Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Οκτ 2011

Πoινικό αδίκημα ο ρατσιστικός λόγος

Πριν από λίγες μέρες ο νεαρός Αφγανός Ρ.Α. δέχθηκε επίθεση από 15 άτομα στην εξώπορτα του σπιτιού του στην Πλατεία Αττικής και νοσηλεύεται έκτοτε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μαχαιρωμένος στο θώρακα!Κάθε μέρα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών εντοπίζουν, απειλούν, βρίζουν και ξυλοκοπούν βάναυσα δεκάδες μελαψούς μετανάστες, ακόμη και ανήλικους.



Το θέμα των ρατσιστικών επιθέσεων που συχνά γίνονται με τη συνδρομή ή ανοχή της αστυνομίας, ετέθη από τις οργανώσεις μεταναστών στον πρωθυπουργό, ενώ η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητούν εξιχνίαση των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο (σήμερα δεν καταγράφονται καν) και τα οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.


Προς το παρόν η κυβέρνηση απαντά στο ακροδεξιό ρατσιστικό πογκρόμ, προωθώντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση του ρατσιστικού λόγου, που όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες συνάντησε έντονες αντιδράσεις.

Ποινικό αδίκημα θα αποτελεί στο εξής η δημόσια έκφραση απόψεων μίσους, φυλετικών διακρίσεων και ρατσισμού, όταν γίνεται υπό περιστάσεις που μπορεί να παροτρύνουν άλλους σε τέλεση αδικημάτων ή να απειλήσουν την ομαλή κοινωνική ζωή. Παράλληλα θα τιμωρείται η συμμετοχή σε ρατσιστική οργάνωση με συστηματική δράση (πλημμέλημα), ενώ αποσαφηνίζεται η έννοια του ρατσιστικού κινήτρου στα εγκλήματα βίας, που σήμερα ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται.

Η συμμετοχή σε ρατσιστική οργάνωση αφορά τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων, όπως απειλές, εξύβριση, ελαφρά βία, από μέλη της σε αλλοδαπούς ή άλλες ευάλωτες ομάδες, καθώς τα σοβαρά εγκλήματα βίας που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών καλύπτονται από την «εγκληματική οργάνωση» του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Στην κατηγορία δηλαδή των ρατσιστικών οργανώσεων ανήκουν εκείνες οι ομάδες που επιτίθενται φραστικά σε αλλοδαπούς στο δρόμο, τους χαστουκίζουν, τους κατεβάζουν από τα λεωφορεία ή ασκούν λεκτική βία σε βάρος τους με κάθε τρόπο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη επιβολή αυστηρών διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων, ακόμη και διάλυση, στα νομικά πρόσωπα (συλλόγους, σωματεία, ενώσεις), μέλη των οποίων διαπράττουν κάποιο από τα παραπάνω ρατσιστικά αδικήματα.

Επειτα από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, τις οποίες συντόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Ιωαννίδης, το τελικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου έχει ολοκληρωθεί.

Για να αποφευχθούν παρενέργειες που μπορεί να πλήξουν την ελευθερία έκφρασης γνώμης, το νέο κείμενο στενεύει τα όρια του «ρατσιστικού αδικήματος». Αφήνει ατιμώρητο το ρατσιστικό λόγο που εκφέρεται δημόσια (π.χ. ως γενική πολιτική ή επιστημονική άποψη) και τον τιμωρεί μόνο όταν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θεωρηθεί ότι παρακινεί άλλους σε τέλεση εγκλημάτων βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η διατύπωση επιστημονικής άποψης υπέρ των φυλετικών διακρίσεων είναι ποινικά κολάσιμη μόνο αν συνοδεύεται από παρότρυνση προς το ακροατήριο για ανάληψη δράσης κατά συγκεκριμένων προσώπων.


Την ίδια στιγμή, μετά τη ρατσιστική κτηνωδία της Νορβηγίας, τα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε. και η Κομισιόν επεξεργάζονται νέα αστυνομικά και νομοθετικά μέτρα κατά της δράσης ακροδεξιών-ρατσιστικών ομάδων και οργανώσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.


πηγη:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Είναι κυρίως, ηθικό αδίκημα και κατά της ζωής.
    Με την πολιτική, φθηνοί εργάτες (λαθρομετανάστες)για παράνομα κυκλώματα, αυξάνει ο φόβος των πολιτών και ο ρατσισμός.
    Παράνομα κυκλώματα, δεν είναι τα ναρκωτικά πορνεία όπλα, είναι και τα καλά οργανωμένα κυκλώματα
    αφεντικών...
    Ο Έλληνας είναι φιλόξενος, αγαπάει τον άνθρωπο, σήμερα ζει ΦΟΒΟ και είναι ρατσιστής, βοηθήστε τον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή