Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

22 Μαΐ 2014

Τουρκία: τραυματισμός πολίτη από σφαίρα στην Κωνσταντινούπολη


Τα παρακάτω βάσει πληροφοριών που ήταν διαθέσιμες την Πέμπτη 22 Μαΐου ως τις 3 μ.μ.
Περίληψη των σημερινών γεγονότων στην Ισταμπούλ, όπου ο Uğur Kurt χτυπήθηκε από σφαίρα στην αυλή αλεβιτικού κέντρου, στο περιθώριο συγκρούσης διαδηλωτών και αστυνομίας.
Το γεγονός συνέβη στην Οκμεϊντανί (Okmeydanı), αλεβιτική γειτονιά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σ'αυτή τη γειτονιά πριν από σχεδόν ένα χρόνο χτυπήθηκε από κάνιστρο δακρυγόνου στο κεφάλι ο 15χρονος Berkin Elvan, ο οποίος έπεσε σε κώμα και πέθανε 9 μήνες αργότερα. Στο σημείο που χτυπήθηκε γίνεται κάθε Πέμπτη συγκέντρωση. Έτσι και σήμερα. Οι συγκεντρωμένοι ήταν μάλλον μόλις 10-15 άτομα). Η αστυνομία τους διέλυσε με δακρυγόνα, έτρεξαν στα γύρω στενά, ορισμένοι πέταξαν μολότοφ απ'τις οποίες πήρε φωτιά όχημα της αστυνομίας. Τότε -σύμφωνα με μάρτυρες- αστυνομικοί άνοιξαν πυρ. Τα πυρά ήταν γύρω από το αλεβιτικό κέντρο (Cemevi – αντίστοιχο ναού, αν κι οι Αλεβίτες δεν έχουν ακριβώς ναούς), όπου γινόταν κηδεία. Ως αποτέλεσμα, ο Uğur Kurt, που βρισκόταν στο αλεβιτικό κέντρο για την κηδεία, τραυματίστηκε. Οι πληροφορίες λένε ότι η σφαίρα μπήκε από το στόμα του και καρφώθηκε στον σβέρκο του. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Νομάρχης Κων/πολης επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη.
Όλα αυτά από τουίτς και κυρίως απ'το ρεπορτάζ του Ισμαήλ Σαϋμάζ: http://www.radikal.com.tr/turkiye/okmeydaninda_polis_mudahalesi_1_kisi_oldu_iddiasi-1193363
Εδώ κι ένα βίντεο ειδησεογραφικού πρακτορείου: https://www.youtube.com/watch?v=oT8BkIKDQRE&feature=youtu.be&app=desktop

Σημείωση:
Ορισμένοι λένε ότι η αστυνομία επίτηδες άνοιξε πυρ εναντίον του αλεβιτικού κέντρου. Το ότι οι Αλεβίτες δεν είναι τα αγαπημένα παιδιά του τουρκικού κράτους είναι γνωστό. Κι υπάρχουν εντάσεις σε αλεβιτικές γειτονιές όπως η Οκμεϊντανί. Γι'αυτό και πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι αστυνομικοί θα έβαζαν στόχο τους Αλεβίτες. Δεν ξέρουμε όμως αν κάτι τέτοιο ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου