Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Σεπ 2011

Υποβρύχια 214: Ποινικές διώξεις σε 29 άτομα για ''μίζες''.

Του Γιάννη Νικολόπουλου [@Xeirwn]


Στην απαγγελία κατηγοριών για την υπόθεση της παραγγελίας και της προμήθειας των υποβρυχίων κλάσης 214, σε 29 εμπλεκόμενα άτομα, προχώρησε σήμερα ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας. Ο κ. Γρηγόριος Πεπόνης άσκησε ποινική δίωξη για δωροδοκία και απιστία εις βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που αφορούν τους καταχραστές του δημοσίου. Παράλληλα, έχει ασκηθεί δίωξη, σε δέκα από τους 29 κατηγορούμενους, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με απλά λόγια για ‘’ξέπλυμα’’ βρώμικου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν ανήκει στην πολιτική σκηνή της χώρας\

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι για την παραγγελία των εν λόγω υποβρυχίων, που έγινε έπειτα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ και εισήγηση των κλιμακίων του Πολεμικού Ναυτικού και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοχετεύτηκαν περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ μέσω off shore εταιριών, σε ‘’τρίτα, παρένθετα πρόσωπα και ανθρώπους που μπορούσαν να επηρεάσουν αποφάσεις’’. Και αυτή η παροχέτευση κεφαλαίων έγινε προκειμένου να κατακυρωθεί η παραγγελία των υποβρυχίων, στην οποία ήθελε να προχωρήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην γερμανικών συμφερόντων εταιρία Ferrostaal/HDW.
Σύμφωνα επίσης, με τις ίδιες πληροφορίες, η απαγγελία της κατηγορίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών του δημοσίου, σχετίζεται με το γεγονός ότι η εισαγγελία αποδέχεται έμμεσα ότι τα 81 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως ‘’μίζες’’, είχαν συνυπολογιστεί στο τίμημα που κλήθηκε να δώσει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να παραλάβει τα τέσσερα υποβρύχια σε βάθος 15 ετών [2000-2015].
Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται και η έκδοση των βουλευμάτων για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα στους κατηγορούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου