Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Οκτ 2011

Σήμερα η δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα»

Νέα ενημέρωση: Για τις 24 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η δίκη, λόγω της απεργίας των δικηγόρων.

Ξεκινά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» Οι Ν.Μαζιώτης, Π.Ρούπα, Κ.Γουρνάς, Χρ.Κορτέσης, Ευ.Σταθόπουλος, Σ.Νικητόπουλος, Κ.Κατσένος και η Μ. Μπεραχά κατηγορούνται ανά περίπτωση για: «την συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και απόπειρας ανθρωποκτονιών κατά συρροή».
Ο Ν. Μαζιώτης, η Π. Ρούπα και ο Κ. Γουρνάς παραμένουν προφυλακισμένοι αλλά εντός του μηνός λήγει το 18μηνο προφυλάκισής τους. Είναι οι τρεις που έχουν αποδεχθεί την συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Οι Κορτέσης, Σταθόπουλος και Νικητόπουλος αποφυλακίστηκαν υπό όρους, έπειτα από δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση στο πρώτο και εκδόθηκε κατόπιν άλλο βούλευμα που επικύρωσε την κρίση των εφετών. Και οι τρεις έχουν καταγγείλει ότι διώκονται λόγω των φιλικών και συντροφικών τους σχέσεων, καθώς και της πολύμορφης συλλογικής δράσης τους στον αναρχικό χώρο και τους κοινωνικούς αγώνες. Για την υπόθεση κατηγορείται ακόμη η σύζυγος του Κ. Γουρνά και μητέρα των ανήλικων δίδυμων παιδιών του, Μαρί Μπεραχά, η οποία έχει καταγγείλει ότι διώκεται λόγω της σχέσης της με τον Κ. Γουρνά.

Ο Κ.Κατσένος παραδόθηκε στις αρχές στις 30 Σεπτεμβρίου στην αστυνομία, ενώ εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του και θα είναι παρών στην δίκη.

Σήμερα το δικαστήριο αναμένεται να ασχοληθεί με διαδικαστικά και δικονομικά θέματα που θα τεθούν από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.


Το χρονικό των επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα»

Η «παρθενική» εμφάνιση της οργάνωσης ήταν στις:
- 5 Σεπτεμβρίου 2003 με ένα διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ένας αστυνομικός τραυματίας.
- 14 Μαρτίου 2004: Τοποθέτηση ωρολογιακού μηχανισμού σε υποκατάστημα της «Citibank» στο Ν. Ψυχικό. Η βόμβα εξουδετερώνεται.
- 5 Μαΐου 2004: Τριπλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.
- 29 Οκτωβρίου 2004: Αποτυχημένη απόπειρα με ενσύρματη βόμβα κατά δύο λεωφορείων των ΜΑΤ και ενός μικρού βαν της αστυνομίας τη στιγμή που περνούσαν από την γέφυρα της Π. Ράλλη.
- 2 Ιουνίου 2005: Ισχυρή έκρηξη βόβμβας στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς.
- 12 Δεκεμβρίου 2005: Παγιδευμένο με εκρηκτικά δίκυκλο εξερράγη έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Παρά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα η ΕΛ.ΑΣ. δεν πήρε εγκαίρως μέτρα αποκλεισμού της περιοχής με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις περαστικοί από τζάμια.
- 30 Μαΐου 2006 : Πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στον Λυκαβηττό, που ήταν τοποθετημένος σε ποδήλατο, με τηλεχειριστήριο από γειτονικό αλσύλλιο. Η έκρηξη έγινε κοντά στο σπίτι του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη.
- 12 Ιανουαρίου 2007: Εκτόξευση ρουκέτας εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ. Το βλήμα εκτοξεύεται από την οδό Λαμψάκου, για λίγα εκατοστά δεν χτυπά το έμβλημα του θυρεού της πρεσβείας.
- 30 Απριλίου του 2007: Επίθεση με υποπολυβόλο ΜΡ5 όπλο εναντίον του Β' Α.Τ. Ν. Ιωνίας. «Γαζώνουν» την πρόσοψη του Τμήματος και πετούν χειροβομβίδα φεύγοντας.
- 24 Οκτωβρίου 2008: Έκρηξη μηχανισμού μεγάλης ισχύος στα γραφεία της εταιρείας πετρελαιοειδών «Shell» στο Π. Φάληρο.
- 23 Δεκεμβρίου 2008: Επίθεση με δύο καλάσνικοφ  εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδή.
- 5 Ιανουαρίου 2009: Ενοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ, υποπολυβόλο ΜΡ5 και χειροβομβίδα εναντίον τριών ανδρών των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου στα Εξάρχεια, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού. Βαριά τραυματισμένος ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 27 κάλυκες απο Καλάσνικοφ (ήταν ένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση στου Γουδή) και 4 κάλυκες των 9 χιλιοστών που προέρχονται απο υποπολυβόλο ΜΡ5, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση εναντίον του ΑΤ Νέας Ιωνίας.
- 18 Φεβρουαρίου 2009: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κ. Κηφισιά.
- 9 Μαρτίου 2009: Έκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank στην οδό Λαυρίου στη Ν. Ιωνία. -
- 12 Μαΐου 2009: Επίθεση κατά της Eurobank στην Αργυρούπολη. Ισοπεδώθηκε η πρόσοψη της τράπεζας και έγιναν εκταταμένες ζημιές στα διπλανά κτίρια και αυτοκίνητα. Στην επιχείρηση αυτή το πλήρωμα ενός περιπολικού (2 άνδρες και μία γυναίκα) ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της οργάνωσης. Τους απείλησαν με όπλα, ανέβηκαν σε δύο μοτοσυκλέτες και εξαφανίστηκαν.
- 2 Σεπτεμβρίου 2009: Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με την εκρηκτική ύλη ANFO έξω από το κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκαλεί μεγάλες ζημιές στο Χ.Α. και σε διπλανά κτίρια. Ελαφρά τραυματίζεται μια γυναίκα από γυαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου