Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

12 Ιουν 2013

Τουρκία, 12 Ιουνίου: κατάσταση, εξελίξεις και εκτιμήσεις

- Χτες το βράδυ (11 Ιουνίου) και σήμερα τα ξημερώματα (12 Ιουνίου): εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας.

- Σήμερα: ο κόσμος προσπαθεί να ξαναστήσει σκηνές και να μαζέψει τα χρειώδη στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, που στέλνει τρόφιμα, μάσκες, αδιάβροχα κλπ. Και στην Άγκυρα, κόσμος ξανασυγκεντρώθηκε στο πάρκο Κουγουλού.

- Το μεσημέρι διαδήλωσαν δικηγόροι, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθούν για τις χτεσινές προσαγωγές συναδέλφων τους μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

- Ο πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκε στις 5 μ.μ. με "εκπροσώπους" των διαδηλωτών που δεν αντιπροσώπευαν όμως κανέναν. (Εδώ και ανακοίνωση της Αλληλεγγύης Ταξίμ)

- Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, έκανε σκληρές δηλώσεις για "περιθωριακές ομάδες" και ζήτησε απ'τις "οικογένειές τους" να απομακρύνουν τα "παιδιά" από το πάρκο Γκεζί, ώστε να μην κινδυνεύσουν.

- Συναντόμενος με εκπροσώπους των εμποροβιοτεχνών, ο Ερντογάν δήλωσε: "Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών μου. Μέσα σε 24 ώρες θα τελειώσει αυτή η υπόθεση." (Εννοώντας τις διαμαρτυρίες)


Εκτίμηση-σχόλιο:
Η κυβέρνηση Ερντογάν, ποντάροντας και στην κούραση του κόσμου, φαίνεται αποφασισμένη να εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις.
Το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήρια για το σαββατοκύριακο: το Σάββατο 15 Ιουνίου στην Άγκυρα και την Κυριακή 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. Τα συλλαλητήρια ονομάζονται "συλλαλητήρια σεβασμού στην εθνική βούληση", τίτλος που παραπέμπει σ'αυτό που τονίζει διαρκώς ο Ερντογάν: ότι το κόμμα του -κι ο ίδιος-, με το μισό εκλογικό σώμα πίσω του, εκφράζει την "εθνική βούληση", μια εθνική βούληση την οποία αντιλάμβανεται ως μονολιθική, θεωρώντας ότι κανείς δεν μπορεί να εναντιωθεί σ'αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία που έχει πίσω του. Αυτή η λογική του άλλωστε είναι που ώθησε τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο και να παραμένει στον δρόμο, παρά την αστυνομική βία, εδώ και πάνω από δύο βδομάδες.
Είναι λοιπόν μια ασφαλής υπόθεση ότι το ΑΚΡ προτιμάει να κάνει τα συλλαλητήριά του χωρίς κόσμο στις πλατείες. Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό; Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται, κι η δήλωση του Ερντογάν ότι "όλα θα τελειώσουν σε 24 ώρες" μπορεί να σημαίνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όση βία χρειαστεί (ενώ υπάρχουν ήδη 3 νεκροί διαδηλωτές αυτές τις μέρες), αλλά δεν αποκλείεται και σκοπός να είναι απλώς να τρομάξουν τον κόσμο ώστε να υποχωρήσει από μόνος του - ή έστω να υποχωρήσει ένα μεγάλο κομμάτι του, διευκολύνοντας τις αστυνομικές επιχειρήσεις και μειώνοντας το επίπεδο της βίας που ενδέχεται να χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από τον κόσμο που θα είναι απόψε στους δρόμους της Τουρκίας.

Links με φωτογραφίες: χτεσινοβραδινή επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, η πλατεία σήμερα το πρωί, διαμαρτυρία δικηγόρων στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους της Άγκυρας σήμερα το μεσημέρι.

Διαβάστε: στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ στα αγγλικά, μια ανακοίνωση σχετικά με τα social media στην Τουρκία.


Update στις 22.40: Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση ανακοινώνοντας δημοψήφισμα για το πάρκο Γκεζί. Αμφίβολο αν αυτό θα ικανοποιήσει τον κόσμο, δεδομένου και ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό θέμα και ότι υπάρχει και δικαστική απόφαση κατά της κατασκευής εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί - επομένως είναι λίγο περίεργο να προτείνουν επίλυση του θέματος με δημοψήφισμα. Μπορεί βέβαια αυτή η κίνηση να ικανοποιήσει ορισμένους από τους διαδηλωτές, ή να μειώσει τη νομιμοποίηση που απολαμβάνουν στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινωνίας οι διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου