων όταν, ως πρωθυπουργός, η Τιμόσενκο διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία (2009) σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου.
Οι υποστηρικτές της και πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι πράξεις της πολύ δύσκολα θεωρούνται έγκλημα. Η απόφαση μάλλον θα «παγώσει» τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της Ουκρανίας με τη Δυτική Ευρώπη, των οποίων ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ήταν σκληρός πολέμιος ακόμη και αν φλέρταρε με την σκληροπυρηνική διακυβέρνηση της Μόσχας.

«Αυτό είναι ένα αυταρχικό καθεστώς που απομακρύνει την Ουκρανία από την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ίδια στιγμή ευρωπαϊκή ρητορική», δήλωσε η κ. Τιμόσενκο στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Ο κ. Γιανούκοβιτς φέρνει την Ουκρανία πίσω στο 1937, στο αποκορύφωμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων», συμπλήρωσε. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως δημοσιοποίησε τη θέση της με μήνυμα στο Twitter λέγοντας πως ήταν «βαθιά απογοητευμένη με την ετυμηγορία». Λίγο αργότερα, η Kάθριν Άστον, επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ε.Ε. δήλωσε ότι η ετυμηγορία βγαίνει από μια δίκη η οποία δεν σέβεται τις διεθνείς διαδικασίες ως προς την διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου