Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

12 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #12



1. Ολλανδία
α. Τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενοι στον τομέα της οικιακής φροντίδας πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των περικοπών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στον κλάδο τους, το Σάββατο 6 Απριλίου στη Χάγη. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλάνδίας σχεδιάζει μείωση του προϋπολογισμού κατά 1,1 δισ. ευρώ για κατ’ οίκον φροντίδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.
Ο πρέδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας FNV, Ton Heerts (Τον Χίαρτς) απηύθυνε χαιρετισμό στους διαδηλωτές και στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το Υπουργείο Υγείας, όπου παραδώθηκε ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά των εργαζομένων στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Martin van Rijn (Μάρτιν φαν Ρέιν). Το ψήφισμά τους είχαν υπογράψει πάνω από 137.000 άτομα.
Ούτε καν το συνδικάτο δεν περίμενε τόσο μαζική προσέλευση."Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εργαζόμενων στον τομέα της κατ’ οίκον φροντίδας που έχει γίνει ποτέ στην Ολλανδία" δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου, συμπληρώνοντας πως "Είναι εντυπωσιακό ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό πραγματοποιούν τόσο μεγάλη πορεία. Συνήθως εργάζονται μόνοι τους, και όχι ομαδικά. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό που οργανώθηκαν τόσο μαζικά».
Τα γεγονότα που οδήγησαν στη διαδήλωση της 6ης Απριλίου, ξεκίνησαν μόλις το Φεβρουάριο, όταν περίπου 1600 εργαζόμενοι οικιακής φροντίδας από όλη τη χώρα μαζεύτηκαν για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου τους, και κατόπιν τα αλλαγές που επιβάλλει η κυβέρνηση με διάφορους πολιτικούς.Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, το 2014 το προγραμμα, που αποτελεί κοινωνική παροχή που προσφέρουν οι δήμοι, δεν θα δεχτεί νέες αιτήσεις, ένα χρόνο αργότερα δε, η παροχή πρόκειται να καταργηθεί πλήρως. Η κατάργηση του προγράμματος της κατ' οίκον φροντίδας αναμένεται να είναι καταστροφική για τους ηλικιωμένους, καθώς χάρη σε αυτό είχαν τη δυνατότητα να αποφεύγουν τους οίκους ευγηρίας.
[πηγή]
[πηγή]

β. Με επτά ή οκτώ πυροβολισμούς σκότωσε η Ολλανδική αστυνομία έναν άνδρα στο Ρόττερνταμ μετά από καβγά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας 20χρονος ενεπλάκη σε καβγά με κάποιους φύλακες επειδή δεν είχε δεμένους με οδηγό του σκύλους του. Σε συνέχεια του καβγά, κλήθηκε η αστυνομία. Αναφέρεται πως ο Mike λογόφερε με τους αστυνομικούς και πως απείλησε μία από αυτούς. Κάποια στιγμή, εικάζεται πως ο 20χρονος τράπηκε σε φυγή, οι αστυνομικοί του είπαν να σταματήσει, αλλά δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν θανάσιμα.
Η αστυνομία διατείνεται πως ο Mike ήταν γνωστός "καβγατζής", παραδέχεται πως "έγινε χρήση όπλου" και πως "ο άντρας χτυοπήθηκε από σφαίρα της αστυνομίας", αλλά κάνει λόγο για έναν πυροβολισμό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν επτά ή οκτώ. Πάντως οι πυροβολισμοί ήταν πισώπλατοι.
Η ολλανδική αστυνομία διέταξε έρευνα για το περιστατικό. Υπενθυμίζεται πως απρόμοιο περιστατικό συνέβει στο σιδηροδρομικό σταθμό της Χάγης το Νοέμρβιο του 2012 και πως κατά την περσινή χρονιά αναφέρονται τουλάχιστον 6 παρόμοια θανάσιμα περιστατικά.

[πηγή]

2. Βρετανία
Πολωμένες οι αντιδράσεις στην Βρετανία μετά τον θάνατο της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Την ώρα που τα περισσότερα ΜΜΕ εξυμνούσαν την πολιτική παρακαταθήκη της Σιδηράς Κυρίας, εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τον θάνατό της. Από το Λονδίνο και το Λιβερπουλ μέχρι το Belfast και την Γλασκώβη άνθρωποι που έζησαν στο πετσί τους τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κ. Θάτσερ εκτονώθηκαν πίνοντας μπύρες, φωνάζοντας συνθήματα και εκφράζοντας την χαρά τους που η γυναίκα που στοίχειωσε της ζωές τους ήταν επιτελούς νεκρή. Στο Λονδίνο ο εξηντα-δυάχρονος Clive Barger δήλωσε πως η Θάτσερ “...ενσάρκωνε όλο τον ελιτισμό σχετικά με την καταπίεση των ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα. Ηγήθηκε ενός ταξικού πολέμου”. Ο βετεράνος των διαδηλώσεων κατά του Poll Tax το 1990, Phil Lewis ήταν περισσότερο γλαφυρός στην περιγραφή του δηλώνοντας το αμετάφραστο “She ripped the arsehole out of this country and we are still suffering the consequences”. Ο 28-χρόνος φοιτήτης Ray Thornton από την πλευρά του δήλωσε πως δεν είχε διάθεση για πανηγύρια, και πως βρέθηκε στους δρόμους για να τιμήσει τα θύματα των πολιτικών της Θάτσερ. “. "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο Θατσερισμός δεν έχει πεθάνει και οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στους δρόμους και να μην αφήσουν την κυβέρνηση να κουκουλώσει όσα έκανε”. Μια άλλη γυναίκα είπε πως ένιωθε λίγο άσχημα που χαίρεται τόσο πολύ με τον θάνατο της Θάτσερ άλλα “εν τέλει δεν μπορώ να αρνηθώ πως η Θάτσερ με έκανε πολύ δυστυχισμένη ως παιδί. Μεγάλωσα στο Λίβερπουλ και όλοι οι πατεράδες των φίλων μου έχασαν τις δουλειές τους την εποχή της Θάτσερ. Ήταν μια φρικτή περίοδος”

[πηγή]

Στο Λίβερπουλ οι συγκεντρωμένοι άναψαν πυροτεχνήματα τραγουδώντας “Η Μαγκι Θάτσερ είναι νεκρή”. Ο Ricky Thompson, πρωην λιμενεργάτης ήταν ξεκάθαρος στα συναισθήματα του “Είμαι κατευχαριστημένος που πέθανε. Έβλεπα τις γυναίκες των ανθρακωρύχων σε μια συνέντευξη να λένε πως κατέστρεψε τα ανθρακωρυχεία και δεν πήραν πότε όσα τους υποσχέθηκε. Το μόνο που τους άφησε ο Θατσερισμός ήταν ανεργία. Το ίδιο και στο Λίβερπουλ με τα συνδικάτα. Ήταν διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τον στρατό ενάντια στους διαδηλωτές. Ήταν ένας φρικτός, πεινασμένος για εξουσία άνθρωπος”.

[πηγή]

3. Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τα escraches, δηλαδή τις διαδηλώσεις στις οποίες ακτιβιστές συγκεντρώνονται έξω απο σπίτια και γραφεία πολιτικών. Ωστόσο τα έως τώρα μηνύματά απο την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αντιφατικά, ενω δεν έχουν καθορίστεί ακόμη συγκεκριμένες οδηγίες. Τις τελευταίες μέρες αρκετοί ακτιβιστές κατά των εξώσεων διαμαρτύρονται στα σπίτια και τα γραφεία πολιτκών, ειδικότερα βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος. Στόχος τους είναι να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς να ψηφίσουν την Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία που έχει προτείνει η Οργάνωση όσων πλήττονται απο τα Στεγαστικά Δάνεια και θα τεθεί προς ψήφιση στο Ισπανικό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα. Αυτό που διαφαίνεται ως πιο πιθανη εξέλιξη είναι η εφαρμόγή από το Υπουργείο Εσωτερικών οδηγίας προς την Εθνική αστυνομία, στα πρότυπα της αντίστοιχης Βάσκικης που θα επιβάλει ελάχιστη απόσταση 300 μέτρων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Αυτή ήταν και η απόσταση που επιβλήθηκε από την αστυνομία την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Σεμπαστιάν, στους διαδηλωτές που θέλησαν να διαδηλώσουν στο σπίτι και γραφείο του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος José Eugenio Azpiroz.
Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Jorge Fernandez Diaz αρνήθηκε κατηγορηματικά πως "υπάρχει εντολή για τον ορισμό 300 μέτρων"και συμπλήρωσε πως "πρόκειται απλά για μια εντολή προς τους επιχειρησιακούς υπεύθυνους.
Τόνισε ακόμη ότι «η εντολή που έχει δοθεί είναι να λαμβάνονται τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέτρα για τη διασφάλιση του απαραβίαστου της κατοικίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, και επαφίεται στους υπεύθυνους να την ερμηνεύσουν κατά περίπτωση" .
Ο Υπουργος Εσωτερικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπογραμμισε οτι τα escraches, είναι εκδηλώσεις παρενόχλησης, καταναγκασμού ή εκφοβισμού και παραβιάζουν κατάφωρα το νόμο του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της διαδήλωσης.
Επιπλέον, θεωρεί ότι είναι "πολύ σοβαρό λάθος να μεγαλοποιήοσυμε αυτό το πρόβλημα", επειδή, όπως προαναφέρθηκε, οι δραστηριότητες είναι μικρές, πρόκειται για εκδηλώσεις μιας μειονότητας.
Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Alberto Ruiz-Gallardón, υποστήριξε την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, επειδή θεωρεί οτι είναι "θεμελιώδες" οι εκπρόσωποι των πολιτών, να έχουν «πλήρη και απόλυτη ελευθερία» και να είναι απομακρυσμένοι απο οποιοδήποτε στοιχείο πίεσης" .
[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου