Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Ιουν 2013

Δηλώσεις Ερντογάν σήμερα το πρωί

από τα τουητς του Kadir Murat Yildiz

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για το Μαρόκο, μίλησε για τις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας του με το Μαρόκο και για τις σημαντικές εμπορικές συναλλαγές και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Είπε ακόμα πως υπήρξε υποστηρικτής της Αραβικής Άνοιξης και άρα στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Τυνησίας,.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το τι μήνυμα έχει λάβει από τις ταραχές των τελευταίων ημερών και αν η κυβέρνησή του σκοπεύει να πάρει κάποια πρωτοβουλία σχετικά, η απάντηση του Ερντογάν ήταν "εσείς τι μήνυμα λάβατε;". Συμπλήρωσε πως το ζήτημα δεν είναι το πάρκο Γεζί, αλλά το γεγονός ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν μπορούν να τον πλήξουν επιλέγοντας τη δημοκρατική οδό μέσω των εκλογών, οπότε επιλέγουν το δρόμο των ταραχών.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως οι ταραχές είναι υποκινούμενες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιοι είναι οι υποκινητές, απάντησε πως το θέμα ερευνάται από τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες και πως η κυβέρνηση θα αντιδράσει αναλόγως του πορίσματος αυτού.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ερντογάν ήταν αρκετά επιθετικός και ειρωνικός προς τους πολίτες που συμμετέχουν στην εξέγερση, ενώ σε κάποια στιγμή ανέφερε "160 από τους αστυνομικούς μου τραυματίστηκαν, επειδή ήταν ειρηνικοί". Σε αναφορά δημοσιογράφου σχετικά με την Αραβική Άνοιξη, η αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού ήταν πως και στην Τουρκία υπάρχει άνοιξη και "δεν θα τους αφήσουμε να την μετατρέψουν σε χειμώνα".

Ο Ερντογάν ήταν ειρωνικός και προς τους δημοσιογράφους. Όταν κάποιος από αυτούς τον ρώτησε αν θα χρησιμοποιήσει "ηπιότερο τόνο", η απάντηση ήταν "τι τόνο; δείξτε μου εσείς". Ακόμα επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του Reuters, λέγοντας πως δίνει λάθος πληροφορίες στο διεθνές πρακτορείο και κάνοντάς του κήρυγμα σχετικά με το Τουρκικό Σύνταγμα. Τέλος, ανέφερε πως "κρατάει εκατομμύρια υποστηρικτές του στα σπίτια τους", αποστροφή στην οποία δεν καταφεύγει για πρώτη φορά.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος Gül δήλωσε πως "Δημοκρατία δεν είναι μόνον οι εκλογές. Το μήνυμα ελήφθη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου