Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Μαΐ 2013

Tα project της ομάδας ειδήσεων του radiobubble και του hackademy (2013-2014)

Mε αφορμή την καμπάνια μας στο Ιndiegogo, δημοσιεύουμε και στην ελληνική γλώσσα, μια σύνοψη όσων προγραμματίζει η ομάδα των ειδήσεων του radiobubble καθώς και το hackademy, για τη σεζόν 2013-2014. Πρόκειται για μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κινήσεις αλληλεγγύης, που θα ολοκληρωθούν μόνο με την οικονομική συμβολή των πολιτών του πλανήτη.   

 

#rbnews: Been there, seen it, shared it. 
Ελέγχουμε -διασταυρώνουμε- δημοσιεύουμε τις ειδήσεις του #rbnews.
To #rbnews ήταν το δεύτερο δημοφιλές hashtag -το πρώτο ειδησεογραφικό- μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του twitter το 2012, με 393.049 tweets. Για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, δε χρειαζόμαστε μόνο τους πολίτες που μεταφέρουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας το, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο συστηματική δουλειά της ομάδας των εθελοντών μας που ελέγχουν και διασταυρώνουν τις ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, και φροντίζουν να δημοσιευτούν εδώ και εδώ. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας με πολίτες δημοσιογράφους και bloggers ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.


#rbnews international: Ειδήσεις από την Ελλάδα που δε θα μαθαίνατε αλλιώς.
Το Φθινόπωρο του 2012 ξεκινήσαμε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στην αγγλική γλώσσα, καθώς και σύντομα δελτία ειδήσεων στην Γαλλική και την Ισπανική, ενημερώνοντας τον πλανήτη για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Οι ειδήσεις μας σε άλλες γλώσσες είναι πλέον ικανές να υποστηρίξουν μια αυτόνομη ιστοσελίδα, καθώς “εκπέμπουμε” σε 8 γλώσσες (εκτός της ελληνικής), ενώ προγραμματίζουμε να προσθέσουμε και άλλες γλώσσες στο άμεσο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο παρέχουμε ανεξάρτητη ενημέρωση όχι μόνο στους Έλληνες της ομογένειας και τους πολίτες όλου του πλανήτη, αλλά και στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ελληνική γλώσσα.

Για τους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
Για το 2013, προγραμματίζουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να ενημερωθούν και οι ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο. Έτσι, σχεδιάσαμε την έκδοση ενός εβδομαδιαίου “ενημερωτικού δελτίου” σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), που θα μπορεί να τυπωθεί και να αξιοποιηθεί αναλόγως. Θα είναι ελεύθερο για download και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης μιας και θα περιλαμβάνει και όλα τα θέματα που τα συμβατικά μέσα, επιδεικτικά, απαξιώνουν.

#rbnews: Η ιστορία ενός hashtag
Σε συνεργασία με το Hackademy, ερευνούμε την επίδραση του hashtag #rbnews στην εξέλιξη της δημοσιογραφίας των πολιτών.

Το hashtag #rbnews στο twitter, αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ενός εργαλείου της δημοσιογραφίας των πολιτών που, αν και είναι όσο ανοικτό απαιτεί η κουλτούρα των social networks, αυτορρυθμίζεται μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας.
Αποτελεί έτσι και την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν «τα εργαλεία της νέας δημοσιογραφικής εποχής».
Ταυτόχρονα, μέσω της ιστορίας του rbnews ανιχνεύεται και το μέλλον της «παραδοσιακής», της «συμμετοχικής» και της «δημοσιογραφίας των πολιτών», των οποίων η εξέλιξη αποτελεί ζητούμενο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, τους new media specialists και τις εταιρείες παροχής ενημέρωσης.
“H ιστορία ενός hashtag”, θα κυκλοφορήσει σε e-book με άδεια των Creative Commons, ενώ ταυτόχρονα θα εκδοθεί και ως βιβλίο παραδοσιακής μορφής στο χαρτί. Το αρχείο των tweet του #rbnews θα παραμείνει ανοικτό για περαιτέρω επιστημονική και δημοσιογραφική αξιοποίηση από όλους στο μέλλον.

Hackademy
Εκπαιδεύουμε πολίτες και μετεκπαιδεύουμε επαγγελματίες δημοσιογράφους στην ορθή χρήση των δημοσιογραφικών εργαλείων της νέας εποχής.

Το Hackademy ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 ως μια άτυπη εκπαιδευτική δομή της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης των τριών καθοριστικών πόλων του οικοσυστήματος της ενημέρωσης: της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών δημοσιογράφων & των οργανισμών ΜΜΕ και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος για τη “Δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα” και το “Διαδικτυακό Ραδιόφωνο”, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013, μετά από 96 ώρες μαθημάτων και εργαστηρίων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε και μια σειρά από σύντομα ημερήσια σεμινάρια και εργαστήρια. σε επιλεγμένες θεματικές.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, θα ξεκινήσει ο Β' Κύκλος σπουδών. Στόχος μας, είναι και αυτός ο κύκλος να είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους ή δωρεάν, έτσι ώστε να παρέχουμε απρόσκοπτα τις γνώσεις μας, τόσο στους πολίτες που θέλουν να ασκήσουν στην πράξη τη “δημοσιογραφία των πολιτών”, αλλά και στους επαγγελματίες δημοσιογράφους που επιθυμούν να εξειδικευτούν στη χρήση των Νέων Μέσων και των Νέων Τεχνολογιών.

Έρευνα για τις ιδιωτικοποιήσεις
Διεξάγουμε εκτεταμένη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα (το Ά Μέρος της έχει ολοκληρωθεί ήδη, ενώ στην αγγλική υπάρχει και σε μορφή e-book).

Από το 2010, η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα αποφάσισαν ότι λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της. Σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό, οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα αναγκαίο εργαλείο που η αξιοποίησή του θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Το 2012 ξεκινήσαμε μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το θέμα. Τα αποτελέσματά της μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε εδώ και εδώ, καθώς το πρώτο της μέρος έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την οικονομική στήριξη των μελών της κοινότητας και του Isvara Foundation.


Η ιδιωτικοποίηση του νερού
Έχουμε ήδη εξασφαλίσει από το Isvara Foundation ένα μέρος της χρηματοδότησης που χρειαζόμαστε ώστε να διεξάγουμε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα με αφορμή την προγραμματιζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σκοπεύουμε ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργιών των ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα -μιας και οι οργανώσεις αυτές είναι αρκετές και αντιμετωπίζουν εύλογα προβλήματα οργάνωσης και συντονισμού.

Η κρίση και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Καταγράφουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας.

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας (ανάμεσά τους μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες, εθνοτικές μειονότητες, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) έχουν χτυπηθεί σκληρά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Θέλουμε να καταγράψουμε και να παρουσιάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος. Το πρώτο μας project επικεντρώνεται στη χρήση των πασχόντων από τον ιό του HIV/AIDS ως επικοινωνιακό εργαλείο προ των εκλογών του Μαΐου του 2012. Τότε που οι ελληνικές Αρχές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στιγμάτισαν τις ιερόδουλες ασθενείς πάσχουσες από τον ιό, εκθέτοντας τις ταυτότητες και τα πρόσωπά τους σε κοινή θέα. Το ντοκιμαντέρ μας με το συγκεκριμένο θέμα είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Η δεύτερη γενιά

Αν και είναι ευρέως γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αυτοί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα αποκλεισμού.
Σε συνεργασία με μετανάστες δεύτερης γενιάς προγραμματίζουμε την έκδοση ενός βιβλίου και ενός e-book που μέσω κειμένων και φωτογραφιών θα καταγράφει τη ζωή τους στην Ελλάδα, δίνοντάς τους έτσι “φωνή”.

Υποστήριξη / συντονισμός των κινήσεων αλληλεγγύης ανά τη χώρα.
Από τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλή τιμή απευθείας στους καταναλωτές, μέχρι τους εθελοντές εκπαιδευτικούς του #tutorpool και τη ΓΕΝΟΠ που επανασυνδέει το ρεύμα σε άπορες οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εκατοντάδες είναι οι κινήσεις αλληλεγγύης κάθε είδους που ξεπήδησαν στη χώρα μας μετά την επέλαση της οικονομικής κρίσης.
Δημιουργούμε ένα δίκτυο-πλατφόρμα που συνδέει και οργανώνει τις εκατοντάδες, σπαρμένες ανά τη χώρα, κινήσεις αλληλεγγύης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα του συντονισμού μεταξύ τους όσο και με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού, ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Ο χρυσός της Χαλκιδικής
Καλύπτουμε με πληρότητα τα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική με αφορμή τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού, ενώ προχωράμε στην έκδοση της έρευνάς μας στο χαρτί και την κυκλοφορία του ραδιοφωνικού μας ντοκιμαντέρ για το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου