Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

31 Μαΐ 2013

Καταγγελία για λογοκρισία του "Κεμάλ" του Μάνου Χατζιδάκι σε δημοτικό σχολείο.

UPDATE: Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αυτεπάγγελτη έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, που ζήτησε ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου, προκύπτει καταρχήν ότι η καταγγελία της δασκάλας είναι ακριβής. Αν και η ίδια δεν έχει κάνει ακόμα επίσημη καταγγελία, το υπουργείο θα ζητήσει από την διευθύντρια του σχολείου να δώσει έγγραφες εξηγήσεις για το περιστατικό.

=====================================

Την Τετάρτη δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανώνυμη καταγγελία μιας δασκάλας σχολείου της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με αυτήν, το τραγούδι “Κεμάλ” του Μάνου Χατζιδάκι, γραμμένο σε στίχους του ποιητή Νίκου Γκάτσου, ουσιαστικά τέθηκε σε καθεστώς λογοκρισίας “ως ισλαμική προπαγάνδα”. Παρά το γεγονός ότι η καταγγελία δεν έγινε επώνυμα, και μολονότι η δασκάλα, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, απάντησε ότι θα προσπαθήσει, αρχικά τουλάχιστον, να λύσει το πρόβλημα μέσω της προβλεπόμενης από την υπηρεσία της διαδικασία, το ελληνικό διαδίκτυο αντέδρασε γρήγορα.

Αυτή τη στιγμή αρκετοί χρήστες του διαδικτύου με hashtag #Hadjidakis και σύνθημα “δε θα συνηθίσουμε ποτέ”, διαχέουν κείμενα, φωτογραφίες και τραγούδια του μουσικοσυνθέτη στο διαδίκτυο, με αφορμή το γεγονός. Παράλληλα αναπαράγεται και το αφιέρωμα που είχε κάνει στον Χατζηδάκι το radiobubble, πριν από τέσσερα χρόνια.



Kontessa Esterhazy from VJ Spyros on Vimeo.


Άλλωστε πριν λίγες ώρες, ο Γιάννης Μιχελάκης, βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, καταγγέλει το γεγονός της λογοκρισίας ως “μνημείο άγνοιας, φανατισμού κ ευήθειας"

Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες, με δεκάδες διεθνή βραβεία και διακρίσεις , ανάμεσά τους και το Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας “Ποτέ Την Κυριακή” του Ζυλ Ντασέν, το 1961, που περιελάμβανε και το θρυλικό “Τα Παιδιά Του Πειραιά”, βραβείο το οποίο ο συνθέτης είχε αρνηθεί να παραλάβει.

Vroxi from VJ Spyros on Vimeo.


Η απειλούμενη λογοκρισία στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι συνδέεται άμεσα με την άνοδο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, αλλά και με την δαιμονοποίηση ακομη και τραγουδιών με ονόματα Ισλαμικά στους στίχους τους.

Η επίσημη ιστοσελίδα για τον συνθέτη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου