Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

2 Ιουν 2013

Γείτονες στην καταστολή, γείτονες και στα καθεστωτικά media


φωτό της πλατείας Ταξίμ
Η γενικευμένη εξέγερση στην γείτονα θυμίζει μεταξύ άλλων έναν γνώριμο συνδυασμό κρατικής καταστολής με μπόλικη σιωπή από τα καθεστωτικά μίντια. Οι υπήκοοι της γαλανόλευκης με αυτούς της ημισελήνου αναρωτιούνται (και άλλοτε διαμαρτύρονται) γιατί τα καθεστωτικά μίντια δεν αναφέρουν τίποτα ή υποβαθμίζουν τις φονικές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Μια πρόχειρη ματιά δίνει ορισμένες απαντήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα Μapping Digital Media: Turkey (2012), η υψηλή συγκέντρωση ιδιοκτησίας ΜΜΕ, η αυξανόμενη κομματική επιρροή μέσα σ’ αυτά και η τάση για στρατολόγηση «αρθρογράφων-σταρ» αντί για επενδύσεις στην ερευνητική δημοσιογραφία, αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια στον εκδημοκρατισμό και την καλύτερη λειτουργία των τουρκικών media. Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι το AKP (το κόμμα του Ερντογάν) έχει εκμεταλλευτεί διάφορα νομικά κενά για να ξεπουλήσει αρκετούς ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε υποστηρικτές του κόμματός του. Το 2002 επιχειρήσεις που υποστήριζαν το AKP είχαν στην κατοχή τους λιγότερο από το 20% των τουρκικών μιντιακών διαύλων – έντεκα χρόνια μετά, οι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές με την κυβέρνηση έχουν στην κατοχή τους γύρω στο 50% αυτών των ΜΜΕ.
Κοντά στα παραπάνω προστίθεται και η χρόνια σύγκρουση του Ερντογάν με τον όμιλο Dogan Media, το μεγαλύτερο μιντιακό συγκρότημα που τον «αντιπολιτεύεται». Πρόστιμα-μαμούθ έχουν επιβληθεί, με τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό να προτρέπει σε μποϋκοτάζ και να ηγείται καμπάνιας εναντίον του συγκροτήματος. Τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα μέχρι και σήμερα δεν είχαν καθόλου αναφορές, με ελάχιστες εξαιρέσεις από μίντια που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν (όπως το Ηalk TV σύμφωνα με αυτό το κείμενο) – τα περισσότερα φοβούνται τον πέλεκυ της πολιτικής των προστίμων.

Σ’ ένα ποστ σχετικά με τις διαμαρτυρίες και την αποτύπωσή τους στο οικοσύστημα των media, η Zeynep Tufekci γράφει σχετικά με τα μέηνστριμ μίντια: «για να είμαι ειλικρινής τα περισσότερα τουρκικά μέσα δεν κάνουν ουρά για βραβεία δημοσιογραφικού θάρρους· έτσι τα περισσότερα από αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή αλλά και δειλά στον βαθμό που το CNN Turkey έδειχνε εκπομπές μαγειρικής όταν την ίδια ώρα το CNN International έδειχνε ως κεντρικό θέμα τις διαμαρτυρίες».



Στο ίδιο μήκος κύματος, η Sabah, εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας και μεγάλης όπως αποδεικνύεται μυωπίας, δεν έχει στις 31 Μαΐου ούτε ένα σχετικό «χτύπημα» (πλασάρισμα ενός θέματος) στο εξώφυλλό της, σε αντίθεση με τους «μακρινούς» Νew York Times που έχουν το θέμα ψηλά στο site τους.



Αρκετοί χρήστες για να αποτυπώσουν τη σιωπή των καθεστωτικών μέσων τις ώρες και τις μέρες των εξεγέρσεων τράβηξαν screenshots για να δείξουν τη διαφορά. Παρακάτω ένα από τα οποία κυκλοφόρησε ευρέως. Στ’ αριστερά διακρίνονται οι πολυπληθείς διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις (μήπως και ενεργοποιούσαν κάποια δημοσιογραφικά ανακλαστικά αλλά που τέτοια τύχη) ενώ στα δεξιά φαίνεται τι (δεν) έδειχνε ο τηλεοπτικός «αέρας» των τουρκικών μέσων.



Ακόμη και πίστωση χρόνου να έδινε κάποιος στα μέσα για να διερευνήσουν (sic) «το θέμα» και να ασχοληθούν με κάποιον τρόπο, η παρακάτω εικόνα δεν θα «έπρεπε» να είναι έτσι – με κυρίαρχη τη φάτσα του Ερντογάν.



υγΤην ώρα τέλος, που τα τουρκικά μέσα (δεν) αγωνιούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον να περιγράψουν μια κοινωνική εξέγερση, ο ΣΚΑΙ, μπροστάρης των ελληνικών ΜΜΕ μετέδιδε ότι νεαρός αντιεξουσιαστής «προκαλούσε την ‘αύρα’ της αστυνομίας» … «για να δεχτεί μια ριπή νερού από το κανονάκι σε κοντινή απόσταση και να χάσει τη ζωή του μπροστά στην κάμερα».

υγ2: από status της Jaquou Utopie στο facebook

«Ψιλικατζής έχει κολλήσει αυτοκόλλητα πάνω στις εφημερίδες: : "yandaş medya" (ελεύθερη απόδοση: καθεστωτικά μέσα)»




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Για περισσότερα δείτε/διαβάστε:

Χ. Σύλλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου