Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

24 Μαΐ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #18


1. Ισπανία: Φωτορεπόρτερ συλλαμβάνονται από την αστυνομία για συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις

Δυο γνωστοί φωτορεπορτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις και συγκεντώσεις συνελήφθησαν την Τετάρτη στα σπίτια τους στην Μαδρίτη.
Ο Adolfo Luján, ο οποίος καλύπτει φωτογραφικά διαδηλώσεις και δημοσιεύει τις φωτογραφίες του σε γνωστή σελίδα φωτογραφικού περιεχομένου (flickr), συνελήφθη με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της συκοφάντισης δημοσίων οργάνων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν οτι ο Adolfo διαβεβαίωνε σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης και fora οτι αστυνομικοί της ασφάλειας με πολιτικά εισχωρούν στε διαδηλώσεις και είναι αυτοί που ξεκινούν τα επεισόδια και πετάνε αντικείμενα στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης του Adolfo.
Νωρίτερα τέσσερις αστυνομικοί της εθνικής αστυνομίας συνέλλαβαν τον Raúl Capín, συνεργάτη των ενημερωτικών ιστοσελίδων Diario Independiente Digital και Mundo Obrero, με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεθυνσης της Μαδριτης ανέφερε πως ο Raúl κατηγορείται για επιθέσεις σε αστυνομικούς κατα την διάρκεια διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις 23 Φεβρουαρίου και στις 25 Απριλίου. Ο δικηγόρος του ανέφερε οτι ο φωτορεπόρτερ ανακρίθηκε για αυτές τις δυο ημέρες, ενώ πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια.
Ο Raúl στοχοποιήθηκε εκτός των άλλων και από την συντηρητική εφημερίδα ABC, η οποία σε άρθρο της στις 17 Απριλίου ανέφερε οτι η αστυνομία ερευνά περιπτώσεις ριζοσπαστών αριστερών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και κρύβονται πίσω απο ψευτικες δημοσιογραφικές ταυτότητες. Το άρθρο συνοδευόταν απο φωτογραφία 4 ατόμων, τραβηγμένη κατά την διάρκεια διαδήλωσης, όπου το πρόσωπο του Raúl ήταν επεξεργασμένο με φιλτρο για να μην αναγνωριζεται, ενώ των άλλων 3 φωτορεπορτέρ που βρισκόταν δίπλα του όχι. Παρόμοια άρθρα δημοσιευτηκαν τον τελευταίο μήνα και σε άλλες συντηρητικές εφημερίδες όπως η La Razón και η El Mundo.
Επίσης, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της πρωτομαγιάς o Raúl υποβλήθηκε σε αναγνώριση στοιχείων απο την ισπανική αστυνομία ενώ σε σχετικό βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να μην δέχεται την δημοσιογραφική ταυτότητα και να του λέει “Αργότερα να μου δώσεις τα έγγραφα σου, γιατί εσύ δημοσιογράφος δεν είσαι”. Εκείνη τη στιγμή ο Raúl του έδειξε το βραχιόλι της δημοσιογραφικής ένωσης της Βαρκελώνης, αλλά ο αστυνομικός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί διαπιστευτηριο και πως θα πρέπει να περάσει την διαδικασία της αναγνώρισης όπως οποιοσδήποτε πολίτης. Επίσης, ο Raúl δέχτηκε την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων ενώ κάλυπτε την διαμαρτυρία των ανθρακωρύχων τον Ιούλιο του 2012 στη Μαδρίτη.
Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του Raúl Capín διάφορες ενώσεις και οργανισμοί, όπως η Πλατφόρμα των πληγέντων απο τα στεγαστικά δάνεια (Plataforma de Afectados por la Hipoteca), η Νεολαία χωρις Μέλλον (Juventud sin Futuro) και η 15Μ, εκδήλωσαν αμέσως την συμπαράσταση τους στον Raúl ζητώντας άμεσα την αποφυλάκιση του. 

[Πηγή]

2. ΗΠΑ: Καταδίκη πρώην δικαστή για χρηματισμό από ιδιωτικές φυλακές και παράνομες καταδικαστικές αποφάσεις

Στις ΗΠΑ, ο 61χρόνος πρώην δικαστής της Πενσυλβάνια, Mark Ciavarella, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση καθώς και αποζημίωση ύψους 1,2εκ δολλαρίων για χρηματισμό. Ο πρώην δικαστης αποδεχόταν χρήματα από ιδιοκτήτη ιδιωτικής φυλακής με σκοπό την εκδοση βαριών καταδικαστικών αποφάσεων σε νεαρους κατηγορούμενους. Το συνολικό ποσό του χρηματισμού που είχε λάβει ξεπερνούσε το 1εκ. δολλάρια.
Το ανώτατο δικαστήριο της Πενσυλβανία ανέτρεψε 4.000 καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από τον δικαστή μετάξύ των ετών 2003-2008, θεωρώντας ότι παραβίασε συνταγματικά δικαιώματα των νεάρων κατηγορουμένων, όπως το δικαίωμα για νομικό σύμβουλο ή το δικαίωμα στην ενστάση. Ανάμεσα στους νεαρούς κατηγορούμενους ήταν ακόμα και μικρά παιδιά ηλικίας 10 ετών. Ο Ciavarella κρίθηκε ένοχος για συνολικά 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμούς και φοροδιαφυγή.

[Πηγή]

3. Γεωργία: Συγκρούσεις κατά την διάρκεια πορείας την ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Στην Τιφλίδα της Γεωργίας, τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή 17 Μαΐου, πριν την έναρξη πορείας στα πλαίσια της παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας. Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των ομοφυλόφιλων διέκοψαν βίαια την προγραμματισμένη πορεία λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, και τρανσεξουαλικών στο πάρκο Πούσκιν της πρωτεύουσας της Γεωργίας. Εκπρόσωπος του Γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί, ενώ δημοσιογραφικές πηγές έκαναν λόγο και για τραυματισμό δυο δημοσιογράφων. Οι διαδηλωτές κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και αρκετοί ορθόδοξοι ιερείς, είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο πάρκο ώρες πριν την προγραμματισμένη πορεία. Μια μέρα πριν, ο επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της Γεωργίας, ο πατριάρχης Ηλίας Β', είχε καλέσει τις αρχές να απαγορέψουν την πορεία των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν “προσβολή” στη Γεωργιανή παράδοση. Ο Δήμαρχος της Τιφλίδας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν χρειάζεται καμία άδεια για την διεξαγωγή της πορείας, καθώς αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τα όσα συνέβησαν ως ένα σύμπτωμα της “αναποτελεσματικής αστυνομικής ανταπόκρισης στην οργανωμένη και βίαιη ομοφοβία”. Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, John Dalhuisen δήλωσε πως “Η ειρωνεία είναι πως αυτή η επαίσχυντη βία αμαύρωσε μια μέρα που έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της ομοφοβικής βίας σε όλο τον κόσμο και δείχνει ότι οι γεωργιανές αρχές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν, για να προάγουν την ανεκτικότητα και να προστατέψουν τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΔ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους”.

[Πηγή]

4. Βρετανία: Παρατηρήσεις του ΔΝΤ προς την βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική της πολιτική

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει περισσότερες πολιτικές τόνωσης την οικονομίας, για την οποία προειδοποιεί πως βρίσκεται “πολύ μακριά από μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη”.
Σημείωσε επίσης, πως οι προγραμματισμένες περικοπές 10δις λιρών για το επόμενο έτος θα αποτελέσουν “τροχοπέδη για την ανάπτυξη” και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομία. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, David Lipton, δήλωσε πως η Βρετανία θα πρέπει να επισπεύσει τις επενδύσεις στις υποδομές της χώρας και να αναβάλει κάποιες βραχυπρόθεσμες περικοπές δαπανών, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία. Ο κ. Lipton πρόσθεσε πώς σε περίπτωση που η Βρετανία αγνοήσει τις συμβουλές του ΔΝΤ, κινδυνεύει να δει τα ποσοστά της ανεργίας να ανεβαίνουν και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας να ζημιώνονται ανεπανόρθωτα.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα δήλωσε πως οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ δικαιώνουν τις οικονομικές πολιτικές του, ενώ ο “σκιώδης” υπουργός οικονομικών του Εργατικού κόμματος, Ed Balls, δήλωσε πως “πίσω από την διπλωματική γλώσσα, κρύβεται η έκκληση για την ανάληψη δράσης για την απασχόληση και την ανάπτυξη και μια αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες αν ο Υπουργός Οικονομικών αρνηθεί να τους ακούσει”.
Το ΔΝΤ αναγνώρισε κάποια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, όπως η δυναμική της αγοράς εργασίας και μια ώθηση στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, άλλα και ότι το “παραγωγικό κενό παραμένει σημαντικό και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για το αρκετό καιρό..”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου