Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Ιουν 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #23


 
1. Βρετανία

Νεα σειρά μέτρων και περικοπών ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών
Μια νεα σειρά μέτρων σε κοινωνικές παροχές και μισθούς του δημοσίου τομέα ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, George Osborne με συνολικές περικοπές 11.5 δις λιρών.


Ο κ. Osborne δήλωσε πως στο μέλλον εκατομμύρια γιατροί, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν το δικαίωμα σε αυτόματες μισθολογικές αυξήσεις, θα τεθεί επταήμερη αναμονή για τους ανέργους που αιτούνται κοινωνικών παροχών ενω θα εφαρμοστεί νεό ετήσιο πλαφόν στο κόστος των παροχών του κράτους. Το ετήσιο πλαφόν που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 θα αφορά στεγαστικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, επιδόματα αναπηρίας και συνταξιοδοτικά οφέλη. Επίσης οι αιτούντες παροχών που δεν μιλούν αγγλικά θα υποχρεώνονται σε παρακολούθηση μαθημάτων γλώσσας για να έχουν δικαίωμα αίτησης.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως θα καταργηθεί η πληρωμή καυσίμων θέρμανσης σε Βρετανούς συνταξιούχους που ζουν στο εξωτερικό σε θερμές χώρες και θα μειωθούν κατα 10% οι προϋπολογισμοί των δήμων. Στην αντίπερα όχθη θα αύξηθεί ο προϋπολογισμός των υπηρεσίων ασφαλείας κατα 3.6% και θα προστατευθούν από περικοπές οι αμυντικές υπηρεσίες της χώρας συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού.
Επίσης ο κ. Osborne ανακοίνωσε πως θα επενδυθούν 300εκ λίρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε αναπτυξιακά σχέδια μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλύτερο πρόγραμμα οδοποιίας των τελευταίων 50 χρόνων.

[πηγή]
[πηγή]


Με νομικές κυρώσεις απειλούνται δεκάδες μυστικοί παράκτορες στην Βρετανία
Δεκάδες αστυνομικοί στην Βρετανία θα μπορούσαν να δικαστούν για κλοπή ταυτότητας νεκρών παιδιών και σύναψη ερωτικών σχέσεων με ακτιβίστριες τις οποίες παρακολουθούσαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας στις μυστικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Ο κ. Mick Creedon, δήλωσε πως οι εισαγγελείς καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από γενιές μυστικών πρακτόρων που είχαν διεισδύσει σε ομάδες διαμαρτυρίας τα τελευταία 45 χρόνια. Ο κ. Creedon δήλωσε πως η ερευνά του επικεντρώνεται περισσότερο στον ρόλο των διοικητών "Ερευνάμε εως και την κορυφή της αλυσίδας…έχουμε χαρτογραφήσει κάθε ανώτερο αξιωματικό, κάθε διοικητη και αναπληρωτή επίτροπο, συμπεριλαμβανομένων εως και υπουργών εσωτερικών" δήλωσε ο κ. Creedon.
Σύμφωνα με τον κ. Creedon, η κλοπή ταυτότητας νεκρών παιδιών φαίρεται να ήταν "σύνηθης τακτική" για πολλούς πράκτορες δύο διαφορετικών μονάδων κατασκοπείας και συνέχισε λέγοντας πως δέχεται νομική συμβουλή για το ενδεχόμενο οι πράκτορες να εχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα.
Παράλληλα με τις παραπάνω αποκαλύψεις, πριν μερικές μέρες, ο Peter Francis, μυστικός πράκτορα ο ίδιος, αποκάλυψε πως του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να συλλέξει πληροφορίες ωστε να σπιλώσει την καμπάνια δικαίωσης της οικογένειας του Stephen Lawrence ο οποίος δολοφονήθηκε σε ρατσιστική επίθεση το 1993.
Ο πρωθυπουργός κ. Κάμερον δήλωσε βαθιά ανήσυχος απο τις αποκαλύψεις του κ Francis και εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση ίσως διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για τις συγκεκριμένη υπόθεση.
[πηγή]




2. Ιρλανδία

Σκάνδαλο με μυστικές συνομιλίες τραπεζιτών
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιρλανδική κοινωνία η δημοσίευση της εφημερίδας Irish independent απομαγνοτοφωνημένων συνομιλιών δυο τραπεζιτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της πρώην Anglo-Irish bank της οποίας η κατάρρευση το 2008 έφερε την Ιρλανδίκη οικονομία σε αδιέξοδο και ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να καλύψει το τεράστιο χρέος της, μετατοπίζοντας το στους ώμους των Ιρλανδων πολιτών.

Σε αυτές τους τις συνομιλίες οι δυο μεγάλοτραπεζίτες, μεταξύ άλλων, αστειεύονται, χλευαζουν και διακωμωδούν με τον κυνικότερο τρόπο το πολιτικό σύστημα και τους Ιρλανδους.

Πιο συγκεκριμένα στις συνομιλίες ακούγεται το αφεντικό της ANGLO Irish Bank, David Drumm να γελάει με την "κακομεταχείρηση" των τραπεζικών εγγυήσεων και προειδοποίησε τα διευθυντικά στελέχη να μην πιαστούν ενώ τις "κακομεταχειρίζονται". Επίσης, ο Drumm ακούγεται να χασκογελάει καθώς ένα απο τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας τραγουδά τον Γερμανικό Εθνικό ύμνο καθώς Γερμανικά χρήματα κατετέθηκαν ως απότελεσμα της τραπεζικής εγγύησης.
Μέχρι τώρα δυο συνομιλίες έχουν δημοσιευτεί ενώ η εφημερίδα έχει υποσχεθεί οτι θα δημοσιεύσει και άλλες συνομιλίες τις επόμενες ημέρες.

[πηγή]
[πηγή]


3. Ισπανία

Απεχθές κυρήχθηκε το χρέος του δήμου της Μπανταλόνα
Ο δήμος της Μπανταλόνα στην Καταλονία ενέκρινε την προηγουμενη Τρίτη σε ολομέλεια του Διοικητικού του Συμβουλίου μομφή με την οποία κυρήσει επαχθές το χρέος ύψους 31 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκε απο τους τόκους σε δάνεια με διάφορες οικονομικές όντότητες.
Με αυτή την κίνηση ο δήμος της Μπανταλόνα έγινε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που θεωρεί μη νόμιμο μέρος του δημόσιου χρέους του, δηλαδή χρέους που έχει συναφθεί χωρίς να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των πολιτών. Η πρόταση κατατέθηκε από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου απο τους Πολίτες της Μπανταλόνα μαζί με την Ενωμένη Αριστερά (ICV-EUiA) και υποστηρίχθηκε απο το Δεξιό Αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονία (CiU) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας (PSC), ενώ το Λαίκό Κόμμα (PP) που κυβερνά τον δήμο χωρίς πλειοψηφία, απείχε απο την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ποσό των 31 εκ. ευρώ που έχουν επωμιστεί οι πολίτες της Μπανταλόνα είναι το αποτέλεσμα του σχεδίου Πληρωμών των Προμηθευτών του 2012 του Υπουργού Οικονομίας Montoro, που αποτελείται από την παροχή δημόσιου χρήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διευθέτηση καθυστερημένων οφειλών σε διάφορους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τον Raül Sánchez μέλος της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους της Μπανταλόνα, στα πλαίσια του σχεδίου Πληρωμών των Προμηθευτών το 2012 του Υπουργείου Οικονομίας, οικονομικές όντότητες δανείζουν σε δημόσιους οργανισμούς με επιτόκιο 5,4% ενώ οι ίδιοι αυτοί οικονομικοί οργανισμοί δανείζονται με λιγότερο απο 1% κατευθείαν απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνεχίζοντας ο Raül αναφέρει οτι πρέπει να σταματήσει αυτή η νομική απάτη μιας και αφορά δημόσιο χρήμα που πηγαίνει σε ιδιωτικούς φορείς που με την σειρά τους το δανείζουν προσθέτοντας επιτόκιο της τάξεως του 4%, ενώ θα μπορούσε αυτό το χρήμα να προέλθει κατευθείαν απο έναν δημόσιο φορέα όπως η ΕΚΤ σε έναν άλλο όπως το Ισπανικό κράτος.

Η ίδια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου υπολογίζει οτι απο αυτά τα δάνεια οι τράπεζες κερδίζουν περίπου 2 δις ευρώ το χρόνο, ενώ στην περίπτωση του Δήμου της Μπανταλόνα το χρέος το προηγούμενο έτος αυξήθηκε απο 94 σε 137,5εκ., μια άυξηση της τάξεως του 43,6%.


Η ψήφιση αυτής της μομφής δεν έχει άμεση επίπτωση σε πρακτικό επίπεδο στην πληρωμή του χρέους μιας και νομικά ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει, αλλά είναι μια αλλαγή στάσης απέναντι στο θέμα του μη νόμιμου χρέους.


[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου