Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

28 Σεπ 2013

Κινητοποίηση ενάντια στο πάγωμα των μισθών στις Βρυξέλλες

Χτες, Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση ενάντια στο πάγωμα των μισθών, στις Βρυξέλλες. Με απόφαση του βέλγικου ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, οι μισθοί στο Βέλγιο έχουν ήδη παγώσει για το 2013-2014 και η Κυβέρνηση di Ruppo θέλει να επιμηκύνει το μέτρο πέραν του 2014, προτείνοντας τροπολογία στο νόμο περί ανταγωνιστικότητας του 1996.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ευθυγραμμιστούν οι βέλγικοι μισθοί με τους γαλλικούς, ολλανδικούς και κυρίως γερμανικούς. Σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, καταργείται ο κατώτατος μισθός και η ΑΤΑ και δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης με 400 ευρώ το μήνα, αυξάνοντας κατά 15% τη φτώχεια.
Μεταξύ 2000 και 2010, ο μέσος μισθός στη Γερμανία, δεν αυξήθηκε παρά !%, ενώ οι πιο αδύναμοι μισθοί (πραγματικοί καθαροί μισθοί) καταποντόστηκαν από 16% ως 22%.

Στο Βέλγιο, κατά την τελευταία δεκαετία, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 75%, ενώ τα μερίσματα των μετόχων αυξήθηκαν ως και 300%. Αντιθέτως, το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού δεν αυξήθηκε παρά 13%.

Εν όψει καταβολής του νέου προϋπολογισμού για το 2014, αλλά και σε απάντηση στις διαθέσεις της κυβέρνησης για περεταίρω πάγωμα των μισθών, πραγματοποιήθηκε χτες, 26 Σεπτεμβρίου, κινητοποίηση στο Βέλγικο κοινοβούλιο, κατόπιν πρωτοβουλίας των συνδικάτων CNE (συνδικάτο μισθωτών), CGSP (συνδικάτο δημοσίου τομέα) και των Comités contre l'austerité en Europe (Επιτροπή αγώνα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη), όπου συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου