Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Ιουν 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #22


Στις διεθνείς ειδήσεις του #rbnews αυτή την εβδομάδα:
  • Νέος νόμος απαγορεύει σε ξένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία
  • Έκκληση να πάψουν οι γιατροί στο Γκουαντάναμο να υποχρεώνουν τους απεργούς πείνας να λαμβάνουν τροφή
  • Αποστολή Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (FNSP) σε 5 πόλεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας
  • Αύξηση των εκατομμυριούχων στην Ισπανία, ενώ η παιδική φτώχεια αγγίζει επίπεδα ρεκορ 
  • Αίτηση πολιτικού ασύλου στην Ισλανδία φέρεται να κάνει ο Edward Snowden

1. Ρωσία : Νέος νόμος απαγορεύει σε ξένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία

Στη Ρωσία, ψηφίστηκε την Τρίτη από το νομοθετικό σώμα της Δούμας, τροπολογία για την απαγόρευση υιοθεσίας παιδιών από την Ρωσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο εξωτερικό. Η τροπολογία απαγορεύει εκτός των άλλων σε μεμονομένα άτομα που ειναι είτε πολίτες, είτε μόνιμοι κάτοικοι χωρας όπου επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαρίων, να υιοθετήσουν παιδιά από τη Ρωσία. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει τα ρώσικα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήδη από τον Φλεβάρη, όταν ο πρόεδρος Putin εξέφρασε την εναντίωσή του στην υιοθεσία ορφανών παιδιών απο ομοφυλοφιλα ζευγάρια του εξωτερικού, με το πρόσχημα της προστασίας τους. Υπενθυμιζεται οτι στην Ρωσία δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ενώ υπάρχουν πολλοί τοπικοί αλλά και ομοσπονδιακοί νόμοι που απαγορεύουν την προβολή θεμάτων με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο σε ανήλικους, κάτι που αντιμετωπίζεται ως διάκριση από μεγάλο τμήμα της ρωσικής κοινωνίας. 

[Πηγή]

2. Κούβα (Γκουαντάναμο): Έκκληση να πάψουν οι γιατροί στο Γκουαντάναμο να υποχρεώνουν τους απεργούς πείνας να λαμβάνουν τροφή από κορυφαίους αμερικάνους γιατρούς

Η απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο έχει πλέον ξεπεράσει τις 130 ημέρες. Συμφωνα με τους δικηγόρους τουλάχιστον 130 από τους 166 κρατούμενους αρνούνται να λάβουν τροφή, καθώς έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από το Φεβρουάριο. 43 κρατούμενοι έχουν υποβληθεί βίαια σε ακούσια λήψη τροφής με σωλήνα. Καθώς η απεργία πείνας συνεχίζεται, η πρακτική του στρατού για ακούσια λήψη τροφής στους κρατουμένους δέχεται έντονες κριτικές. 

Μια ομάδα κορυφαίων γιατρών αλλά και ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ κάνουν έκκληση στους συναδέλφους τους στο στρατό να μποϋκοτάρουν την μαζική ακουσια τροφοδοσία των κρατουμένων. Σε άρθρο τους στο New England Journal of Medicine, 3 καθηγητές ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης γράφουν: "Οι γιατροί στο Γκουαντάναμο δεν πρέπει να επιτρέπουν στο στρατό να χρησιμοποιεί ούτε τους ίδιους ούτε την ιατρική τους ιδιότητα για πολιτικούς σκοπούς και πρέπει να παραμένουν πιστοί στις ηθικές τους υποχρεώσεις. Η ακουσια λήψη τροφής δεν ειναι πρακτική της ιατρικής, είναι κακοποίηση. [...] Καθώς το (Γκουανατάναμο) μετατρέπεται σε ζώνη στερούμενη ιατρικής ηθικής,πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για το ιατρικό προσωπικό να αντιδράσει".

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα της απεργίας πείνας είναι η βελτίωση των συνθηκών φυλάκισης και η απελευθέρωσή ή απόδοση κατηγοριων, αφού η πλειονότητα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο κρατείται χωρις να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες ή να έχει προηγηθεί δίκη. 

[Πηγή]

3. Βραζιλία: Αποστολή Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (FNSP) σε 5 πόλεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Στην Βραζιλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να αποστείλει, μετά από αίτημα των τοπικών αρχών, δυνάμεις Εθνικής Ασφάλειας σε 5 μεγάλες πόλεις: το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Μπέλο Οριζόντε, το Σαλβαδόρ, τη Φορταλέζα και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Σε όλες αυτές τις πόλεις διεξάγονται αγώνες του ομοσπονδιακού ποδοσφαιρικού κυπέλλου, την ώρα που το κύμα των διαδηλώσεων συνεχίζεται σε πάνω από 12 πόλεις. 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην χώρα από το 1992, όταν οι Βραζιλιάνοι απαιτούσαν την παραίτηση του τότε προέδρου Φερνάντο Ντε Μέλο. Αναλυτές σημειώνουν πως το μεγαλύτερο τμήμα των διαδηλωτών δεν πρόσκειται σε κανένα πολιτικό κόμμα και είναι ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ παράλληλα έχει ως βασικά του αιτήματα την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ακρίβειας, την αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής, ενώ εναντιώνεται στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας και γενικότερα στο παρόν πολιτικό σύστημα. 

Αφορμή για την έναρξη των διαδηλώσεων στάθηκε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Σάο Πάουλο στις 2 Ιούνη. Την ίδια ώρα, βραζιλιάνικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασαν εικόνες διαδηλωτών να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα: αντίστοιχες εικόνες είχαν παρουσιαστεί και από τα μέσα τόσο στην Τουρκία προ εβδομάδων, όσο και στην Αθήνα κατά τις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου το 2008. Οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία λαμβάνουν χώρα στην σκιά της προετοιμασίας της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί εκεί το 2014, όσο και της αντίστοιχης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016.

[Πηγή]

4. Ισπανία: Αύξηση των εκατομμυριούχων στην Ισπανία, ενώ η παιδική φτώχεια αγγίζει επίπεδα ρεκορ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του RBC Wealth Management και της Capgemini, o αριθμός των ατόμων στην Ισπανία που κατέχουν περιούσια αξίας τουλάχιστον 1 εκ. δολλαριών (εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας) αυξήθηκε κατα 5,4% το 2012 συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των κατοίκων της Ισπανίας που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι 144.600. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική περιουσία των ατόμων με μεγάλες περιούσιες αυξήθηκε κατα 10% το 2012 αγγίζοντας επίπεδα ρεκορ της τάξεως των 46,3 εκ. δολλαριών (34,5 εκ ευρώ), μετά την πτώση κατα 1,7% του προηγούμενο χρόνου. Σύμφωνα με την 17η έκδοση αυτής της έκθεσης, 1 εκ. άτομα προστέθηκαν στον παγκόσμιο πληθυσμό με μεγάλες περιούσες, που πλέον συμπεριλμβάνει 12 εκ. άτομα συνολικά, σημειώνοντας αύξηση 9,2%.

Εν αντιθέσει με τα αποτελέσματα αυτή της έκθεσης, η UNICEF ανακοίνωσε οτι 2,2 εκ. παιδιά στην Ισπανία ζουν σε νοικοκυριά που διαβιούν κάτω απο το όριο της φτώχειας, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, τα παιδιά είναι η πιο φτωχή ηλικιακή κατηγορία.

[Πηγή]
[Πηγή]

5. Ισλανδία/ΗΠΑ: Αίτηση πολιτικού ασύλου στην Ισλανδία από τον Snowden

Άσυλο στην Ισλανδία φέρεται να ζητά ο Edward Snowden, ο οποιος πριν από μερικές εβδομάδες αποκάλυψε το κατασκοπευτικό σύστημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, PRISM το οποίο υποκλέπτει ψηφιακά δεδομένα χρηστών απευθείας από τους διακομιστές μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως η Google και το Facebook. H Αμερικανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα σχετικά με τις δράσεις του Snowden, και αυτή τη στιγμή αναζητείται από την NSA και την CIA, με πιθανότερη κατηγορία αυτή της προδοσίας.
Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters, ο εκπρόσωπος του Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, σε άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα της Ισλανδίας έγραψε πως κάποιος μεσολαβητής που εκπροσωπεί τον Snowden ήρθε σε ανεπίσημη επαφή μαζί του, διερευνόντας την περίπτωση για αίτημα ασύλου στην Ισλανδική κυβέρνηση.
"Στις 12 Ιουνίου, έλαβα ένα μήνυμα από τον Edward Snowden όπου μου ζητούσε να ενημερώσω την Ισλανδική κυβέρνηση ότι θα ήθελε να ζητήσει άσυλο στην Ισλανδία", δήλωσε ο κ Hrafnsson στο Reuters.
Η Ισλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κοινοποίηση από τον Hrafnsson, όμως μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συναντηθεί μαζί του. Την ίδια μέρα, ο κ. Hrafnsson ζήτησε επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισλανδίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, όμως όπως δηλώνει "Κανείς από τους δυο δεν ήταν σε θέση να συναντηθεί μαζί μου παρόλο που κατάλαβαν με τι σχετιζόταν το αίτημα μου. Βεβαιώθηκα πως και οι δύο είχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτή την έκκληση βοήθειας".

Αργότερα ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία πως σύμφωνα με το νόμο, ένα πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, πρέπει να βρίσκεται στην χώρα.

Ο Snowden που κρύβεται στο Χόνγκ Κόνγκ είχε πρόσφατα εξηγήσει πως δεν πήγε αρχικά στην Ισλανδία γιατί φοβόταν ότι θα είναι ευκολότερο για την Αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Ισλανδική κυβέρνηση απ'οτι στην Κινεζική.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου