Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Μαΐ 2013

#rbnews 30: Ένας χρόνος από τις πρώτες "μεταμνημονιακές" εκλογές

Η 30η εκπομπή #rbnews, είναι αφιερωμένη στη χρονιά που πέρασε από την 6η Μαΐου 2012, την ημέρα δηλαδή των πρώτων εθνικών εκλογών μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Οι εκλογές που άλλαξαν εντελώς τον κοινοβουλευτικό χάρτη, την πολιτική, αλλά και σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία.

Η εκπομπή αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου αφιερώματος -που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα- για τον ένα χρόνο από τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε και οδηγηθήκαμε στην παρούσα τρικομματική συγκυβέρνηση. Αυτό το πρώτο μέρος επικεντρώνεται περισσότερο στις οικονομικές και κυρίως κοινωνικές αλλαγές της χρονιάς που πέρασε.

Σε ξεχωριστή ενότητα η λίστα της δράσης της Χρυσής Αυγής, των ρατσιστικών επιθέσεων και της κρατικής καταστολής, μήνα με το μήνα:

Χρονολόγιο γεγονότων
  • Ιούνιος 2012: Ρατσιστική επίθεση σε σπίτια Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα
  • Ιούνιος 2012: Ο Ηλίας Κασιδιάρης γρονθοκοπηθεί την Λιάνα Κανέλλη στο στούντιο του ΑΝΤ1 (δεν συνελήφθη παρότι βγήκε αμέσως ένταλμα)
  • Ιούλιος 2012: Εκστρατεία Χρυσής Αυγής σε χώρους εργασίας, τρομοκρατία εργοδοτών και κυνήγι μεταναστών εργαζόμενων εκεί
  • Ιούλιος 2012: Ποινικές διώξεις και προφυλακίσεις ιερόδουλων ασθενών και υποχρεωτικές εξετάσεις για τον ιό του HIV
  • Αύγουστος 2012: Ιρακινός δολοφονείται με μαχαίρι από 4 χρυσαυγίτες επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτες
  • Αύγουστος 2012: Η ΕΛΑΣ εξαπολύει την επιχείρηση "Ξένιος Δίας", σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας. Μαζεύοντας δεκάδες μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Αμυγδαλέζα και Κόρινθο. Κορίνθιοι εθνικιστές ξεσηκώνονται για τη μετατροπή του ΚΕΝ σε Κέντρο Κράτησης
  • Αύγουστος 2012: Εμπρησμός στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α.
  • Σεπτέμβριος 2012: "Νύχτα των Κρυστάλλων" για την κοινότητα Τανζανών στο κέντρο της Αθήνας από ομάδες της Χρυσής Αυγής. Η αστυνομία παραμένει αμέτοχη. Η αντιφασιστική μοτοπορία την επόμενη ημέρα χτυπιέται από την ΕΛΑΣ. Οι αντιφασίστες συλλαμβάνονται και βασανίζονται στη ΓΑΔΑ (σπασμένα χέρια)
  • Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2012: Πόλεμος στις Σκουριές. Αρχίζει η μάχη κυβέρνησης-ΜΜΕ με τον τοπικό πληθυσμό. Οι αντιδρώντες χαρακτηρίζονται τρομοκράτες και τάγματα εφόδου (από την Καθημερινή)
  • Οκτώβριος 2012: Η Χρυσή Αυγή ζητά στοιχεία για παιδιά μεταναστών στα νηπιαγωγεία και αλλοδαπών φοιτητών στα πανεπιστήμια
  • Νοέμβριος 2012: Αιγύπτιος εργαζόμενος σε αρτοποιείο, αλυσοδένεται και βασανίζεται από το αφεντικό του. Του κλέβει και το κομπόδεμά του.
  • Δεκέμβριος 2012: Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα για "Ανθρωπιστική Κρίση" στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί.
  • Ιανουάριος 2013: Επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κέντρο της Αθήνας. Πογκρόμ εναντίον αναρχικών και αντιφασιστών στη Βίλλα Αμαλία (Αχαρνών και Χέυδεν). Τελικός στόχος η εκκένωση 40 καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα.
  • Ιανουάριος 2013: Δολοφονείται ο 27χρονος Πακιστανός Σεχζάντ Λουκμάν από δύο επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα επειδή ήταν ξένος
  • Ιανουάριος 2013: Επιστράτευση απεργών εργαζομένων του Μετρό.
  • Φεβρουάριος 2013: 37χρονος Σενεγαλέζος μικροπωλητής Σικ Ντιάγιε κυνηγήθηκε από τη δημοτική αστυνομία, πήδηξε στις γραμμές του ηλεκτρικού στο Θησείο και σκοτώθηκε 
  • Φεβρουάριος 2013: Η αστυνομία συλλαμβάνει 4 αναρχικούς για ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και τους βασανίζει. Τα σημάδια των βασανισμών είναι τόσο εμφανή, ώστε η ΕΛΑΣ -με γνώση και κάλυψη του Νίκου Δένδια- επεμβαίνει άτσαλα με Photoshop στις φωτογραφίες τους για να τα κρύψει.
  • Μάρτιος 2013: Ο εμπρησμός φυλακίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, οδηγεί σε πόλεμο της κυβέρνησης εναντίον όλων των πολιτών της Ιερισσού και της Μεγ. Παναγιάς. Εισβολές πάνοπλων ανδρών των ΕΚΑΜ, δακρυγόνα ακόμη και μέσα στα σχολεία, δεκάδες προσαγωγές και υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού. Άσκηση δίωξης από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης για 11 κακουργήματα σε 20 συλληφθέντες.
  • Απρίλιος 2013: Πάνω από 20 μετανάστες, εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας πυροβολούνται στη Νέα Μανωλάδα, επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους στα χωράφια.
  • Μάιος 2013: Πεθαίνει η 23χρονη Φαίη Μπάχλα, χτυπημένη από το χρυσαυγίτη φίλο της, Βαγγέλη Στεφανάκη. Ο Στεφανάκης έχει ιστορικό βίας, καθώς είναι ο ίδιος που χτύπησε με σιδερογροθιά μέλος του ΚΚΕ στην Αγ. Παρασκευή. Παρέμεινε όλον αυτόν τον καιρό ασύλληπτος ενώ γνώριζαν την ταυτότητά του. Τελικά παραδόθηκε μόνος του πριν λίγες ημέρες.

Πάνω από 500 οι καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Πολυάριθμες οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταπάτηση της της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δείτε μία ενδιαφέρουσα χρονογραμμή (timeline) των κύριων γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Κρίσης στο The City at a Time of Crisis

H εκπομπή κλείνει με το πεντάλεπτο δελτίο του International #rbnews στα ελληνικά.



Ακούγονται τα κομμάτια:
1. Election Day (Arcadia)
2. Politik Kills (Mano Chao)
3. Loser (Beck)
4. Liar, Liar (The Cranberries)
5. 16 Tons (Eric Burdon)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου