Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Ιουν 2013

Blockupy: Καταστολή εναντίον διαδηλωτών και καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων στη Φρανκφούρτη

από τον @lamda


Μετά το τριήμερο (29/5- 1/6) εκδηλώσεων Blockupy στη Φρανκφούρτη που διοργανώθηκε στην πόλη των τραπεζιτών, οι καταγγελίες των διοργανωτών για τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζονται. Οι διοργανωτές, θέλοντας να συνεχίσουν τις περσινές πετυχημένες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της φτωχοποίησης των κοινωνιών της ΕΕ, και έχοντας πάντα στο στόχαστρο τους την ΕΚΤ, αποφάσισαν φέτος να εντείνουν τους αγώνες τους, αποκλείοντας εκ νέου την ΕΚΤ. Από την άλλη η αστυνομία είχε στη διάθεσή της για το τριήμερο Blockupy 7000 αστυνόμους σε υπηρεσιακή ετοιμότητα.

Ειδικά, μετά την εμπειρία των περσινών διαδηλώσεων, οι διοργανωτές (πολιτικά κόμματα, οργανώσεις συνδικάτα) του Blockupy, θέλοντας να αποφύγουν τα περσινά έκτροπα με την άγρια καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας, αποφάσισαν φέτος να προσφύγουν στο ανώτερο διοικητικό δικαστήριο του κρατιδίου της Έσσης, ώστε να διαφυλάξουν τα συνταγματικά δικαιώματα και πολιτικά δικαιώματα των διαδηλωτών. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι συμμετέχοντες, όχι μόνο έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν μπροστά από την ΕΚΤ το Σάββατο, έκανε δεκτό ακόμα και το αίτημα να υπάρξει διαδήλωση στην περιοχή του αεροδρομίου, αν και με περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών (επιτράπηκε αρχικά σε 200 άτομα, συμμετείχαν 700). Η απόφαση, ωστόσο, του δικαστηρίου δεν έγινε σεβαστή από το ομοσπονδιακό υπουργείο εσωτερικών της Γερμανίας, η γερμανική αστυνομία από κοινού με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, αγνόησαν επιδεικτικά την απόφαση του δικαστηρίου, του κρατιδίου της Έσσης, και επέδειξαν σκληρότατη στάση απέναντι στον κόσμο που διαδήλωνε. Η κορύφωση των εκδηλώσεων Blockupy ήρθε το Σάββατο με τη χρήση χημικών και τη βία των αστυνομικών στο συλλαλητήριο να αναστέλλουν κάθε έννοια πολιτικών δικαιωμάτων μπροστά στην ΕΚΤ. Ξεπερνώντας κάθε όριο, οι αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής που της αποδίδουν οι διοργανωτές.


Από την πρώτη στιγμή σκοπός της αστυνομίας ήταν να σπάσει τη διαδήλωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών ο αριθμός των διαδηλωτών έφτανε τις 20.000, ενώ η γερμανική αστυνομία έκανε λόγο για 7000 διαδηλωτές. Το μεσημέρι του Σαββάτου με την πορεία των διαδηλωτών να κατευθύνεται προς την ΕΚΤ, η αστυνομία με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να φοράνε κουκούλες ανέκοψε την πορεία και την έσπασε σε δυο κομμάτια. Με τον τρόπο αυτό παγίδευσε την κεφαλή της πορείας, την περικύκλωσε και άρχισε να συλλαμβάνει κόσμο, τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν τους τραμπούκιζαν, ο κόσμος δεν υποχώρησε στις αιτιάσεις της αστυνομίας να εκτραπεί η διαδήλωση από τη προσχεδιασμένη πορεία. Αυτή ήταν και η αιτία τις καταστολής που ακολούθησε, όσοι ήταν περικυκλωμένοι προσήχθησαν από την αστυνομία, γύρω στα 200- 400 (η αρμόδια ομάδα νομικής υποστήριξης κάνει λόγο για 1000 άτομα) άτομα ανάμεσά τους και βουλευτές του τοπικού και ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Η αστυνομική βία γενικεύτηκε με χρήση χημικών, γκλοπ, κλωτσιές εναντίον των διαδηλωτών, ούτε ηλικιωμένους λυπήθηκαν να χτυπήσουν. Ο απολογισμός 45 συλλήψεις και 220 τραυματίες, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.


Οι διοργανωτές κατηγορούν την αστυνομία και τη γερμανική κυβέρνηση ότι μεθόδευσαν τεχνηέντως τα επεισόδια με σκοπό να εμφανίσουν τους διαδηλωτές στη γερμανική κοινή γνώμη ως ταραξίες αντικαπιταλιστές. Καταγγέλλουν, επίσης, την αστυνομία και την κυβέρνηση για καταπάτηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αναστολή ατομικών και πολιτικών ελευθεριών που είναι κατοχυρωμένα από το γερμανικό σύνταγμα. Η πορεία τελικά, ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό της ΕΚΤ που ήταν κι ο αρχικός στόχος των διοργανωτών.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου