Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Μαΐ 2013

Ένας χρόνος από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν στη Μόσχα

του Gariel Poinsot / μετάφραση @Krotkie 

Xάρτης με τη διάταξη της αστυνομίας και των διαδηλωτών:
στην πάνω εικόνα φαίνεται πού θα έπρεπε να είχε πρόσβαση
η διαδήλωση, ενώ στην κάτω σε ποια σημεία
απαγορεύτηκε η πρόσβαση
Στις 6 Μαϊου ήταν η επέτειος της διάλυσης μιας ειρηνικής διαδήλωσης στην πλατεία Μπαλότναγια της Μόσχας. Με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν για την τρίτη του θητεία, ως Προέδρου της Ρωσίας, πολλές διαμαρτυρίες είχαν οργανωθεί, μια από τις οποίες στην πλατεία Μπαλότναγια, που ονομάστηκε και “Πορεία του ενός εκατομμυρίου”. Οι Ρώσοι διαμαρτύρονταν, καταγγέλοντας νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέβρη του 2011, σύμφωνα με τα αποτέλεσματα των οποίων ο σχηματισμός του Πούτιν “Ενωμένη Ρωσία” έλαβε 49%, ενώ ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν πως το αληθινό του ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 37%. Σε κάθε περίπτωση, το αληθινό ποσοστό της “Ενωμένης Ρωσίας” μικρή σημασία έχει, αφού και τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, στηρίζουν το κόμμα του Πούτιν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα διακυβέρνησης και δύσκολα κάποιο από αυτά καταψηφίζει νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση.

Η 6η Μαϊου έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις πλέον στις συνειδήσεις των Ρώσων πολιτών. Ένα χρόνο πριν, οι δυνάμεις καταστολής απώθησαν βίαια ειρηνικούς και άοπλους διαδηλωτές. Κυριολεκτικά άοπλους: δεν υπήρχαν μολότοφ, δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια, ούτε καταστροφές. Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση για τους διαδηλωτές την πρόσβαση προς το Κρεμλίνο, μπλοκάροντάς τους πριν από το πάρκο που χωρίζει την Μπαλότναγια από αυτό, με αποτέλεσμα 100 χιλιάδες άνθρωποι να στριμωχτούν σε μια πάρα πολύ μικρή περιοχή, ανάμεσα στο πάρκο αυτό και τον ποταμό Μόσχοβα. Με βάση τη συμφωνία που είχε προηγηθεί, ώστε η διαδήλωση να πάρει άδεια, προορισμός των διαδηλωτών ήταν ακριβώς το αποκλεισμένο πάρκο. Σε απάντηση, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις που απέκλειαν την πρόσβαση στο πάρκο. Ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέυ Ναβάλνυ της δεξιάς και ο Σεργκέυ Ουντάλτσαφ της αριστεράς απαίτησαν την αποχώρηση της αστυνομίας. Καθώς το αίτημα δεν έγινε δεκτό, μέρος των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ναβάλνυ και ο Ουντάλτσαφ απευθύνθηκαν σε μέρος των διαδηλωτών που βρισκόταν πιο μακριά, καλώντας τους να ενωθούν με την υπόλοιπη πορεία, και σε αυτό το σημείο, οι δυο ηγέτες συνελήφθησαν (η σύλληψη αποτυπώνεται στο βίντεο). Την ίδια μοίρα είχαν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες που παρίσταντο στα γεγονότα. Κατόπιν, η αστυνομία κυνήγησε, συνέλαβε και χτύπησε άγρια πολλούς από τους διαδηλωτές. Οι ξυλοδαρμοί έγιναν κατά τη σύλληψη ή μέσα στις κλούβες. Περίπου 650 ήταν οι συλληφθέντες, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν άμεσα στα νοσοκομεία, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.  Ήταν τα χειρότερα επεισόδια που είχε δει η Ρωσία από το 1993.


Μετά την 6η Μαϊου, και καθ'όλη τη χρονιά που ακολούθησε, η κυβέρνηση συνέχισε κανονικά το νομοθετικό της έργο. Η Δούμα ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η ομοφιλοφιλία εξισώνεται με την παιδεραστία, και απαγορεύεται να προπαγανδίζονται και τα δυο. Άλλος νόμος που ψηφίστηκε μέσα σε αυτή τη χρονιά, υποχρεώνει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό να αυτοαποκλαούνται “ξένοι πράκτορες”. Τρίτος νόμος απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία από θετούς γονείς στις ΗΠΑ. Σε άλλους νόμους, ήδη υπάρχοντες, προστέθηκαν τροπολογίες, όπως για παράδειγμα σε αυτόν που ορίζει τις προϋποθέσεις για δημόσιες συναθροίσεις, υποχρεώνοντας για παράδειγμα συναθροίσεις για γάμους να φυλάσσονται από την αστυνομία. 

Κατόπιν των γεγονότων της 6ης Μάη, 27 άνθρωποι εξακολουθούν να υφίστανται συνέπειες από τη σύλληψή τους: 16 είναι φυλακισμένοι, 7 υπό κατ'οίκον περιορισμό ή με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Κάποιοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 2,5 και 4,5 χρόνων.

Ο Λεονίντ Ραζβοζάγιεφ, ένας από τους αριστερούς ηγέτες, συνελήφθη στο Κίεβο της Ουκρανίας και υπέστη βασανισμούς για τρεις μέρες. Ο Ραζβοζάγιεφ έφυγε από τη Ρωσία στις 15 Οκτωβρίου, και οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν εναντίον του την επόμενη μέρα. Μετέβη στην Ουκρανία με στόχο να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά συνελήφθη εν τω μεταξύ. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως συνελήφθη μάλλον από Ουκρανούς, οι όποίοι τον παρεδωσαν σε Ρώσους στα σύνορα, και ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής της οικογένειάς του. Τώρα κατηγορείται ότι προετοίμαζε σαμποτάζ κατά της Ρωσίας.

Άλλοι συλλφθέντες αναφέρουν πως στερήθηκαν απαραίτητη γι'αυτούς φαρμακευτική αγωγή και πως κρατήθηκαν σε βρόμικα εντελώς ακατάλληλα κελιά.
Στις φυλακές, όπου κρατούνται προφυλακιστέοι κατηγορούμενοι στη Ρωσία, μεγάλο ποσοστό των κρατουμένουν πάσχει από AIDS, ηπατήτιδα, τύφο ή σύφιλλη. Από 15 ως 20 κρατούμενοι διαμένουν σε ένα κελί 5x5, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ ποινικών και πολιτικών. Συχνά δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός, κρεβάτια ή τουαλέτες.

Οποιοσδήποτε ήταν στην πλατεία Μπαλότναγια, στις 6 Μάη 2012, είναι πιθανό να δεχτεί επίσκεψη της αστυνομίας και να καταλήξει σε ένα τέτοιο κελί.

=============================================
Βίντεο από τα επεισόδια εδώ και εδώ. Βίντεο όπου παρουσιάζεται η σύλληψη δημοσιογράφου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου