Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Σεπ 2011

Κάλεσμα Παπανδρέου για γερμανικές επενδύσεις

Τη διαβεβαίωσή του προς τους Γερμανούς βιομήχανους για τήρηση όλων των δεσμεύσεων της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση εξέφρασε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε φόρουμ στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, απηύθυνε κάλεσμα στους ίδιους για επενδύσεις στην Ελλάδα.
 Όπως είπε, η επένδυση στην Ελλάδα «δεν είναι μια επένδυση σε λάθη του παρελθόντος, αλλά μια επένδυση σε νέες κοινές επιτυχίες». «Είμαι εδώ για να δουλέψω είτε επανεκλεγώ είτε όχι, και στόχος μου είναι να σώσω την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα το 2012 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ αναφέρθηκε στην μείωση του ΑΕΠ που επετευχθει το 2010 λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα.
Είπε πως στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3%, και εξήγησε πως για τον λόγο αυτό ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη των Ευρωπαίων στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να πάψει η κακοφωνία στην ΕΕ και να σταματήσουν οι κριτικές σε βάρος της Ελλάδας. «Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη που να καλύπτει τις ελπίδες όλων των πολιτών της», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνάντηση με Μέρκελ

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Γ. Παπανδρέου με την Μέρκελ θα βρεθούν η πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα, καθώς και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει και της ψηφοφορίας, την Πέμπτη, στο γερμανικό κοινοβούλιο επί του διευρυμένου μηχανισμού στήριξης.
Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι η διεύρυνση του EFSF θα έχει περάσει από όλα τα κοινοβούλια το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, είπε ο κ. Κότχαους, θα ασχοληθούμε με την 6η δόση, με το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και εν συνεχεία με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Βασική προϋπόθεση όμως, επανέλαβε, να προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας.
Την ίδια ώρα επιμένουν τα σενάρια για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, αν και ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε κατηγορηματικά τα περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας».
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αναγκάζομαι να διαψεύδω κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της χώρας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.
«Μόνον μία άσχετη και επιπόλαιη προσέγγιση που δεν αντιλαμβάνεται τη βλάβη που προκαλεί στη χώρα μπορεί να εμπνέει παρόμοια δημοσιεύματα και σχόλια», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα πως η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει κανένα σενάριο για περικοπή 50% του ελληνικού χρέους. «Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδια ελεγχόμενης πτώχευσης που περιλαμβάνουν "κούρεμα" χρέους 50%.
Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.
Aναδημοσίευση από kathimerini.grnaftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου