Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Ιουλ 2011

Μακελειό στη Νορβηγία

Την πιο αιματηρή επίθεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιουλίου, με ένα διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα Όσλο και το νησάκι Ουτόγια.



Η βομβιστική επίθεση στο Όσλο, που είχε στόχο το γραφείο του πρωθυπουργού, άφησε πίσω της 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ακόμη πιο αιματηρή η μαζική δολοφονική επίθεση με πυροβόλο όπλο, στο νησί Ουτόγια, όπου κατασκήνωνε η νεολαία του κυβερνώντος εργατικού κόμματος. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο 32χρονος Νορβηγός, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ , μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα, αφήνοντας πίσω του πάνω από 90 νεκρούς (σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες).


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο 32χρονος Νορβηγός συνελλήφθη και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για τα δύο χτυπήματα. Πρόκειται για άτομο που περιγράφεται ως ακροδεξιός φονταμενταλιστής χριστιανός. Αν και αρχικά κάποιες εφημερίδες έσπευσαν να αποδώσουν το χτύπημα σε ισλαμιστικές οργανώσεις, η σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, φερόμενου ως δολοφόνου στο νησί Ουτόγια, διέψευσε αυτά τα σενάρια. Μάλιστα Βρετανός πρώην διπλωμάτης εξέφρασε την ενόχλησή του για την στερεοτυπική ισλαμοφοβική αντίδραση των Δυτικών μίντια.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Σόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε το χτύπημα ως το "χειρότερο έγκλημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ζητούμενο είναι περισσότερη δημοκρατία και πιο ανοικτή κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου