Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Ιουν 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #21


1. Ισραήλ: προκλητικές δηλώσεις δικαστή σχετικά με βιασμό

Στο Ισραήλ, μια δήλωση του δικαστή Nissim Yeshaya πυροδότησε έντονες αντιδράσεις κατα την διάρκεια ακρόασης μιας 19χρονης γυναίκας που βιάστηκε από τέσσερις αντρες όταν ηταν 13 ετών. Η γυναίκα διεκδικούσε από το δικαστήριο να θεωρηθεί ο βιασμός της "τρομοκρατική πράξη", καθώς οι δράστες ήταν Παλαιστίνιοι, κάτι που θα οδηγούσε σε κυβερνητικη αποζημίωση. Συμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο ο δικαστης φερεται να δήλωσε οτι "Μερικά κορίτσια απολαμβάνουν τον βιασμό". Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις, καθώς και από το Κέντρο Σεξουαλικών Επιθέσεων στο Τελ Αβίβ, το οποίο σημείωσε πως: "Είναι εξοργιστικό αυτοι οι άνθρωποι να αποφασίζουν για την μοίρα αυτών των γυναικών, όταν οι ίδιοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι θύμα σεξουαλικής επίθεσης". Επιπλέον, η διευθύντρια του κέντρου τόνισε ότι θέσεις σαν και αυτές έχουν ως αποτελεσμα οι γυναίκες να μην εμπιστευονται την δικαιοσύνη και τελικά πολυ λίγες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων να καταλήγουν στα δικαστήρια. Ο δικαστής δήλωσε ότι η θέση του παρερμηνευτηκε και πιστευει οτι ο βιασμός ειναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα. Μετά το περιστατικό, ο πρωθυπουργος του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, απέσυρε την στήριξη του στον δικαστή για την θέση του επικεφαλής σε οργανο του δεξιου κομματος Likud. Τέλος, μετά από σοβαρές πιέσεις ο δικαστής δήλωσε την παραίτηση του.

[Πηγή]


2. Βρετανία: κινητοποιήσεις για το G8


Στο Λονδίνο, ΜΑΤ εισέβαλαν την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία ακτιβιστών που εναντιώνονται στην συνοδό κορυφής των G8, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενω εκατοντάδες αστυνομικοί εξαπολύθηκαν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Η αστυνομική επιδρομή εκδηλώθηκε την ημέρα που ειχε διοργανωθεί εκδήλωση με τίτλο "Καρναβάλι κατά του Καπιταλισμού", στοχοποιώντας τράπεζες, εταιρείες διαχειρισης κεφαλαίων, πετρελαϊκές και εξορυκτικές εταιρείες, καθώς επίσης και κάποια ξενοδοχεία της περιοχης ενόψει της συνόδου κορυφής. Η ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για 57 συλλήψεις, ενώ εκπρόσωπος της δήλωσε πως εκδόθηκε ένταλμα έρευνας για την κατάληψη μετά από πληροφορίες πως οι παρευρισκόμενοι είχαν στην κατοχή τους όπλα και σκόπευαν να προβούν σε εγκληματικές πράξεις και πρόκληση βίαιων ταραχών. Συνολικά περιπού 200 ακτιβιστές υπολογίζεται πως βρίσκονταν στο κτίριο την στιγμή της επιδρομής.

100 αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το κτίριο από τις 10 το πρωί, ενώ η εισβολή έλαβε χώρα γύρω στη 1:30 το μεσημέρι με αλυσοπρίονα και λοστούς.

Ενας ακτιβιστής δήλωσε "Νομίζω πως η εισβολή σε μια απολύτως νόμιμη κατάληψη καταδεικνύει την αστυνομική βία. Απλά προσπαθούν να σταματήσουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Είναι αρκετά τρομακτικό…". Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους συλληφθέντες αιμοραγγούσε και απομακρύνθηκε από το σημείο με ασθενοφόρο, ενώ εκπρόσωπος των ιατρικών υπηρεσιών του Λονδίνου δήλωσε πως δύο άτομα χρειάστηκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σημείο της εισβολής και μεταφερθηκάν στο νοσοκομείο με μικροτραυματισμούς.

3. Βρετανία: συνέντευξη του EDL στο BBC

Το πρόγραμμα Today του BBC δέχτηκε έντονη κριτική την προηγούμενη εβδομάδα για την πρόσφατη συνέντευξη του αρχηγού του κόμματος EDL. Ο αρχηγός του ακροδεξιού σχηματισμού Tommy Robinson συμμετείχε σε μια προ-ηχογραφημένη συνέντευξη,κατά την οποία ισχυρίστηκε οτι "η μη-μουσουλμανική εργατική τάξη δεν έχει φωνή" και προειδοποίησε ότι "αυτό δεν θα έχει καλό τέλος". Επιπλέον, αρνηθηκε την συμμετοχή του EDL στις πρόσφατες επιθέσεις σε τζαμιά, και μάλιστα υπονόησε ότι οι επιθέσεις έγιναν από Μουσουλμάνους. Ισχυρίστηκε ότι καταδικάζει την βία από όπου και αν προέρχεται, παρόλο που ο ίδιος έχει κατά το παρελθόν καταδικαστεί για βίαιη συμπεριφορά. Η συνέντευξή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, όπου πολλοί άνθρωποι κατήγγειλαν πως δεν υπήρχε αντίλογος στη συνέντευξη και κατηγόρησαν το BBC για μεροληπτική στάση και ανακρίβειες. Ο εκπρόσωπος του BBC υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ήθελε να εξετάσει την αύξηση των ισλαμοφοβικών επιθέσεων, όπως την πρόσφατη εμπρηστική επίθεση σε τζαμι στο Λονδίνο, και φέρει την ευθύνη να αναφέρει και τις δύο όψεις της ιστορίας εμβαθύνοντας στα γεγονότα. Συμφωνα με το BBC, το EDL παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση και είναι πολύ σημαντικό να προβληθούν γνώμες σαν αυτές του αρχηγού τους.

[Πηγή]

4. Βρετανία: αποκαλύψεις σχετικά με το PRISM στο Guardian

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε στις αρχές τις εβδομαδάς πως η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας, NSA, διαθέτει απευθείας πρόσβαση στους διακομιστές των Google, Facebook, Apple, Skype, Microsoft, καθώς και άλλων αμερικανικών εταιρειών του διαδικτύου. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έλαβε η εφημερίδα, η πρόσβαση της NSA παρέχεται από ένα απόρρητο πρόγραμα ονόματι PRISM, που επιτρέπει την συλλογή πληροφοριών όπως ιστορικό αναζητήσεων, περιεχόμενο ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεταφορές αρχείων και ζωντανές συνομιλίες. Η Guardian έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του, χαρακτηρισμένου ως "άκρως απόρρητου", εγγράφου, μιας παρουσίασης powerpoint 41 σελίδων, η οποία χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση πρακτόρων για τις δυνατότητες του προγραμμάτος. Το έγγραφο περιλαμβανει χαρακτηριστικά την έκφραση "συλλογή απευθείας από τους διακομιστές" των μεγάλων παροχών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Αν και στο έγγραφο υπάρχει ο ισχυρισμός οτι η συλλογή πληροφοριών γίνεται με την συμβολή των εταιρειών, όλες όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Guardian δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος. Πολλά ανώτερα στελέχη τεχνολογικών εταιρειών επέμειναν πως δεν ειχαν γνώση του PRISM ή οποιουδήποτε ανάλογου συστήματος. Είπαν δε, πως ποτέ δεν θα εμπλέκονταν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και πώς αν πράγματι η Αμερικανική κυβέρνηση συλλέγει πληροφορίες, το κάνει χωρίς αυτές να έχουν γνώση.

Η πρόσβαση της NSA έγινε εφικτή μετά από τροποποιήσεις στην αμερικανικη νομοθεσία από την κυβέρνηση Μπους, οι οποίες ανανεώθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα το Δεκέμβριο του 2012.

Το πρόγραμμα διευκολύνει την εκτεταμένη και σε βάθος παρακολούθηση ζωντανών επικοινωνιών και αποθηκευμένων πληροφοριών και το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την παρακολούθηση τόσο αμερικανών, όσο και ξένων πελατών των εν λόγω εταιρειών.

Ένα διάγραμμα που καταρτίστηκε από την NSA, και περιέχεται μέσα στο άκρως απόρρητο έγγραφο, υπογραμμίζει το εύρος των δεδομένων που είναι σε θέση να αποκτήσει: e-mail, συνομιλίες βίντεο και ήχου, φωτογραφίες, βίντεο, συνομιλίες Skype, μεταφορές αρχείων, δεδομένα κοινωνικής δικτύωσης, και πολλά άλλα.

Υπεύθυνος για την διαρροή των εγγράφων είναι ο 29-χρονος Edward Snowden ο οποίος αποκάλυψε την ταυτότητα του μερικές μέρες μετά τις αποκαλύψεις της Guardian. Ο 29χρονος είναι πρώην τεχνικός σύμβουλος της CIA και νύν στέλεχος της εταιρείας αμυντικών εργασιών Booz Allen Hamilton. Ο Snowden έχει εργαστεί στην Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας τα τελευταία τεσσερα χρόνια ως υπάλληλος διαφόρων εξωτερικών εργολάβων, συμπεριλαμβανομένης και της Booz Allen. Σε σημείωμα του ο Snowden δήλωσε: "Αντιλαμβάνομαι οτι θα υποφέρω για τις πράξεις μου, άλλα θα ειμαι ικανοποιημένος αν οι οργανισμοί που χαίρουν της ασυλιας μυστικων νομων και εχουν λάβει υπερβολικες εκτελεστικες αρμοδιότητες, αποκαλυφθούν έστω και για μια στιγμή", ενώ πρόσθεσε σε συνέντευξη που έδωσε στην Guardian, πως μοναδικό του κίνητρο ήταν να ενημερώσει το κοινό ως προς τα οσα συμβαίνουν στο ονομά του και εναντίον του".

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου